Otkrio što lukave Hrvatske firme rade u oglasima za posao: ‘Onda se nitko ne bi javljao’

Hrvatski zavod za zapošljavanje (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Traženje posla u Hrvatskoj za brojne građane predstavlja izazovan proces na kojeg utječe niz različitih faktora. Primjerice, neki od problema tijekom potrage za poslom mogu biti nedovoljan broj pozicija koje odgovaraju kvalifikacijama pojedinaca ili neodgovarajući uvjeti rada poput radnog vremena, plaće i raznih beneficija.

Također, u osobito nezavidnoj poziciji se nalaze mladi koji tek ulaze na tržište rada. Jedan od problema s kojim se oni suočavaju su pozicije koje zahtijevaju višegodišnje iskustvo i znanje koje oni nemaju, a bez kojeg se teško zapošljavaju. Situaciju koja ga osobito frustrira prilikom traženja posla opisao je jedan korisnik na Redditu.

“Zašto u nijednom oglasu za posao nije navedena plaća? Trenutno tražim posao i ovo me jako nervira, najviše iz razloga jer mi na razgovoru kažu “budžet nam je toliki i toliki” ili ja kažem jednu cifru i onda mi ponude manje. Izgubim i vrijeme i živce. Ne znam zašto je teško hrvatskim poslodavcima staviti neki “range” da se zna barem otprilike na sta se može ciljati?”, napisao je jedan Hrvat na Redditu.

Posao, ilustracija (Foto: Pexels)

‘Nisi informiran ako ne znaš plaću’

Njegovu objavu komentirali su brojni korisnici Reddita, a njihova mišljenja bila su podijeljena. “Barijere/otežavanje funkcioniranja tržišta i ponude i potražnje. Tržište funkcionira uz pretpostavku savršene informiranosti svih sudionika. Ti nisi uopće informiran ako ne znaš ni plaću, a kamoli međuljudske odnose i stanje u firmi”, napisao je jedan korisnik.

Nadalje, neki su navodili kakva je situacija u drugim zemljama. “U Austriji na oglasu za posao mora biti naveden raspon od do. Ali i da je tako kod nas vjerojatno se onda nitko ne bi javljao”, “Hrpa kompanija u ugovorima ima stavku da je plaća poslovna tajna. Lakše je plaće držat niskima kad ljudi međusobno ne komuniciraju, ali isto tako ne možeš ih onda ni stavljati u oglas”, komentirali su.

S druge strane, neki su se s takvom praksom odlučili našaliti. “Jer ne radiš za plaću već za šansu biti dio jedne velike obitelji”, poručio je jedan korisnik.


Zaposleni na ovim radnim mjestima mogu ranije u mirovinu: Evo na što sve imaju pravo

‘Nastalo bi direktno konkuriranje’

Također, razloge zbog kojih plaće na oglasima za posao u Hrvatskoj većinom nisu navedene pojasnio je drugi korisnik Reddita.

“To je kao da ti da bi kupio paštetu ne znaš cijenu, već napamet nosiš paštetu doma, pa ćeš tek sutradan ili za tjedan dana saznati koja je cijena, pa onda ako želiš imaš pravo vratiti, ali ne znaš kolika je cijena ostalim paštetama. Realno nikom se ne da opet ići po novu paštetu, osim ako je cijena baš nebulozna.

Tako i razgovori, obvezuju te, trošiš vrijeme, ne znaš na što, lakše ćeš pristati na 1.500€ tu, ako ne znaš da će ti druga firma dati 2.000. Jedna dobra metoda za održavanje niske cijene rada, jer kad bi se javno objavilo, nastalo bi direktno konkuriranje”, zaključio je jedan korisnik.


Komentari