Poznati zagrebački liječnik užasnut prizorom roditelja u automobilu: ‘A dijete sjedi iza njih’

Muškarac u automobilu (Foto: Pixabay)

Danas gotovo nema obitelji koja se nije susrela s nekim oblikom raka. Broj novooboljelih u stalnom je porastu, a svaki treći stanovnik Hrvatske suočava se s tom dijagnozom. No postoji način da preveniramo bolest da do nje uopće ne dođe.

U povodu Europskog tjedna borbe protiv raka brojni su građani sudjelovali u javnozdravstvenoj akciji “12 minuta kretanja protiv raka” te upozorili na životnu važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji svih vrsta raka.

Pod vodstvom stručnjaka, 12-minutnim kretanjem u središtu Zagreba organizatori su poslali iznimno važnu poruku koliko su svakodnevno kretanje, boravak u prirodi i zdrava prehrana važni, jer ljudi koji se više kreću imaju više energije, što utječe i na općenito zadovoljstvo i pozitivan fizički, ali i psihički stav prema životu.

Zagrepčanka iskreno o paklu ovisnosti: ‘Bila sam spremna učiniti sve za još jednu’

Zvučna imena

Uz predstavnike Hrvatske lige protiv raka, prof. dr. sc. Damira Eljugu, ginekologa-onkologa i predsjednika HLPR-a, prim. mr. sc. Ljerku Eljugu, predsjednicu Ligina povjerenstva za tumore dojke, dr. med. Nedu Ferenčić Vrban, glavnu tajnicu HLPR-a, i prim. Tatjanu Nemeth Blažić, dopredsjednicu HLPR-a, akciji su se priključili i naši nagrađivani sportaši.


Bili su to karataši Anđelo Kvesić, Ivan Kvesić i Sara Tomić, seniori KHL-a Medveščak Admiral Alex Dimitrijević i Lovro Hanžek te veslački olimpijac Mario Vekić kao ambasador akcije.

Uz njih, pozivu su se odazvali i Sara i Miro Ungar, kao i Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

@zagrebinfo Što sve smeta stanodavcima, part 1: Život sa životnom partnericom očito ne 😅 #zagrebinfo #stanovi #najam #pušenje #psi #partnerica #prank #prankcall ♬ original sound – zagreb.info

Važna poruka

Javnozdravstvenom akcijom “12 minuta kretanja protiv raka” u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, željela se naglasiti važnost kretanja, a isto tako i važnost pridržavanja 12 preporuka, poput održavanja zdrave tjelesne težine, zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti, izbjegavanja duhanskih proizvoda i ostalih preporuka kojima je moguće prevenirati zloćudne bolesti.

“Riječ je o primarnoj prevenciji kojoj je cilj da ne obolimo od raka, ali važna je i sekundarna prevencija kojom primjenjujemo određene dijagnostičke metode kojima se rak može otkriti u početnoj, gotovo potpuno izlječivoj fazi”, rekao je profesor Damir Eljuga. Evo što je još naglasio.

Ovo su najčešći mitovi o pušenju: Evo kako se riješiti te navike

“’12 minuta kretanja protiv raka’ najdraža mi je javnozdravstvena kampanja Hrvatske lige protiv raka jer njome podižemo razinu zdravstvene pismenosti našeg naroda s ciljem zaštite od nastanka zloćudnih bolesti. Dakle, riječ je o primarnoj prevenciji kojoj je cilj da ne obolimo od raka, a to je najvažnije. Isto tako važna je i sekundarna prevencija kojom primjenjujemo određene dijagnostičke metode kojima se rak može otkriti u početnoj, gotovo potpuno izlječivoj fazi.

Kada bi se svi pridržavali 12 životno važnih preporuka za prevenciju raka, zloćudnih bolesti u našoj zemlji bilo bi i 40 posto manje, a isto tako bi se značajno smanjila i smrtnost. U ovogodišnjoj smo kampanji na jednom transparentu napisali ’12 koraka za 12 preporuka protiv raka’, a na drugom ‘Bolje spriječiti nego liječiti’, što je i danas jako važna poruka”, istaknuo je profesor Eljuga.

@zagrebinfo Neke ni u bunilu ne bi htjeli probati. 😫🤮 A vi? #zagreb #zagrebinfo #fy #fyp #voxpopuli #socialnetwork #socialmedia #hrana #food #foodlovers #foodinspo #foodcombinations #goodfood ♬ original sound – zagreb.info

Manje umrlih

Naglasio je kako ga neprekidno pitaju koliko nam je zapravo potrebno kretanja. “Naravno da je poželjno i dulje, ali ovih 12 minuta je onaj minimum. Kada bismo se svi kretali barem 12 minuta dnevno, bilo bi dobro. Dakle, važno je kretati se, ne sjediti doma ili negdje u kafiću, i to s cigaretom. Zašto baš 12 minuta kretanja? I 12 je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Vrlo je važno da se pridržavamo tih 12 koraka”, rekao je prof. Eljuga.

Dodao je kako mu je smiješno kada vidi neke ljude koji u šaci skrivaju cigarete. Time, kako ističe, zavaravaju sami sebe. “Kad svoju unuku vozim u vrtić, vidim neke roditelje, oca ili majku, kako puše u automobilu, a dijete sjedi iza njih. Pa to je užas. Stoga ne treba pušiti te isto tako ne treba piti žestoka alkoholna pića”, naglasio je prof. Eljuga.

Govorio je o tome kako smo nekada imali 10 preporuka. Sada ih je malo više, a pritom je izdvojio jednu za koju je rekao kako mu je jako drago da je stavljena kao preporuka. Naime, riječ je o tome da se majkama preporučuje da doje svoju malu djecu.

Zagrepčani o navici od koje umiru milijuni: ‘Imao sam 13 godina, to se ne zaboravlja’

Važne preporuke

“To je jedna od važnih preporuka, nije dobro kada neka mlada majka nakon 10 do 15 dana nakon porođaja prestane dojiti svoje dijete jer smatra da će joj s dojenjem dojke biti veće, a to ona ne želi. Važno je dijete dojiti, a onda odlaziti na one preventivne preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka, primjerice raka dojke.

U Hrvatskoj je krenuo taj nacionalni program i od 2006. godine dosad je vidljivo da ipak imamo znatno manje umrlih od raka dojke. Isto tako, važan je i odlazak na cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV)”, istaknuo je doktor.

Ova javnozdravstvena akcija, kao i mnogi projekti Hrvatske lige protiv raka, proteklih godina pridonijela je podizanju svijesti o važnosti prevencije kao jednog od najvažnijih čimbenika u postizanju smanjenja smrtnosti od raka u Hrvatskoj.

Cigareta i pepeljara (Foto: Unsplash)

Mnogi podupiratelji

Podupiratelji akcije su Zagrebačka liga protiv raka i Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sveti Juraj, Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” te Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Uz samu tjelesnu aktivnost, stručnjaci su građane educirali o važnosti poštovanja Europskog kodeksa protiv raka koji upravo putem 12 životno važnih preporuka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave svih oblika ove opake bolesti.

Kako bi se ukazalo na važnost odlaska na preventivne zdravstvene preglede, ali i zdrav način života, 2019. godine u Rudama u Samoboru petero kolega liječnika osnovalo je Udrugu za prevenciju raka i pomoć oboljelima “Budi dobro”.

Zagrepčanka u šoku što je vidjela: ‘Pa kako to smiju raditi u tramvaju, gdje im je kultura’

Prevencija raka

Glavni im je cilj prevencija raka te unapređivanje kvalitete života oboljelih i liječenih od raka i njihovih obitelji pružanjem profesionalne i volonterske te psihološke, psihosocijalne i duhovne pomoći. Već pet godina njihov je moto – Učiniti nešto dobro za svoju zajednicu.

“Želimo pružiti važne informacije o zdravom načinu života, prepoznavanju rizičnih čimbenika i redovitim pregledima koji mogu pomoći u ranoj dijagnozi ili čak sprečavanju pojave raka. S druge strane, oboljelima od raka potrebna je podrška kako bi lakše prošli kroz proces liječenja.

Mi im pružamo emocionalnu podršku, savjetovanje, informacije o dostupnim tretmanima i pomažemo u prevladavanju strahova s kojima se suočavaju tijekom bolesti”, rekla je dr. med. Alma Majcan, jedna od osnivačica Udruge.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Akcijski plan

Dodala je kako imaju dvije važne poruke za oboljele i njihove bližnje, ali i za nadležne u zdravstvu. Jedna je iznimna važnost rehabilitacije tijela, uma i duha oboljelih. “Dokaz je 130 korisnika – oboljelih osoba koji su sudjelovali u projektu ‘Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika na otoku zdravlja i vitalnosti’ (otok Lošinj), a čijim smo anonimnim evaluacijama došli do jedinstvenog zaključka da je ova vrsta rehabilitacije izuzetno korisna i predlažemo da postane dostupna svima oboljelima, bez obzira na vrstu raka, uz smjernice stručnih društava.

Druga je poruka nadležnima u sustavu zdravstva da, u skladu s nedavno donesenim novim akcijskim planom protiv raka, u zdravstveni sustav uvedu sveobuhvatnu rehabilitaciju, tijela, uma i duha oboljelih od raka, prema smjernicama stručnih društava i financiranu od HZZO-a.

Na taj bismo način potaknuli razvoj programa i projekata brojnih institucija, organizacija, tijela i udruga koje bi se razvijale s ciljem dodatne pomoći i poboljšanja kvalitete života osoba s rakom u svim fazama bolesti”, poručila je doktorica Majcan.

Stanara razbjesnili susjedi koji tjeraju po svom: ‘Drugi bi im za to mogli suditi’

Iskorak prema zdravlju

Objasnila je kako je projekt “Tjelesni i duhovni oporavak onkoloških bolesnika na otoku zdravlja i vitalnosti” osmišljen kao iskorak prema zdravlju, nakon operativnog zahvata bilo koje zloćudne bolesti, kemoterapije ili zračenja. Namijenjen je svim onkološkim bolesnicima koji mogu samostalno boraviti nekoliko dana izvan svog doma.

Ivana Šimunić jedna je od oboljelih osoba i polaznica projekta, a i sama se nakon pozitivnih iskustava uključila u rad Udruge i pomoć drugima.

“Zahvalna sam što sam imala prilike sudjelovati u projektu na Lošinju. Osim što mi je donio oporavak, dobila sam nova znanja i motivaciju za promjenu navika. Kombinacija različitih aktivnosti, razmjena iskustava i podrške ono je što ovaj program čini vrijednim. Predavanje ‘Sve je u glavi’ izdvojila bih kao najkorisnije, a s Lošinja sam u svakodnevni život prenijela redovno vježbanje, vježbe disanja, hodanje i početak dana s nečim zdravim”, istaknula je Šimunić.

‘Ne’ pušenju (Foto: Pixabay)

Rad u grupi

Program na otoku Lošinju uključuje: medicinske vježbe disanja i opuštanja u ljekovitim borovim šumama, medicinska stručna predavanja, rad u grupi s psihoterapeutom, radionice o zdravoj prehrani i ljekovitom bilju, duhovno-meditativne sadržaje.

Nažalost, svjedoci smo da u našoj sredini bolesnika s rakom svakim danom ima sve više te je velika potreba za sveobuhvatnom skrbi. Ona osigurava da oboljeli od raka dobiju potrebnu podršku na svim razinama – fizičkoj, emocionalnoj, socijalnoj i duhovnoj jer to može znatno poboljšati njihovu kvalitetu života i ishod bolesti.

Stoga su sve javnozdravstvene akcije, kao i projekti i programi koje pružaju udruge, hvalevrijedne za sve stanovnike naše zemlje.

Britanka sa zagrebačkom adresom tražila pomoć pa pale uvrede: ‘Hrvatska je tako zaostala’

Europski kodeks borbe protiv raka u 12 točaka

1. Ne pušite cigarete i ne konzumirajte bilo koji oblik duhanskog proizvoda, ni e-cigarete.
2. Učinite svoj dom slobodnim od duhanskog dima i održite nepušenje u svom okruženju.
3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
4. Budite tjelesno aktivni.
5. Hranite se zdravo.
6. Izbjegavajte prekomjerno konzumiranje alkohola.
7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu i koristite zaštitu.
8. Poštujte zdravstvene i sigurnosne upute za izbjegavanje izloženosti karcinogenima na radnome mjestu.
9. Saznajte jeste li izloženi radonu u svom domu i okolišu. Ako jeste, saznajte koje mjere prevencije možete poduzeti.
10. Za žene: dojite svoje dijete.
11. Za djecu i mlade: cijepite se protiv raka koji uzrokuje virus hepatitisa B i humani papiloma virus (HPV).
12. Sudjelujte u programima za probirno testiranje i rano otkrivanje raka i njegovih predstadija.


Komentari