Spomenik domovini dobio je kamenu stijenu, a onda se oglasio Petek: ’90 tisuća Zagrepčana nije spojeno na kanalizaciju’

Photo: Facebook/Renato Petek

“Nova gradska vrata” kako Milan Bandić naziva Spomenik domovine dobio je upečatljivu kamenu stijenu. No, kandidat za gradonačelnika Zagreba Renato Petek nije fasciniran novim simbolom Zagreba.

“Osvanuo Spomenik domovini od staklenih cigli i betonskih vrata vrijedan 35 milijuna kuna. Ostavština Milana Bandića za Zagreb 21. stoljeća: fontane, spomenik Franji Tuđmanu i Spomenik domovini za 75 milijuna kuna, dok više od 90 000 Zagrepčana nije spojeno na gradsku kanalizaciju, a 60 000 na gradski vodovod”, napisao je nezavisni zastupnik na Facebooku.

https://www.facebook.com/PetekRenato/posts/809759416240114

Podsjećamo, ideja je da se spomenički kompleks simboličkog značenja arhitektonski oblikuje da se se uklapa u postojeće urbanističke vrijednosti središnje zagrebačke osi, Lenucijevu potkovu, a kao cjelina će predstavljati memorijal za odavanje počasti.

Kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovini postavljen je 23. rujna 2019., a sastoji se od tri soliterno postavljena znaka – Zida boli, Oltara – menze i Portala paviljona.

Bandić je u lipnju ocijenio da će spomenik biti inspiracija građanima ‘kako čuvati i stvarati za sljedeće generacije’.

“Bit će to spomenik za cijelu povijest i mjesto hrvatskog identiteta, koji je temeljen na patnji. Svakom će promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticati emocije i sjećati na čast ratnika te žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Hrvatsku. Svrha spomenika je i predstavljanje naše povijesti”, rekao je tada.



Komentari