Otkrio što mu je žena napravila tijekom razvoda: ‘Ako si sirotinja, naravno da će te uništiti’

Muškarac ilustracija (Foto: Unsplash)

Broj sklopljenih brakova u Hrvatskoj pada, dok broj razvoda raste. Prema nekima je riječ o tužnim statistika, dok drugi smatraju da razvod slabi kao društveni tabu. Također sklapa se sve više građanskih, a sve manje vjerskih brakova.

U Hrvatskoj je 2021. godine sklopljeno 18.203 brakova, što je oko 10 posto manje nego prije pet ili deset godina. Prema statistici, 2012. je sklopljeno 20.323 brakova, a 2017. godine 20.310. Dugoročno gledano, vidljiv je opadajući trend sklapanja brakova, s najmanjim brojem zabilježenim tijekom pandemije covida 2020. godine, kada je sklopljeno samo 15.196 brakova.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) za 2022. godinu pokazuju da je zabilježeno 4808 razvoda, pri čemu je na 1000 sklopljenih brakova razvedeno njih 266. Osim što razvod braka potpuno mijenja dinamiku života, on stavlja veliki teret na djecu, ali i na financijsku stabilnost obitelji.

“Nije funkcioniralo” (Foto: Unsplash)

‘Pri razvodu smo ostali prijatelji’

U javnosti često se da čuti da muškarci prigovaraju kako im je “žena uzela sve”. Upravo je to bio povod da jedan korisnik na Redditu upita što stoji iza tog fenomena. “Zašto se pojedini rastavljeni muškarci žale da su ih bivše žene financijski uništile? Rastavljeni muškarci, možete li podijeliti iskustva i mišljenja? Rastavljene žene, kako vi na sve to gledate?”, pitao je na toj društvenoj mreži.

“Nisam rastavljen ali dosta mojih kolega je. Radeći s njima godinama, potpuno razumijem zašto bi se netko rastao od njih i ne krivim puno njihove supruge. Imaju oni dosta negativnih priča o tome kako su uložili puno u brak, kako previše plaćaju majkama za uzdržavanje djece i slično, ali puno njih me previše podsjeća na mog oca u svojim pričama”, napisao je jedan korisnik, pa onda opisao kako je njegov otac omalovažavao svoju suprugu i pričao laži o njoj.

“Razveden sam, ali moje iskustvo je potpuno drugačije. Vjerojatno jer sam bio blizak prijatelj s njom prije nego smo uopće završili skupa. Tako da smo pri razvodu i ostali prijatelji, imovinu podijelili dogovorno bez ikakvih problema i bez odvjetnika, dan danas se čujemo”, napisao je jedan razvedeni muškarac, za kojeg je to prošlo bez komplikacija.


Nikako da proda dobar stan u Zagrebu, susjedi otkrili tajnu: ‘Daleko su gori od svih’

‘Ima stvarno i takvih slučajeva’

Komentari su izražavali razne stavove. Dok su neki branili muškarce, a drugi žene, treći su pisali kako su oba partnera jednako kriva ili jednako odgovorna, dok pak neki smatraju da je svaka situacija svoja priča.

“Zato što su oženili sponzoruše ili zato što su imbecili koji ženama ne dopuštaju da rade pa nakon razvoda su bespomoćne i nezaposlive. U današnje doba živjeti s jednom plaćom, u ovom slučaju muževom, ili si sirotinja, ili je to plaćurina. Ako si sirotinja, naravno da će te uništiti. Režije i neki od troškova za djecu se poduplaju, a novci isti. Ako je plaćurina, moraš dosta davati pa padne standard pa osjetiš. Ima stvarno i slučajeva da žene troše alimentaciju na sebe, a otac onda ekstra još troši da djeca nisu poderana. Ima naravno i šu*aka koji jednostavno lažu i pretjeruju. Kao i svugdje, ima svačega”, napisao je jedan korisnik.

Uglavnom ljudi zajedno kupe nekretninu i onda nakon rastave muškarac mora odselit iz te iste. I naravno onda mora plaćati sebi najam druge nekretnine ili ju kupiti, plus alimentacija na to”, napisao je jedan korisnik kako smatra da to ide.

Svađa ilustracija (Foto: Unsplash)

‘Rekla sam mu neka i to ostane’

“Zato što eto u mom slučaju je bilo tako. Financijski uništen. Ali tu je i moja krivnja, htio sam joj sve omogućiti, sebe i svoje neke potrebe sam skroz zapustio ili sveo na minimum. I ono kad daš sve od sebe i sve kaj imaš, na kraju ispadne da ipak nisi dovoljno dobar. To je*eno boli”, podijelio je svoju bol jedan nesretno razvedeni muškarac.

“Otišla od bivšeg nakon 20 godina i tražila samo auto. Kad je počeo prigovarati rekla sam neka mu i to ostane. Financijski se podijelili oko brige za djecu. Nije baš da sam se okoristila razvodom a bome ni njega nisam uništila. Auto mi je ipak dao i to je bilo sve što sam odnijela iz zajedničkog doma koji smo izgradili na kući njegovih roditelja. Na kraju priče opet nisam valjala tako da mislim da nisam trebala biti toliko luda al dobro”, napisala je jedna žena svoje iskustvo s razvodom.

 


Komentari