Putovanje učenika u ZET-ovom autobusu šokiralo putnicu: ‘Da je tu moje dijete, žalila bih se svima’

ZET-ovi autobusi, ilustracija (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Učenici koji putuju s jedne lokacije na drugu, a vodi ih učitelj ili profesor voze se u posebnim autobusima. Koliko puta smo na žalost imali prilike čitati da je policija isključila vozača autobusa jer je napuhao nešto promila, a trebao je prevoziti učenike.

Stoga čudi priča naše čitateljice, koja je u ponedjeljak u autobusu 136 imala priliku svjedočiti nečem neočekivanom. Naime, na jednoj od stanica učiteljice su uvele manju djecu, učenike u ZET-ov autobus, što samo po sebi ne bilo čudno da nije bilo puno djece. Razred ili dva dječice, kaže naša čitateljica, ugurao se u autobus u kojem su se već vozili putnici koji su ušli na drugim stanicama.

Djeca su stala gdje su mogla, kaže naša čitateljica, neki su se putnici dizali ne bi li djecu posjeli jer se dobar dio njih nije imao gdje primiti, već su stajali bez da se drže za rukohvate.

Djeca u osnovnoj školi, ilustracija (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Popadat će ako autobus zakoči

Putnici u autobusu su bili šokirani. „Ne mogu vjerovati da ovako voze dječicu. Popadat će ako autobus naglo zakoči“, rekao je jedan od putnika.

„Pa tko je dozvolio da se ovako djeca voze? Niti stanu u autobus, niti se može paziti na njih. Što da se nešto dogodi, tko će biti kriv?“, pitala se starija gospođa. „Bilo me strah da se nešto ne dogodi, pa oni se ne drže ni za što. Da je tu moje dijete žalila bih se školi, Ministarstvu, kome god treba. Puna usta su nam brige za djecu, a onda se ovako nešto dopušta“, bila je rezignirana mlada majka.

Drugi putnici su bili zahvalni vozaču ZET-ovog autobusa koji je usporio vožnju.


Zagrebačka bolnica mijenja izgled: ‘Zgrade će izgledati sukladno potrebama bolnice 21. stoljeća’

Škola je dužna pridržavati se svih propisa

Pravila za prijevoz djece postoje s razlogom, zato smo pitali nadležni Gradsku ured za obrazovanje koja su pravila i kako se prevoze učenici kada napuštaju školu zbog neke aktivnosti, posjet muzeju, kinu, izlet.

„Uvjete koje moraju ispunjavati autobusi kojima se organizirano prevoze djeca propisani su posebnim Pravilnikom. Organiziranim prijevozom, od mjesta stanovanja do škole i natrag, u Gradu Zagrebu prevozi se oko 3.600 djece iz 18 osnovnih škola i svi autobusi organiziranog prijevoza koji djecu prevoze ispunjavaju spomenute uvjete“, kažu u Gradskom uredu.

Nadalje dodaju da pretpostavljaju da je u navedenom slučaju riječ o izvanučioničkoj nastavi za čiju organizaciju i provedbu je nadležna sama škola koja nije dužna, odnosno koja nema obvezu izvještavati Grad o provedbi izvanučioničke nastave. „Pri organizaciji i provedbi izvanučioničke nastave, ekskurzija i izleta škola je dužna pridržavati se svih propisa, uključujući i spomenutog pravilnika“, zaključuju u Gradskom uredu za obrazovanje.


Komentari