Poruka liječnika opće prakse zgrozila javnost, u njegovoj ordinaciji vrijedi 10 pravila: ‘Odurno i bahato’

Liječnik ilustracija (Foto: Pixababy)

Na Facebook stranici Dnevna doza prosječnog Dalmatinca objavljena je poruka koja navodno stoji na vratima jedne ordinacije opće medicine, a koja je zgrozila javnost. Liječnik koji ju je ostavio ima štošta za poručiti pacijentima, a i ljudi su u komentarima svašta poručili njemu.

“Mole se pacijenti koji su već našli dijagnozu na Googleu, da drugo mišljenje ne traže kod nas nego na Yahoou“, piše na vratima jedne ambulante. Fotografija je objavljena na Facebook stranici Dnevna doza prosječnog Dalmatinca i skupila je više od 3,6 tisuća reakcija.

Ispod ove poruke dotični je liječnik ili liječnica dodao deset pravila koje vrijede u ambulanti:

Dugi niz pravila

1. U ovoj ambulanti ja sam doktor, a Vi ste pacijent. Ako Vam se ne sviđa, nađite neku u kojoj je obrnuto.
2. Ambulanta nije trgovina mješovite robe, jer da je, onda bi računalo bilo blagajna, ja bih bio trgovac, a tlakomjer bi bio stalak za kondome.
3. Ako već ulazite preko reda uz poklik “ja trebam samo” onda tu ne spada još i mjerenje tlaka, recept za babu, osip koji traje 6 mjeseci, ali se sada baš ne VIDI.
4. Ako kažete da “ste si došli izmjeriti tlak” onda si ga izmjerite, što mene gnjavite.
5. Čekaonica nije mjesto za druženje, već za čekanje. To se da zaključiti iz imena.
6. Sumamed nije preparat na bazi meda.
7. Ako Vam je susjeda Mara preporučila tablete za reumu, neka Vam odmah napiše recept (ponavljajući).
8. Ako nakon kucanja čujete iz ordinacije “samo malo”, to ne znači da nastavite kucati smanjenim intenzitetom, već da samo pričekate.
9. Ako ste stariji od 90 godina, a imate malih problema sa škljocanjem koljena, to je normalno. Ustvari, to nije normalno jer vam je već trebalo sve škljocati.
10. Kad poslije radnog vremena nema više nikoga u ambulanti, nemojte se živcirati. Pričekajte. Doći će netko sigurno.

Zagrepčani podijelili ideje za pomoć umirovljenicima: ‘To treba pregledati i uvesti kazne’


Podvojeni komentari

Poruka ovog liječnika nije legla članovima te grupe, a mnogi su istaknuli kako su upravo oni sami pomogli u dijagnosticiranju bolesti. “Odurno i bahato”, “Bezveze! Moja iskustva s doktorima opće prakse su takva da im redovito ja moram reci sto da mi prepišu i sto bi mi moglo biti. Neka meni moga Googla, preko nekoliko puta sam sve povezala zahvaljujući njemu”, “To su isti ovi doktori što googlaju ispred tebe kad im rečeš simptome ili?!”, bili su neki od komentara.

Međutim bilo je i onih kojima je poruka bila simpatična. “Ovo je fenomenalno!”, “Fakat potrebno u našim čekaonicama! Doduše, jedan moj frend kaže, da kad ideš kod liječnika trebaš znati kaj imaš!”, bila su dva komentara koji podržavaju ovakav potez.

Rad liječnika opće medicina uz veliku stručnost zahtijeva i strpljenje i suosjećajnost, koji nažalost u našem užurbanom svijetu mnogima nedostaju, a teško ih je naučiti u školi.


Komentari