Počelo odbrojavanje do 100 godina ZOO-a: Ravnatelj Cizelj otkrio planove za budućnost

Zoološki vrt Grada Zagreba. (Foto: Lucija Ocko/CROPIX)

U utorak 2. srpnja, jedna od najpopularnijih zagrebačkih atrakcija je proslavila svoj 99. rođendan. Naime, riječ je o Zoološkom vrtu u Zagrebu čiji su posljednji dvoznamenkasti rođendan zajedno obilježili gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet te ravnatelj Ustanove Ivan Cizelj.

Tom su se prilikom osvrnuli na povijest i planove Ustanove te pokrenuli brojčanik koji će odbrojavati dane do 100. rođendana Zoološkog vrta Grada Zagreba. Održana je i konferencija za medije, a okupljenima se obratio novi ravnatelj Zoološkog vrta Zagreb, Ivan Cizelj.

“Naša priča počela je 1925. godine, a cijelu smo priču započeli s tri lisice i tri sove. Prvi otok je bio premalen pa se iskopao kanal, pa je otvoren i drugi otok. To je jedan jako dugi period, današnji Zoološki vrt posjećuje oko 500 tisuća posjetitelja, što je jako respektabilna brojka”, objasnio je.

Ivan Cizelj (Foto: Biljana Blivajs/Cropix)

‘Plan je kontinuirano raditi na poboljšanju svih procesa’

Podsjetimo, Cizelj je diplomirani inženjer agronomije, koji već 14 godina radi u ZOO kao kurator za ribe, vodozemce i gmazove. Nedavno je preuzeo ulogu ravnatelja Ustanove, a tada smo s njim razgovarali o planovima i budućnosti koju on vidi za omiljeni Zoološki vrt.

“Zoološki vrt Grada Zagreba ustanova je s dugom tradicijom i jasnim razvojnim planom iza koje stoji kvalitetan i raznolik tim ljudi. Moje imenovanje na neki je način promjena sama po sebi – donosi novo lice i neke nove aktivnosti. Ideja mi je slijediti razvojni plan Vrta koji je usklađen sa standardom Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija te kontinuirano raditi na unapređenju svih procesa u Vrtu”, objašnjava Cizelj.

Nadalje je istaknuo na što će biti stavljen poseban fokus i pažnja.


Ulaz Zoološki vrt Zagreb (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

‘Nastojimo izvući maksimum iz onog što imamo’

“Zoološki vrt Grada Zagreba kontinuirano se razvija. Plan je i dalje raditi na poboljšanju uvjeta za životinje te kvaliteti programa za posjetitelje. Duga nam je tradicija na neki način i obvezujuća. Ne smijemo niti zaboraviti činjenicu da je broj zooloških vrtova s tako drugom tradicijom zapravo dosta malen”, rekao je ravnatelj.

Inače, ono što možda mnogi ne znaju jest činjenica da je Zoološki vrt Grada Zagreba jedan od najstarijih zooloških vrtova u jugoistočnoj Europi. Prostire se na površini od sedam hektara, a smješten je u južnom dijelu parka Maksimira. Ono što je možda otežavajuća okolnost kod starih zooloških vrtova je nemogućnost širenja s obzirom na to da su ograničeni prostorom. Tako se onda često otvaraju na drugim lokacijama pa nas je zanimalo postoje li takvi planovi i za naš ZOO.

“Tijekom povijesti bilo je nekoliko inicijativa za širenjem Zoološkog vrta, no one se iz raznih razloga nisu ostvarile. Trenutačno raspolažemo dosta malenim prostorom, ali trudimo se iz njega izvući maksimum”, kazao je Cizelj.

@zagrebinfo Jesu li zoološki vrtovi pozitivni ili negativni? 🐼 #zagrebinfo #zagreb #zoološki #zoo #good #bad #animals #fy #fyp #viral #tiktok #viraltiktok #voxpopuli ♬ original sound – zagreb.info

Jedini na svijetu s rijetkom životinjom

Nadalje je pojasnio koja su obilježja modernih zooloških vrtova te ciljeve koje nastoje provesti, poput edukacije građana i zaštite prirode. U taj je kontekst stavio i naš ZOO.

“Suvremeni zoološki vrtovi više nisu klasične izložbe životinjskih vrsta. Ideja im je izaći iz tih okvira te svojim djelovanjem potpomagati zaštitu prirode kako edukacijom građana, tako i konkretnim aktivnim sudjelovanjem u različitim projektima zaštite prirode. Mi ćemo naglasak stavljati na ugrožene vrste životinja kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Za svaku je životinjsku vrstu određeno kakav prostor i ostale uvjete treba imati u zoološkom vrtu.

Zbog prostornih ograničenja našeg Vrta neke vrste ovamo ne možemo primiti. S druge pak strane postoji cijeli niz vrsta koje itekako trebaju našu pozornost i čijem očuvanju možemo doprinijeti. Dobar primjer za to je čovječja ribica. Zoološki vrt Grada Zagreba jedini je zoološki vrt na svijetu u kojem se ta vrsta može vidjeti”, istaknuo nam je tom prilikom Cizer.


Komentari