Roditelji nas zabrinuto pitali: ‘Što ćemo s našom djecom, ovo nam je velik problem’

Učenik (Foto: Pixabay)

Ukoliko imate pitanje na koje ne možete od institucija nikako dobiti odgovor, javite nam se u rubriku ‘Vi pitate, mi odgovaramo’, a mi ćemo za vas pokušati doznati informacije koje vam trebaju. Pisati nam možete na mail [email protected]

Odabir srednje škole za mnoge učenike je stres jer ne znaju što bi upisali i čime bi se bavili dalje u životu, no oni koji znaju i još se k tome odluče za strukovnu školu nađu se pred problemima. Naime, za upis u strukovne srednje škole učenik mora zadovoljavati mnoge zdravstvene uvjete, jedan od njih je i raspoznavanje boja.

Upravo je to bio problem majci koja nam se javila s upitom kako pomoći djetetu da upiše strukovnu školu, a ono ima djelomični daltonizam. Nakon objave članka, javila su nam se još dva roditelja sa sličnim problemom, i njihova djeca imaju daltonizam i žele upisati strukovnu školu. Zabrinuti su što će sa svojom djecom i kažu kako im je ovo velik problem.

Zabrinuta Zagrepčanka: ‘Rekli su mi da dijete ne mogu upisati skoro ni u jednu strukovnu školu’

Tako su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade uputili majku da provjeri na poveznici dokument Jedinstveni popis zdravstvenih kontraindikacija srednjoškolskih obrazovnih programa za upise u 1. razred srednje škole te da sve informacije o upisima u srednju školu nalaze se na mrežnoj stranici Upisi u srednje škole resornog ministarstva. No, istovremeno su dodali kako se nadaju da će s HZZ-om pronaći odgovarajući program obrazovanja.


Problem s bodovima

Upravo su tu zastali roditelji. Naime, savjetnici su rekli da zbog daltonizma bolje da potraže druge škole, poput primjerice ekonomske. Naravno za te škole djeca nemaju dovoljno bodova, a željenu školu mogu prema tome zaboraviti.

Pitali smo Hrvatski zavod za zapošljavanje kako izgleda proces savjetovanja učenika koji upisuju srednju školu.

“Mišljenje stručnog tima za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, temeljem Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole te Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u I. razred srednje škole, predstavlja jedan od elemenata vrednovanja prilikom upisa učenika s teškoćama u razvoju odnosno učenika s težim zdravstvenim teškoćama u srednju školu”, rekli su nam.

Učenik piše zadaću, ilustrativna fotografija (Foto: Pixabay)

Stručno mišljenje

Naravno postavlja se pitanje što s djecom koja imaju određene teškoće, a žele upisati strukovnu školu? U HZZ-u kažu da sukladno navedenom pravilniku, učenici s teškoćama u razvoju koji su osnovno obrazovanje završili prema rješenju županijskog upravnog odjela odnosno Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba o primjerenom programu obrazovanja, rangiraju se na zasebnim ljestvicama poretka u programima obrazovanja za koja posjeduju stručno mišljenje tima za profesionalno usmjeravanje HZZ-a, temeljem ukupnog broja bodova ostvarenih tijekom postupka vrednovanja.

Velika većina učenika koji imaju primjerice daltonizam, završavaju osnovnu školu po redovnom programu, a ne po posebnom programu i tada se javlja problem ako žele upisati strukovnu školu. Naime, za gimnazije treba visoki broj bodova, dok je za strukovne škole potreban niži broj bodova i tada se većina roditelja oslanja na pomoć HZZ u orijentaciji kako bi učenik pronašao najbolji program za njega.

“Učenicima sa zdravstvenim teškoćama koji su osnovno obrazovanje završili po redovitom nastavnom planu i programu, ali su im teže zdravstvene teškoće i/ili dugotrajno liječenje utjecali na postizanje rezultata tijekom obrazovanja odnosno znatno sužavaju izbor srednjoškolskog programa obrazovanja, stručno mišljenje tima za profesionalno usmjeravanje HZZ-a uzima se kao poseban element vrednovanja u slučaju da dva ili više kandidata koji se nalaze na zadnjem mjestu ljestvice poretka imaju isti ukupan broj bodova tijekom postupka vrednovanja temeljem zajedničkog i dodatnog elementa”, pojašnjavaju u HZZ-u.

Prošao redovni rok za prijavu državne mature: Objavljeni su i probni ispiti

Podupire se učenik

Sada dolazimo do drugog problema. Naime, kako učenik može znati da li njegov odabir korespondira s ocjenama, željama i na kraju sa zdravstvenim zahtjevima? Učenici se upućuju u postupak profesionalnog usmjeravanja u HZZ-u na preporuku stručnog suradnika škole, a temeljem mišljenja liječnika školske medicine koji je učenika pratio tijekom osnovnoškolskog školovanja, pojašnjavaju u HZZ-u.

Sam postupak profesionalnog savjetovanja uključuje psihodijagnostičko testiranje, razgovor sa savjetnikom za profesionalno usmjeravanje i obrazovanje te po potrebi liječnički pregled kod ugovorenog specijaliste medicine rada, kažu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Sve to rezultira pisanim mišljenjem stručnog tima za profesionalno usmjeravanje o odabiru programa za nastavak obrazovanja najprimjerenijim psihofizičkim mogućnostima učenika, njegovim interesima, motivaciji i drugim elementima bitnim prilikom odabira zanimanja odnosno programa obrazovanja (preporuča se, dakle, program obrazovanja, ne konkretna škola).

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Stručni tim

“Učenikova želja za nastavkom obrazovanja u određenom obrazovnom programu podupire se kad god je to moguće, s obzirom na druge relevantne elemente. U svom radu stručni tim za profesionalno usmjeravanje HZZ-a rukovodi se, među ostalim propisima, i Jedinstvenim popisom zdravstvenih zahtjeva srednjoškolskih obrazovnih programa u svrhu upisa u I. razred srednje škole. Napomenuli bismo da učenik i njegovi roditelji imaju pravo ne uvažiti dane preporuke najprimjerenijih obrazovnih programa te upisati srednjoškolsko obrazovanje prema vlastitom izboru, uvažavajući definirane kriterije upisa”, kažu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Učenicima koji su nedoumici oko programa koji bi pohađali treba pomoći profesionalno usmjeravanje, razgovor sa stručnim savjetnicima u osnovnoj školi, ali i sami roditelji, no i oni su često bez odgovora na važna pitanja jer je odgovore ponekad teško pronaći.

Stoga u HZZ-u području učenicima i roditeljima da se profesionalno usmjeravanje neodlučnih učenika provodi u Centrima za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK) koji djeluju u okviru HZZ-a, a savjet o najprimjerenijem profesionalnom odabiru daje se u usmenom obliku učeniku i/ili njegovu roditelju. Više informacija o CISOK centrima kao i kontakt podatke CISOK-a roditelji mogu pronaći na https://cisok.hr/cisok-centri/.


Komentari