Pobjeda građana u Rudešu, ništa od velikih promjena zasad: ‘Postoje neke druge ideje’

Anina i Jezerska ulica (Foto: Google maps)

Nedavno je gradska vlast odlučila raditi rekonstrukciju i promjene prometne regulacije ulice u Rudešu. Radi se o Aninoj ulici, kilometar dugoj uskoj prometnici koja je jedna od najfrekventnijih cesta u kvartu, s obzirom na to da ju mnogi koriste kao prečac da zaobiđu prometnu Zagrebačku aveniju i druge gradske žile kucavice.

Prije nešto manje od mjesec dana, Gradska četvrt Trešnjevka-sjever te nadležni mjesni odbor otkrili su da će ta ulica dijelom postati jednosmjerna, dok će se promet preusmjeriti prema Jezerskoj, polukružnoj ulici koja poput luka obilazi Aninu. Iako je Anina ulica iznimno prometna, buka je poprilično velika, stanovnici Rudeša nisu bili zadovoljni ovim rješenjem, dapače, za njih je bio – neprihvatljivo.

Tada su organizirali sjednicu ispred zgrade mjesnog odbora, gdje je došla veća grupa nezadovoljnih stanovnika koji su zahtijevali odgovore. Sat vremena su burno raspravljali s nadležnim predstavnicima, a glavni problem im je bio što se regulacija Anine provodi bez uzimanja prometa kroz ostatak kvarta u obzir. Kako su tvrdili, ovakvo rješenje napravit će više štete neko koristi.

Foto: Bolji Rudeš

Stanovnicima se nije svidjelo rješenje

Stanovnicima se nije svidjelo što će se promet iz Anine ulice preliti u ostatak kvarta, odnosno u Jezersku ulicu, što nikome nije bilo drago. Mnogi smatraju kako će Jezerska tako postati nesigurna za pješake, a po najviše za djecu. Slažu se da je rekonstrukcija Anine važna i potrebna, no postoje različita mišljenja o tome kako to napraviti.

Mi smo kontaktirali Romana Karaturovića, predsjednika Vijeća GČ Trešnjevka-sjever, kojeg smo pitali o situaciji u Rudešu te kakvi su daljnji planovi za rješavanje ovog problema.

“Evo, čisto da znate, baš smo jučer imali sastanak s nezadovoljnim građanima. Tražit ćemo da se zaustavi ovo izvanredno mijenjanje Anine ulice s obzirom na to da građani nisu sretni s rješenjem. Na sljedećoj sjednici gradske četvrti ćemo donije konačan zaključak”, počeo je gospodin Karaturović.


Radovi od sljedećeg mjeseca: Počinje milijunska obnova zagrebačkog doma zdravlja

‘Tražit ćemo novi projekt’

“Za rješenje me još nemojte pitati kako će zvučati”, dodao je predsjednik Vijeća GČ Trešnjevka-sjever. Otkrio je kako će se sjednica održati 20. ožujka, nakon čega će se znati više o ovom problemu i rješenju istog.

“Tražit ćemo novi projekt, vjerojatno ćemo tražiti neki novi koridor da se napravi poštena ulica jer su ljudi nezadovoljni sadašnjim stanjem. To nije projekt GČ-a, već gradski, a došlo je do njega zbog nezadovoljstva građana. Sada smo to zaustavili jer im se nije svidjelo dano rješenje. Sa sektorom za promet i sektorom za ceste ćemo tražiti bolje rješenje. Sektor za ceste je pripremio to rješenje, ljudima se nije svidjelo pa ćemo smisliti nešto drugo da svi budu zadovoljni. Najvažnije je da sigurnost pješaka bude dobra.”, zaključio je.

Porazgovarali smo se i s Androm Krpanom, predsjednikom Vijeća MO Rudeš. On nam je otkrio kako je sastanak građana, stručnjaka iz Grada, predstavnika MO Rudeš i GČ-a Trešnjevka-sjever trajao od 18 sati do 21 sat.

‘Uhvatili smo se u koštac s velikim problemom’

“Prolazili smo kroz mogućnosti i rješenja ovog problema. Mi smo u otvorenom dijalogu s građanstvom otkako je nastao interes javnosti. Okupili smo društvo iz grada i razgovarali o svim mogućim problemima. Moj je dojam da je njihov zahtjev ispoštivan, trenutno rješenje je stopirano te ćemo tražiti bolje odgovore na ovaj problem”, počeo je.

Tvrdi kako su u konstantnim dogovorima s građanima te kako im je u interesu sigurnost najugroženijih u prometu – pješaka.

“Tražit će se optimizacija rješenja, budući da je Rudeš barem 50 godina nije imao konkretno rješenje. Uhvatili smo se u koštac s tim velikim problemom i on iziskuje puno rada, puno dogovora, ali mi smo spremni na to, i jedna i druga strana”, kaže Andro Krpan.

Upitali smo ga postoje li već neke ideje ili rješenja za Rudeš i njegove stanovnike:

“Postoje neke ideje, ali ne bi pričao o njima jer nisu izviđene do kraja, odnosno u procesu su. Potom je potrebna i suglasnost nadležnih tijela, građanstva i svih ostali. To je jedan proces koji će trajati, ali idemo u smjeru da se to napokon riješi”, zaključio je.


Komentari