Ravnateljica zagrebačke škole ne može doći k sebi nakon šokantnog otkrića: ‘Ne smijem ni pomisliti’

XIII. gimnazija Zagreb (Foto: Facebook)

U ponedjeljak ujutro zagrebačka policija obavila je redovnu kontrolu autobusa koji je trebao prevoziti učenike srednje škole iz Novog Zagreba na izlet u Prag i utvrdila da je vozač koji je đake trebao prevoziti imao nevjerojatnih 1,22 promila alkohola u krvi.

“Nadzorom vozača te provedenim alkotestiranjem prije započinjanja vožnje autobusa s djecom utvrđeno je da je vozač pod utjecajem alkohola 1,22 g/kg zbog čega je isključen iz prometa dok je autobus tehnički siguran za prijevoz učenika na izlet”, rekli su iz policije.

O svemu se sada oglasila za HRT i ravnateljica škole Ines Šimac, koja je zbog svega potresena.

‘Svi smo šokirani’

“Ne smijemo ni pomisliti kakve su mogle biti posljedice, da je takav vozač sjeo za volan i vozio našu djecu,” rekla je i dodala:

“Škola kontinuirano obavještava policiju o svim organiziranim putovanjima. Tako je i danas, na zahtjev naše škole, u svrhu sigurnog putovanja maturanata u Prag, policija izašla u nadzor. Utvrđeno je da je autobus tehnički ispravan te da je vozač pod utjecajem alkohola.


Svi smo uistinu šokirani, ali i zahvalni na suradnji policije sa školom, kao i zbog činjenice da učenici nisu krenuli na put s vozačem koji je bio pod utjecajem alkohola. Učenici su nastavili putovanje s novim vozačem. Apeliram na to da ovakve policijske provjere tehničke ispravnosti autobusa i samih vozača postanu uobičajena praksa”, poručila je.

‘Sigurnost djece je najbitnija’

Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija, rekao je da je sigurnost djece na prvom mjestu.

“Prije svega je bitna sigurnost djece, da oni sigurno krenu na put, u tom trenutku se treba naći zamjenski autobus ili u ovom slučaju vozač, što osiguravamo preko naših partnera.

Ovo je stvar neodgovornog pojedinca koji se jednostavno pojavio na polasku onako kako nije smio”, rekao je i naglasio da je ovo izolirani slučaj koji se ne smije ponoviti.

Nedostatak vozača

Profesorica povijesti u zagrebačkoj gimnaziji Lucijana Vranjanina Helena Strugar pojasnila je kako se obavlja kontrola.

“Ovisno kada je dogovoreno vrijeme polaska, oni dođu barem pola sata ranije, ulaze u autobus, provjeravaju kakvo je stanje autobusa, ne smije u autobusu biti prtljaga, zatim ide testiranje tahografa i vozača na alkohol,” rekla je.

Međutim, problem se javlja i u nedostatku vozača.

“Prema podacima za unutarnji prijevoz putnika pri HUP-u, u ovom trenutku nedostaje oko 15 posto vozača za održavanje posebnih linija, što je otprilike 1500 vozača,” otkrio je Hrvoje Meštrović, predsjednik koordinacije autoprijevoznika pri HUP-u.

Nesavjesni vozač je isključen iz prometa te će biti prekršajno prijavljen, dok je autobus preuzeo drugi vozač kako bi djeca otišla sigurno na planirani izlet.

Drama u autobusu punom zagrebačkih srednjoškolaca: Trebali krenuti na izlet, no policija ga hitno zaustavila


Komentari