Rijetka riba iz doba dinosaura živi na manje od sat vremena od Zagreba: ‘To su živi fosili’

Obitelj ispred akvarija (Foto: Denis Stošić)

Hrvatska je jedna od europskih zemalja s najbogatijom slatkovodnom florom i faunom, a prije desetak godina rodila se ideja da se ovo prirodno bogatstvo prikaže u Karlovcu, gradu na četiri rijeke. Aquatika – slatkovodni akvarij u Karlovcu, prikazuje hrvatske slatkovodne ribe i biljke te njihova staništa i dom je za više od 100 vrsta riba, uključujući 40 endemskih vrsta koje žive samo u ovom dijelu Europe.

O jedinstvenosti Aquatike i njenim razlikama od drugih muzeja i akvarija razgovarali smo s ravnateljicom Margaritom Maruškić Kulaš, koja je ponosna jer je Aquatika postala nezaobilazno odredište za sve ljubitelje prirode i životinjskog svijeta.

Ujedno, to je i interaktivno okruženje koje potiče posjetitelje na aktivno sudjelovanje u edukativnim programima, istraživanjima i očuvanju slatkovodnog ekosustava.

Margarita Maruškić Kulaš (Foto: Denis Stošić)

Milijunti posjetitelj

Nedavno ste dočekali pola milijuntog posjetitelja. Kako ste proslavili ovaj trenutak i što on znači za budućnost Aquatike? Također, uskoro slavite osam godina rada. Koji su najvažniji događaji i postignuća koja ćete obilježiti tom prilikom?

Već godinama ostvarujemo izvrsne rezultate i organiziramo brojna događanja koja tijekom cijele godine privlače posjetitelje iz cijele Hrvatske, regije, ali i svijeta. Kada se sjetimo da smo na početku očekivali oko 12.000 posjetitelja godišnje, a prvu godinu završili s 100.000 posjetitelja, do danas kada smo dosegli brojku od pola milijuna posjetitelja, to je zaista impresivno.

Unatoč svim globalnim izazovima, posebno za turistički sektor, uspjeli smo zadržati interes javnosti inovativnim digitalnim projektima poput virtualne šetnje kroz akvarijski postav, audio vodiča na web stranici, video sadržaja s prikazom održavanja akvarija iza scene, online izložbama te pripremanjem novih sadržaja za posjetitelje.


Naravno, već smo u pripremama za proslavu sljedećeg rođendana naše ustanove koji ćemo obilježiti međuinstitucionalnom suradnjom s drugim lokalnim ustanovama i udrugama, jer nam je cilj omogućiti posjetiteljima inovativan sadržaj o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini našega grada, kao i edukaciju o važnosti očuvanja bogate bioraznolikosti naših slatkovodnih ekosustava.

Aquatica proslavila rođendan u velikom stilu

Slatkovodni akvarij

Aquatika je poznata kao prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj. Možete se prisjetiti izazova i postignuća koje ste imali prilikom pokretanja ovog projekta i kako je Aquatika doprinijela turističkoj i edukativnoj ponudi Karlovca?

Na početku smo se suočavali s brojnim izazovima, od uspostave radnih procesa do tehnoloških pitanja specifičnih za akvaristiku. Kao prvi i jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj, imali smo ograničene mogućnosti konzultacija ili razmjene iskustva, ali smo napornim radom i trudom čitavog tima sve izazove uspješno nadišli te vrlo brzo savladali zahtjevne aspekte slatkovodne akvaristike.

Upornost i predanost nagrađeni su brojnim priznanjima koje je Aquatika osvojila tijekom godina, poput nagrade za najbolji nacionalni projekt u kontekstu promocije zaštite voda na Bled Water Festivalu, arhitektonskih nagrada za projekt Studija 3LHD te priznanja za održivi turizam i pristupačnost osobama s invaliditetom.

Od samog otvorenja ostali smo jedan od najuspješnijih projekata financiranih iz europskih fondova u Hrvatskoj i ponosni smo jer smo ostvarili sve ciljeve uspješno upravljajući EU projektima za razvoj lokalne zajednice i projekt kontinuirano donosi društvenu korist, potiče poduzetništvo te stvara nova radna mjesta kroz različite turističke inicijative i suradnje.

Ruska jesetra (Foto: Denis Stošić)

Endemske vrste

Kroz vaš rad naglašavate važnost očuvanja endemskih vrsta riba. Koje su specifične endemske vrste koje čuvate i zašto su one važne za naš ekosustav?

Među svim životinjama, ribe su skupina s najvećim brojem endemskih vrsta koje predstavljaju neprocjenjivu vrijednost i čine značajan dio europske bioraznolikosti. One su dobri indikatori biološkog i ekološkog integriteta staništa te reagiraju na onečišćenje, degradaciju staništa, eutrofikaciju, toksičnost, promjene temperature i dostupnost hrane.

Stoga znanstvenici smatraju ribe ključnim elementom u programima monitoringa vodenih ekosustava. Endemske vrste su rasprostranjene na određenom, često malom, području i ne pojavljuju se nigdje drugdje. U našem akvarijskom postavu u prostoru špilje u deset akvarija geografski smo prikazali pojedine dijelove Hrvatske s karakterističnim endemskim vrstama riba.

Zbog posebnih ekoloških, klimatskih i geomorfoloških prilika te velikog broja različitih stanišnih tipova, Hrvatska je vrlo bogata endemskom faunom, a u našem akvariju mogu se vidjeti endemske vrste poput oštrulje, kapelske svijetlice, krbavskog pijora, krbavske i jadovske gaovice, primorske uklije, turskijevog klena koji su endemi jadranskog slijeva, te plotice i mladice koji su endemi dunavskog slijeva.

Zagrebački Zoološki vrt jedini u svijetu ima rijetku životinju: ‘Jedino se kod nas može vidjeti’

Živi fosili

Jesetre su jedna od atraktivnijih vrsta u akvariju. U čemu je njihova važnost i kako ih očuvati?

Jesetre su iznimno stara porodica riba koje smatramo živim fosilima, jer su se malo promijenile od vremena kada su se počele pojavljivati u periodu krede, u vrijeme dinosaura. Predstavljaju iznimnu ekonomsku i kulturološku važnost za riječne slivove i države kroz koje prolaze te su pokazatelji visoke ekološke kvalitete rijeka.

One su većinom migratorne vrste koje se mrijeste u rijekama, no gradnja brana i pregrada dovela je do njihove ugroženosti jer im onemogućava uzvodne migracije do mrijestilišta. Njihov broj je danas smanjen i zbog izlova jer su cijenjene zbog ukusnog mesa i kavijara, zbog čega se za zaštitu jesetri regulira njihov izlov, potiče uzgoj i reintrodukcija u prirodu, promiče uklanjanje brana i izgradnja ribljih staza.

Djeca i ribe (Foto: Denis Stošić)

Očuvanje biološke raznolikosti

Koliko vrsta riba trenutno imate u slatkovodnom akvariju Aquatika? Koje su najznačajnije vrste i zašto su važne za očuvanje biološke raznolikosti hrvatskih rijeka?

Trenutno imamo oko 100 vrsta riba raspoređenih u 25 akvarija koji predstavljaju gornji, srednji i donji tok rijeke te vrste riba koje obitavaju u tim područjima. Posebno važne su endemske vrste jer igraju značajnu ulogu u očuvanju i obogaćivanju jedinstvenih ekosustava specifičnih geografskih područja.

Endemske vrste doprinose ukupnoj biološkoj raznolikosti i održavanju ravnoteže i funkcionalnosti svojih ekosustava, a posjeduju i jedinstvene genetske karakteristike. Naša zadaća je educirati posjetitelje o važnosti očuvanja tih vrsta, njihovim staništima i prijetnjama s kojima se suočavaju kako bismo svi zajedno pridonijeli očuvanju naše prirodne baštine.

Zagrebački zoološki vrt pripremio poseban program za klince: Najzanimljivije događa se na Uskrsni ponedjeljak

Edukativni centar

Aquatika nije samo akvarij već i edukativni centar. Koje sve vrste edukativnih radionica i programa nudite? Kako se odvija suradnja sa školama i drugim obrazovnim institucijama?

Organiziramo edukativne radionice za vrtićke i školske grupe, od osnovne do srednje škole, na kojima djeca uče o vodenim ekosustavima, ekologiji, kemiji i fizici, mogu naučiti što je mimikrija, kako se određuje dob riba, kako se određuju fizikalno-kemijski parametri vode, ali i kako nastaju oblaci i zašto su nam oni bitni. Brojne škole posjećuju naš akvarij i sudjeluju u radionicama, ali jednako tako naša edukatorica posjećuje karlovačke škole.

Surađujemo s raznim srednjim školama i fakultetima, uključujući Gimnaziju Karlovac, Agronomski, Veterinarski i Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu te Veleučilište u Karlovcu. Također, u akvariju se nalazi Zelena knjižnica, izdvojeni odjel Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić iz Karlovca, koja je nedavno proglašena jednom od sedam najboljih zelenih knjižnica na svijetu.

Treba reći i da smo članovi UNESCO Svjetske mreže muzeja vode, sudjelujemo i u znanstvenim projektima poput EnvironPollutHealth, koji istražuje utjecaj zagađenja na okoliš i ljudsko zdravlje, provodimo stručne projekte za slatkovodne ribe, uklanjamo strane vrste riba iz Nacionalnog parka Plitvička jezera te smo prihvatilište za invazivne vrste kornjača koje uklanjamo iz urbanih područja Karlovca.

Sibirska jesetra (Foto: Denis Stošić)

Gostujuće izložbe

Organizirate li gostovanja i izložbe u drugim gradovima kako bi proširili svijest o važnosti očuvanja slatkovodnih ekosustava?

Redovito organiziramo gostovanja izložbi na temu prirodoslovlja koje se uklapaju u našu priču i obogaćuju sadržaj za posjetitelje. Trenutno nam je u gostima izložba za djecu Muzeja krapinskih neandertalaca „Vijesti iz prapovijesti“ u edukacijskoj dvorani Aquatike, koja je izvrsno posjećena.

Izložba prikazuje razvoj života na Zemlji, s interaktivnim materijalima, fosilima, mineralima, modelima prapovijesnih životinja i rekonstrukcijom neandertalske špilje. Naša izložba “PLANKTON – divovi u kapljici vode” povezuje Karlovac i Aquatiku s globalnim problemima klimatskih promjena i do 18. studenoga ove godine gostuje u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Izložba je podijeljena na dvije cjeline, prezentirane na 12 dvojezičnih plakata (hrvatsko-engleski) s ciljem ukazivanja na važnost planktona, s naglaskom na biologiju, ekologiju, bioraznolikost i sistematiku i približiti specifične vrste posjetiteljima.

U Zagrebu na svijet došla dragocjena životinja: ‘Ta je vrsta svojedobno izumrla u prirodi’

Održivi turizam

Vaš vanjski prostor i šetnica uz rijeku Koranu predstavljaju poseban doživljaj za posjetitelje. Kakvi se dodatni sadržaji i aktivnosti nude na otvorenom prostoru? Kako doprinosite održivom turizmu kroz ove sadržaje?

Aquatika se nalazi uz desnu obalu rijeke Korane uz koju je izgrađena šetnica koja povezuje lijevu i desnu obalu, kao dio projekta „Susret s rijekom“ sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na šetnici nudimo multimedijske sadržaje – foto kiosk s interaktivnim sadržajima za djecu i odrasle te foto i video materijalima kojima upravlja Aquatika, kao i vođenu šetnju “Susret s rijekom.”

Šetnja traje 45 minuta i vodi posjetitelje uz obalu Korane, preko drvenog mosta i Vrbanićevog perivoja, pa preko Pontonskog mosta natrag do Aquatike. Tijekom šetnje vodič objašnjava koje su životinje ugrožene, poput školjkaša obične lisanke, šišmiša, vidre, te riba vijun, potočna mrena, gavčica, plotica, ali i kako možemo doprinijeti njihovom očuvanju, uz osvrt na slap na Korani koji je postao dio urbane vizure Karlovca.

Moruna (Foto: Denis Stošić)

EU fondovi

S obzirom na to da je Aquatika sufinancirana sredstvima iz EU fondova, kako su ovi fondovi pomogli u realizaciji i razvoju akvarija? Možete li podijeliti detalje o namjeni tih sredstava?

Aquatika je osnovana 2016. godine kao rezultat projekta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, uz suradnju Grada Karlovca i projektnih partnera. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 36,7 milijuna kuna, a EU je sufinancirala 99% sredstava. Sredstva su iskorištena za izgradnju objekta, kao i potpuno opremanje i uređenje i akvarija i svih popratnih dvorana i prostora.

S vremenom smo dodatno proširivali i prilagođavali sadržaje pa smo, primjerice, prenamijenili znanstvenu čitaonicu u Zeleni odjel Gradske knjižnice “Ivan Goran Kovačić”, gdje organiziramo čitanje priča, kreativne radionice i promocije knjiga. Kao javni akvarij financiran iz EU fondova i proračuna Grada Karlovca, pružamo besplatne edukativne sadržaje za posjetitelje te privlačimo brojne posjetitelja u Karlovac radi edukacije o prirodnim bogatstvima Hrvatske.

Velika atrakcija u zagrebačkom Zoološkom vrtu: Dolaze posebni gosti iz Samobora

Novi projekti

Možete li podijeliti planove za budućnost? Koje nove projekte i programe možemo očekivati od Aquatike u narednim godinama?

Aktivno pratimo tržišne trendove i daljnji razvoj Aquatike uključuje komunikacijsko-prodajne aktivnosti temeljene na autohtonim vrijednostima i povezivanju s prirodom, ali i razvoj inovativnih turističkih sadržaja s interaktivnim iskustvima korištenjem modernih tehnologija.

Kontinuirano uključujemo lokalnu zajednicu u turistički proizvod, ulažemo u edukacijske aktivnosti i događanja te surađujemo s institucijama na znanstvenim projektima očuvanja okoliša i podizanja ekološke svijesti, a redovito pripremamo i nove edukativne izložbe za naše posjetitelje.

Usmjerit ćemo se na nova tržišta prilagođavanjem sadržaja i komunikacijskih aktivnosti putem različitih medija te unaprijediti postojeću ponudu za lokalno stanovništvo. Sve projekte provodimo u suradnji s Gradom Karlovcem radi jačanja i razvoja lokalne zajednice te provedbom ovih projekata aktivno doprinosimo unaprjeđenju turističke ponude i pozicioniranja na domaćem i međunarodnom tržištu, čime utječemo i na cjelokupni razvoj turizma grada Karlovca, a ne samo Aquatike.


Komentari