Šok u zagrebačkom shopping centru, sve je snimljeno: ‘To rade gdje god stignu’

Shopping centar (Foto: Pixabay)

Nerijetko znamo svjedočiti varanju kupaca od strane prodavača u trgovini. Bilo je tako ovoga puta u jednom centru u Zagrebu. Sve je otkrila Facebook stranica “Halo inspektore”. Kako kažu, bio je to školski primjer varanja potrošača. U igri je sezonsko sniženje.

Otvoren stečaj nad Bandić Milanom 365, utvrđen dug od 280.000 eura

“Školski primjer varanja potrošača: Vrijeme se sezonskog sniženja. Na sve strane trgovci potencijalne kupce obasipaju pozivima na kupovinu. Gotovo da je sve besplatno. Ali, avaj…

Niti je to tako kako se reklamira s velikim popustima niti je najmanje – besplatno. Štoviše, na sve strane kao da potrošače pokušavaju zakinuti. Gdje god stignu”, napisali su na Facebook stranici “Halo Inspektore”.


Sporni kompletić

Što se, naime, dogodilo? Dječji kompletić na sebi je imao naljepnicu koja kupcu jamči 50 posto popusta. Ali, kada biste s tim artiklom došli na blagajnu, ondje bi vam zaračunali tek za 30 posto manju cijenu.

“Uzmimo primjer iz poznatog zagrebačkog trgovačkog Arena centra. Preciznije iz trgovine MP Blukids. Na dječjem kompletu je naljepnica od 50% sniženja. I na ostalim kompletima je ta ista 50-postotna naljepnica za aktualno tzv. sniženje.”

“Ali, na blagajni je bez pardona naplaćeno – 30%! Na kompletu dječjih gačica lijepo piše cijena od 9,99 €, a na računu 10,90 €!?! (Umjesto 9,99 € oni su za osnovicu obračuna popusta uzeli nepostojeću cijenu od 10,90 €.).”

Kupci na blagajni (Foto: Freepik)

Trgovkinja u prodavaonici rekla je kupcu: “Tako nam je programirano!”

“Bit ćemo jako zločesti pa ćemo reći samo ovo: Da, sve je programirano za nepoštenu trgovačku praksu i varanje potrošača, uz dovođenje u zabludu neistinitim oglašavanjem. A to je prema Zakonu o Zaštiti potrošača – kažnjivo.

Zbog toga je o svemu obaviješten Državni inspektorat”, piše u objavi Facebook stranice Halo, inspektore.

Dobili smo odgovor

Dan nakon objave ovoga članka stigao nam je i odgovor iz trgovine MP Blukids:

“Poštovani, žao nam je što smo se u ovakvim okolnostima našli na vašoj stranici jer se zaista trudimo raditi sve prema hrvatskim zakonima. Navedena situacija s naljepnicom koja komunicira cijenu umanjenu za 30% popusta, a koja na poleđini ima pogrešnu oznaku, greška je naše nove djelatnice koja je u odsutstvu voditeljice trgovine iskoristila etiketu koja je trebala je biti van upotrebe”, napisali su iz trgovine MP Blukids.

“Prema Zakonu o zaštiti potrošača ne smije biti istaknut brojčani popust već samo trenutna cijena artikla, kao i najniža cijena artikla u zadnjih 30 dana što je jasno istaknuto na našoj naljepnici sa cijenama. S obzirom da se ovdje radi o nenamjernom propustu naše djelatnice, željeli bismo se ispričati gospođi te joj ponuditi da dođe u našu trgovinu gdje bismo joj za navedeni artikal ponudili povrat u razlici do 50% popusta.”

“Druga navedena situacija, u kojoj je na originalnom pakiranju slikana cijena od 9,99 €, moramo pojasniti da se ovdje radi o talijanskoj maloprodajnoj cijeni. Dakle, hrvatska maloprodajna cijena se razlikuje od talijanske maloprodajne cijene zbog različite situacije na tržištu što uvjetuju porezi te ostali troškovi i logistika. Moramo napomenuti da mi ne određujemo samostalno našu maloprodajnu cijenu, već to radi dobavljač i ista nam je direktno postavljena u sustavu, kako kod nas tako i u svim Blukids trgovinama na području bivše Jugoslavije”, kazali su nam.


Komentari