Ravnatelj zagrebačke XV. gimnazije: ‘Naša škola je jedna od najboljih u Hrvatskoj’

Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije (Foto: Bruno Konjević/ CROPIX)

Koju srednju školu upisati? Kako se odlučiti koja je škola najprimamljivija? Jesu li bolje gimnazije ili strukovne škole? Sve to treba odlučiti oko 40 tisuća učenika. Online prijave za upise započele su u petak, a rok za prijavu škola je do 8. srpnja u podne. Izuzetak su škole koje zahtijevaju prijemne ispite ili dodatne provjere – za njih prijave završavaju 1. srpnja u 16 sati.

Učenici se prijavljuju u škole putem sustava srednje.e-upisi.hr, a za novu školsku godinu planirano je 48.135 mjesta u 2.180 razrednih odjela. Svaki učenik može prijaviti do šest različitih programa, a na prvo mjesto treba staviti onu srednju školu koju najviše želi upisati.

Za programe koji zahtijevaju dodatne provjere ili prijemne ispite, prijave su moguće do 1. srpnja u 16 sati. Ovi posebni programi nude se u osam zagrebačkih škola: I., III., V., X. i XV. gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga i Gimnazija Lucijana Vranjanina.

E-dnevnik (Foto: Bruno Konjević/CROPIX)

Provodimo prijemni iz matematike

Razgovarali smo s ravnateljem XV. gimnazije ili poznatijom kao MIOC profesorom Nikolom Dmitrovićem, koji kaže da je ova gimnazija jedna od brojčano najvećih škola u Hrvatskoj. Trenutno broji preko 1000 učenika koji su raspoređeni u 32 razreda Prirodoslovno-matematičkog programa i 8 razreda međunarodnog IB programa. Tome treba dodati i 112 djelatnika što uključuje nastavnike i ostale djelatnike.

„Jedna smo od najboljih škola u Republici Hrvatskoj, kako po ocjenama, tako i po rezultatima na natjecanjima i na državnoj maturi. Svake godine upisujemo 208 učenika u osam prvih razreda PMG programa. Kako je interes velik, a zaključne ocjene u većini slučajeva jako blizu prosjeku 5.0 već godinama provodimo provjeru posebnih znanja iz matematike tzv. prijemni. Upisani u prvi razred, nakon početnog perioda adaptacije na školu, uspješno savladavaju gradivo. Dodatno, u školi imamo međunarodni IB program u koji godišnje upisujemo 40 učenika“, pojašnjava profesor Dmitrović.

XV. gimnaziju većinom upisuju učenice i učenici koji su daroviti u STEM području, koji imaju iskustva s natjecanja znanja te svi oni koji žele napredovati, učiti i koristiti dodatne prilike koje škola pruža.


Ravnatelj zagrebačkog Preloga o učenicima: ‘Ponosan sam na naše klince i na rezultate koje postižu’

Natjecanja, suradnja s FER-om, PMF-om, FSB-om

Jedan od pluseva je i činjenica da XV. gimnazija sudjeluju na natjecanjima znanja u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Samo ove godine je 157 natjecatelja ostvarilo 236 nastupa te osvojilo 26 prvih mjesta, 16 drugih mjesta i 11 trećih mjesta. U zadnjih pet godina prosječne vrijednosti na natjecanjima su: 152 natjecatelja, 221 nastup, 22,2 prvih mjesta, 18,2 drugih mjesta i 16,2 trećih mjesta.

„Treba izdvojiti da su naši učenici ove godine osvojili sva prva mjesta iz matematike, fizike i informatike. Učenici XV. gimnazije čine većinu članova hrvatskih olimpijskih timova koji predstavljaju Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima“, kaže ravnatelj.

Pored natjecanja, učenicima koji pohađaju XV. gimnaziju nude se brojne mogućnosti suradnje s fakultetima poput PMF-a, FER-a i FSB-a. Mnoge izvannastavne aktivnosti upotpunjuju dojam i daju učenicima razne mogućnosti za rad i osobni napredak. Učenicima je dostupan i Erasmus+ projekt, razna događanja, znanstvena predavanja…

Učenici (Foto: Tomislav Krišto/CROPIX)

Neki s 5,0 se ne upišu, a neki koji imaju niži prosjek se upišu

Zašto se baš odlučiti za ovu gimnaziju, koja uz još sedam srednjih škola provodi prijemne ispite? „Vrijeme upisa u prvi razred je stresan period, kako za kandidate, njihove roditelje, a i nastavnike Škole. Na 208 mjesta kandidira se barem duplo toliko kandidata. Nakon uvođenja posebne provjere znanja, dogodi se da se jedan cijeli razred onih s 5.0 ne uspije upisati, a isto tako cijeli razred onih koji nisu imali 5.0 u osnovnoj školi se upiše. Prošle smo godine 208 kandidata upisali iz 101 različite osnovne škole“, pojašnjava ravnatelj Dmitrović.

XV. gimnazija je drugu godinu zaredom najbolja škola u Hrvatskoj prema prosjecima iz obaveznih predmeta na državnoj maturi. O kontinuitetu uspješnosti na maturi govori činjenica da su učenici škole do sada osvojili pet od devet nagrada Soljačić za najboljeg maturanta, a tome treba dodati i više nagrada MZO za najbolje maturante.

Nakon završetka gimnazije učenici biraju koje će fakultete upisati. Koji su fakulteti na listi gimnazijalaca? „Miočani većinski upisuju tehničke fakultete. Statistika kaže da je u zadnje četiri godine 40% svih naših maturanta koji su upisali neki od fakulteta u RH, upisao FER, 20% je upisao PMF (većinski smjer Matematika), a 10% je upisao Medicinski fakultet. U većoj mjeri zastupljen je i upis na FSB, ali i na Filozofski fakultet, Arhitekturu…“, zaključuje ravnatelj Dmitrović.

Započele su prijave programa za upise u srednje škole: Evo što trebate znati


Komentari