Roditelji učenika zagrebačke gimnazije na nogama: ‘Tretira nas se kao da nemamo pravo glasa’

Gimnazija Tituša Brezovačkog nakon obnove (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Roditelji učenika zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog revoltirani su jer im je usred školske godine, bez ikakve najave, priopćena odluka da će u zgradu škole useliti još jedna škola, XVIII. Gimnazija.

Naime, zgrada XVIII. Gimnazije u Mesićevoj ide u obnovu, pa će učenici privremeno biti smješteni u zgradu u Habdelićevoj. Predsjednica Vijeća roditelja Tea Švaljek Krešić kaže kako su roditelji zgroženi načinom na koji se ovo preseljenje odvija jer o svemu sve do neki dan nisu imali ama baš nikakvu službenu informaciju.

„Jučer u poslijepodnevnim satima dobili smo e-mail Gradskog ureda za obrazovanje da će se to dogoditi 4. 11., dakle za manje od mjesec dana. Nekakve informacije smo imali prije i to od medija ili iz međusobnih kontakata učenika dviju škola. To smatramo potpuno neprimjerenim, točnije zaprepašteni smo i revoltirani što se roditelje u ovoj priči tretira kao da uopće nemamo pravo glasa”, kaže Tea Švaljek Krešić.

Gimnazija Tituša Brezovačkog ponovno zrači životom: Tri puta je gorjela i teško stradala u potresu

“Preko noći”

Ističe kako je posebno apsurdno što se ovo preseljenje druge škole u njihove prostore događa „preko noći”, jer se ništa izvanredno nije dogodilo. „Nema potresa, nema pandemije ili nešto slično, riječ je o dugo vremena planiranoj obnovi zgrade XVIII.


Gimnazije i nema nikakvog razloga da se odluka donosi tako brzo, a pogotovo kada je školska godina već u punom zamahu”, pojašnjava.

Prema njezinim riječima, Gimnaziju Tituš Brezovački pohađa više od 430 učenika, a iz XVIII. Gimnazije u zgradu bi se trebalo sliti još oko 370 učenika. Kada se sve to zbroji zgrada u Habdelićevoj trebala bi primiti više od 800 đaka plus nastavno, administrativno i drugo osoblje, za što nije nikako adekvatna.

Gimnazija Tituša Brezovačkog nakon obnove (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Blizina škole

„Dobro znamo kako je to biti gost u drugoj školi, zbog potresa smo tri i pol godine bili u gostima u Prvoj gimnaziji, na rubu grada. Ali ta je zgrada arhitektonski predviđena za dvije škole i ima sve prostorne uvjete, za razliku od naše zgrade. Smetaju nam i kriteriji prema kojima je ova odluka donesena.

Nećemo ni ulaziti u to koliko je kriterij „blizina škole” apsurdan, jer nije logično očekivati da netko srednju školu upisuje pi blizini prebivališta, djeca svakodnevno putuju čitavim gradom. No, nama je stavljen i kriterij što smo bili u gostima. Jesmo, ali u zgradi koja ima uvjete, mi ih nemamo! Znamo da se uz našu školu spominjala još i zgrada XII. Gimnazije u Dubravi koja je puno bolji izbor jer ima znatno više prostora, ali navodno to učenicima i roditeljima nije po volji jer je predaleko”, kaže predstavnica roditelja-učenika Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Najavljuje kako su o svemu dopisom obavijestili i zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, a u četvrtak točno u podne ispred Gradske uprave održat će tiskovnu konferenciju na kojoj će iznijeti razloge svog protivljenja preseljenja učenika XVIII. Gimnazije u njihovu školu.

Petero gimnazijalaca podiglo Zagreb na noge: ‘Hvala svima, nećemo vas razočarati’

Dvije smjene

Inače, jasno je da će učenici Tituša Brezovačkog morati početi na nastavu ići u dvije smjene, a upitno je i koliko će prostora imati i za vannastavne aktivnosti u predmetima iz kojih su poznati po izvanrednim rezultatima na razini države.

Za komentar situacije upitali smo i Grad Zagreb, a iz njihovog odgovora jasno je da odluka nije donesena preko noći. Točnije, navode kako su s ravnateljima obje škole u više navrata održavali sastanke na ovu temu, pa proizlazi da je ravnatelj na svoju ruku zaobišao roditelje!?

„Učenici XVIII. gimnazije tijekom radova na obnovi objekta, za koju očekujemo da će trajati oko godine dana, nastavu će privremeno pohađati u objektu Gimnazije Tituša Brezovačkog. Odluka o premještaju XVIII. gimnazije u objekt Gimnazije Tituša Brezovačkog donesena je temeljem analize brojčanih podataka (XVIII. gimnazija ima 60 učenika manje nego Gimnazija Tituš Brezovački), lokacijske dostupnosti, pedagoških specifičnosti i prostornih kapaciteta, odnosno potreba obiju ustanova. Ravnatelji obje ustanove prije donošenja odluke održali su niz sastanaka i razgovora, provjera prostorija i uvjeta u školi, te su zajedno sa satničarima detaljno analizirali rasporede sati i prostorne i organizacijske potrebe svojih ustanova”, kažu u Gradu.

Škola je među najteže stradalima objektima u potresu (Foto: CROPIX/Luka Korlaet Facebook)

Rad na školama

Dodaju kako učenici neće biti oštećeni za kvalitetu rada, već će primijeniti model smjenskog rada. „Ovo je slučaj i u nekim drugim srednjim školama koje dijele objekte (npr. četiri gimnazije u Križanićevoj ulici), usklađujući modele organizacije redovne, izborne i fakultativne nastave te se njihov odgojno-obrazovni rad odvija bez ikakvih poteškoća. Uvažavajući sve navedeno, kao i činjenicu da smo kod premještaja učenika XVIII. gimnazije vodili računa o blizini lokacije i pronalasku rješenja za nastavak obrazovanja koje bi, u interesu učenika, isključilo rad na više lokacija, sigurni smo da će se Gimnazija Tituša Brezovačkog, temeljem pozitivnih iskustava iz prethodnih godina, iskazati solidarnošću, biti dobar domaćin partnerskoj školi te u zajedništvu sa zaposlenicima XVIII. gimnazije uspješno odgovoriti na sve pedagoške, organizacijske i druge izazove”, kažu u Gradu.

Dodaju kako Grad Zagreb priprema niz projekata dogradnje i rekonstrukcije postojećih škola. O eventualnim mogućnostima i potrebama preseljenja, kao i u svim dosadašnjim slučajevima vodit će, napominju, razgovore s uključenim školama.

„Kao i u svim tim situacijama, s osobitom pažnjom pratit ćemo i na svaki način podupirati rad Gimnazije Tituša Brezovačkog i XVIII. gimnazije te minimalizirati efekt preseljenja na redovne školske aktivnosti. Prošli je tjedan u Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade održan i sastanak s predstavnicima vijeća roditelja Gimnazije Tituša Brezovačkog na kojem su roditelji detaljno upoznati s kriterijima odabira škole te planovima i rokovima realizacije”, zaključuju.


Komentari