Provjerili smo kako je to biti poštar u Hrvatskoj: ‘Nekad zna biti teško, ali guramo jedni druge’

Poštar. (Foto: Nera Simic/CROPIX)

Svaki dan vam nose pisma i pošiljke, odlazite u poštu po svoje pakete, plaćate račune, a znate li da danas slave Svjetski dan pošte. Davne 1969. godine 9. listopada Svjetski poštanski kongres odlučio obilježiti osnivanje Svjetske poštanske unije iz 1874. godine. I tako je nastao Svjetski dan pošte.

Hrvatska pošta slavi Svjetski dan pošte uz prigodnu marku koja obilježava 150 godina Svjetske poštanske unije. Marka će biti puštena u optjecaj upravo na dan kada se širom svijeta slavi pošta. Samo dan kasnije 10. listopada, svoj dan slavi Hrvatska pošta. Naime, 10. listopada 1990. donesen je Zakon o osnivanju javnog hrvatskog poštanskog i telekomunikacijskog poduzeća, preteče Hrvatske pošte.

Današnja Hrvatska pošta trenutno zapošljava oko 8700 radnika, od čega je 3112 poštara. Upravo na poštare građani imaju najviše zamjerki. Ostavljanje tuđih pisama u sandučiću, ceduljica za podizanje paketa, umjesto dostavljenog paketa, dolazak jednom u dva tjedna. Sve to je posljedica manjka radne snage, pa tako i manjka poštara.

Poštar, ilustracija (Foto: Srdjan Vrančić / CROPIX)

Povećanje plaća i ostalih dodataka

„Kontinuirano radimo na povećanju primanja naših radnika jer smo svjesni kako je najbolji odgovor na izazove tržišta rada, i to pogotovo za operativna radna mjesta, poboljšanje materijalnih prava radnika te poticanje ugodnog radnog okruženja kroz izgradnju pozitivne kompanijske kulture. Zbog toga su Uprava Hrvatske pošte i predstavnici sindikata u srpnju 2023. dogovorili rast plaća od 25 % za sve radnike Hrvatske pošte, i to u periodu od tri faze. U ožujku ove godine provedena je i zadnja faza povećanja plaće. Nakon provedene zadnje faze, neto prosječna primanja poštara veća su od 1000 eura“, kažu nam u Pošti.

Dodaju kako se plaće za radno mjesto poštara za opću dostavu mogu se razlikovati ovisno o minulom radu, uzdržavanim članovima, mjestu prebivališta radnika te o visini varijabilne nagrade za ostvarene rezultate rada i posebnim uvjetima rada svakog pojedinog radnika, poput rada u smjeni, rada subotom, nedjeljom i slično.

Radnicima Hrvatske pošte godišnje se isplaćuju tri jednokratne prigodne nagrade, i to za Uskrs, Božić, i u obliku regresa. Uz to, svaki radnik ima godišnje ciljeve i sukladno godišnjoj ocjeni dobiva i naknadu na kraju godine vezanu uz svoju učinkovitost.


Umirovljenici će na svoja prava još morati pričekati: Evo kada počinju isplate zaostataka

Volim biti okružen ljudima

Kako je biti poštar i svakodnevno raznositi pisma i pošiljke razgovarali smo s poštar Marin Klarić iz Makarske.

“Pošiljke dostavljam na motoru na području Makarske i zadovoljan sam – imam dobru ekipu na poslu, svi se poštujemo i izvrsno surađujemo. Nekad zna biti teško, ali guramo jedni druge, a nakon posla ni zabave ne nedostaje. Ovaj posao radim tri godine, što nije ni puno ni malo, ali opet dovoljno da se stekne rutina i uhvati dobar radni ritam. Volim terenski posao, biti vani i okružen ljudima“, kaže Marin.

Ima li Marin vremena i za hobije? „Uz Poštu se intenzivno bavim i glazbom – sviram saksofon i pjevam, pa mi je bilo bitno imati slobodne vikende, što mi Pošta omogućuje. Iako je moj posao dobro strukturiran, svaki je dan nova avantura! Na posao dolazim između 6 i 7 sati, kad započinjem s razradom pošiljaka i pripremom za teren“, kaže nam Marin.

Poštar Marin Klarić (Foto: Hrvatska pošta)

Posao poštara nije lak

Posao poštara nije jednostavan, odgovornost za dostavljene pošiljke je na njemu, a često ih se krivi da ne nose na vrijeme ni pisma, ni račune, ni pošiljke.

„Ovaj posao nije lak, puno ovisimo o vremenu, a pošiljaka je svakim danom sve više, pa je zbog toga važna dobra priprema. Na terenu provedem 5 do 6 sati, nakon čega se vraćam u poštanski ured, razdužujem pošiljke i krećem s novom pripremom za idući dan“, kaže Marin.

Događaju li se zgode terenu? „Kao što sam rekao, svaki je dan nova avantura! Korisnici su mi super i, uz sve profesionalne detalje, doista je važno biti komunikativan, raspoložen i susretljiv – onda sve klapa“, poručuje poštar Marin.

Stručnjaci upozoravaju: ‘Mi smo stvorili djeci ovaj svijet u kojem žive’

2000 poštara raznosi pošiljke svakodnevno

U Hrvatskoj pošti su se odlučili na povećanje materijalnih prava i to čine od 2020. godine. „Nedavno smo uveli i dodatnu nagradu od 1200 eura za poštare i vozače koji u tvrtki ostanu do kraja godine, a koji su u sustavu najkasnije od lipnja. Upravo smo za ta radna mjesta detektirali najveću fluktuaciju i potrebu za zapošljavanjem stoga je ova nagrada još jedan način na koji zadržavamo postojeće i privlačimo nove radnike“, kažu u Hrvatskoj pošti.

Jedna od velikih zamjerki, najviše u Zagrebu jest da pošiljke ne dolaze redovito. U nekim slučajevima su pošiljke završavale na krivim adresama ili sve u jednom ulazu zgrade.

„Od spomenutih 3112 poštara, svakodnevno je na terenu oko 2000 kolega, što je dovoljan broj kako bi sve pošiljke bile uručene u propisanim rokovima. Povremeno može doći do kašnjenja u pojedinim područjima, ali radi se o iznimkama, a ne o pravilu. Tržište rada sigurno je jedan od najvećih izazova s kojima se suočavaju svi poslodavci u svim industrijama i na svim kontinentima. Zato aktivno zapošljavamo nove radnike i poboljšavamo radne uvjete kako bismo zadržali postojeće zaposlenike“, poručuju iz Hrvatske pošte.


Komentari