Stanovi u Zagrebu nestvarno su skupi, ali jedan se ipak izdvojio: Cijena bi vas mogla iznenaditi

Stanovi u Zagrebu, ilustracija (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Poznato je da su cijene stanova u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina postale previsoke za većinu građana, uzimajući u obzir primanja i prosječni standard. Ipak, još uvijek postoje stanovi koji se prodaju po relativno razumnim cijenama, a jedan takav oglas objavljen je na Njuškalu.

Naime, radi se o dvosobnom stanu veličine 40m2 u zagrebačkoj Volovčici. Stan se nalazi na drugom katu armirano-betonske stambene zgrade s liftom izgrađene 1967. godine. Također, stan se sastoji od ulaznog hodnika, dnevnog boravka s blagovaonicom, kuhinje, spavaće sobe, kupaonice s WC-om i balkona, dok je javni parking ispred zgrade besplatan. Prodaje se za 103 tisuće eura.

Da su cijene stanova izrazito naglo porasle pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku. Naime, lani su cijene stambenih nekretnina bile za 11,9 posto više nego pretprošle godine, a to je ujedno i najveći zabilježeni prosječni godišnji rast cijena u cijeloj Europskoj uniji. Ljudi su stoga manje skloni kupovati nekretnine, što je pokazala i analiza tržišta nekretnina u Zagrebu koju je proveo Filip Brkan, vlasnik agencije Imperium Immobiliare.

Stan za prodaju (Foto: Njuškalo)

Sve manja prodaja

Naime, Brkan je usporedio podatke o ostvarenim kupoprodajama u Zagrebu tijekom prvog tromjesečja od 2022. do ove godine. Utvrdio je kako je zabilježen značajan pad od čak 17 posto u broju nekretnina samo u prva tri mjeseca ove godine uspoređujući ih s istim razdobljem lani. Gledajući po broju prodanih kvadrata, u prva tri mjeseca ove godine zabilježen je pad od čak 20 posto, a to je također nastavak negativnog trenda.

“Vidljivo je da se tržište nekretnina u Zagrebu mijenja s povećanjem broja transakcija u višim cjenovnim segmentima i smanjenjem u nižim. Ovi trendovi ukazuju na rastuću potražnju za luksuznijim nekretninama, dok ekonomski uvjeti i inflacija smanjuju pristupačnost povoljnijih nekretnina. Ovi uvidi ključni su za razumijevanje dinamike tržišta i planiranje budućih investicija i strategija. Možemo zaključiti, također, kako udio prodaje nekretnina u višem segmentu čini tek oko tri posto prodajnog djela nekretnina na tržištu u prvim kvartalima, što jasno ukazuje na činjenicu da se jako mali broj nekretnina prodaje po cijenama višim od 4000 eura po metru kvadratnom”, naveo je Brkan.

Nadalje, iako se čini da su Hrvati počeli kupovati skuplje nekretnine, njihova cijena ipak pada. Volumen transakcija je pao, s obzirom na to da je pao i broj prodanih stanova, kao i njihova kvadratura. Ipak, vrijednost nekretnina u prvom kvartalu 2023. u odnosu na isto razdoblje 2022. godine porasla je za četiri posto, s 332.886.112,14 eura na 347.048.002,32 eura.


Stanovi u Zagrebu, ilustracija (Foto: Damir Krajac/CROPIX)

Mogući uzroci pada cijena

Brkan smatra da je do ovog rasta, unatoč tomu što je u tom razdoblju pao broj prodanih stanova, došlo zbog povećanja transparentnosti tržišta i privlačenja stranih investitora uzrokovanog ulaskom Hrvatske u Schengen i uvođenjem eura.

S druge strane, u prva tri mjeseca ove godine zabilježen je značajan pad vrijednosti prodanih nekretnina za čak 18 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Tako je vrijednost prodanih nekretnina s prethodno spomenutih 347.048.002,32 pala na 284.148.743,71 euro.

“Rast inflacije, visoke kamatne stope i opća ekonomska nesigurnost smanjili su potražnju za nekretninama. Smanjena platežna moć građana uslijed rasta cijena životnih troškova i nekretnina smanjila je broj transakcija. Kada se uzme u obzir inflacija, realna vrijednost nekretnina pokazuje pad, što također može utjecati na smanjenje volumena transakcija”, objašnjava Brkan moguće uzroke ovakvog pada.

O ovom neki mogu samo sanjati: Evo kako će izgledati novi gradski stanovi za najam

“Analiza pokazuje značajan rast cijena nekretnina u Zagrebu tijekom promatranih razdoblja, s najvećim porastom između 2022. i 2023. godine (19 posto) te sporijim rastom između 2023. i 2024. godine (tri posto). Ukoliko od postotka rasta od tri posto oduzmemo stopu inflacije koja je trenutno (u vrijeme provođenja analize, op.a.) u Hrvatskoj 4,7 posto tada možemo doći do zaključka da se prvi put nakon dugo vremena u Zagrebu, uz pad broja transakcije, dešava i pad cijena nekretnina koji je trenutno sada na razini od -1,7 posto”, poručio je Brkan.

Dakle, smanjenje inflacije dovodi i do toga da cijene nekretnina padaju. “Ovo ukazuje na smanjenje stvarne vrijednosti nekretnina, što može biti znak pada potražnje ili zasićenja tržišta”, zaključio je agent za nekretnine.


Komentari