Sjećanje na Mladena Kušeca: ‘Bio sam oduvijek bijela vrana, pa sam ih kao književnik i novinar tražio’

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Tko god se sjeća, pa i nostalgijom, zlatnih dana Obrazovnog i dječjeg programa javne televizije, ne može kroz sjećanje ne provući Mladen Kušeca, književnika, novinara, ali prvenstveno čovjeka koji je razumio djecu.

Dječjim emisijama Bijela vrana, Patuljci pojma nemaju, Hihotići i Tonkica Palonkica, frrr… postavio je standard za program namijenjen djeci, često nepravedno zanemaren.

Rođen je u Zagrebu 1938. gdje je završio osnovnu i srednju školu i Filozofski fakultet. Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa 1989–94, a nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena. Kušecova kultna emisija Bijela vrana emitirala se od 1973. godine, a u njoj se pitao jesu li djeca doista mala ili ih odrasli samo ne shvaćaju ozbiljno.

“Bio sam oduvijek bijela vrana, pa sam ih kao književnik i novinar tražio. I djeca su male bijele pozitivne vrane u kojima ćeš uvijek naći i otkriti nešto novo”, rekao je Mladen Kušec svojedobno o sebi.


Autor je tridesetak knjiga pjesama, proze i drama za djecu i mlade poput Dobar dan, Volim te, Plavi kaputić i Slijedi me. Svakako, kada se nabrajaju ostvarenja Mladena Kušeca treba i spomenuti dječju knjigu Mama, tata i ja za koju je osvojio Mato Lovrak nagradu za najbolji roman.

Foto: Zagreb.info

Mladen Kušec, koji je rođen na današnji dan 1938. godine, preminuo je 2. studenog 2020. godine u 83. godini života, iza sebe je ostavio golemo novinarsko i književno nasljeđe iz kojeg će trenutne i buduće generacije imati što za učiti.


Komentari