Odgoda obveznog vojnog roka podijelila Zagrepčane: ‘Napraviti uvjete, a ne depilirane tetkice’

Vojska, ilustracija (Foto: Goran Sebelic / CROPIX)

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović uputio je u petak premijeru Andreju Plenkoviću dopis kojim mu predlaže hitno sazivanje sjednice Vijeća za obranu gdje bi se razmotrilo uvođenje obveznog vojnog roka.

Predsjednik Milanović je u pismu, među ostalim, ocijenio “neprimjerenim i neozbiljnim” to što je kao kao vrhovni zapovjednik OSRH iz medija doznao da Vlada RH namjerava odgoditi uvođenje obveznog vojnog roka.

“Kao predsjednik države i vrhovni zapovjednik OSRH podržavam svaku mjeru koja osigurava jačanje sustava obrane i pridonosi sigurnosti naše Domovine. Obvezni vojni rok može biti opravdan kao način za popunu pričuve OSRH koja sada nije na zadovoljavajućoj razini. Sigurnosna situacija u Europi se kontinuirano pogoršava i Hrvatska stoga mora razmotriti sve modalitete jačanja vlastite obrane, uključujući i uvođenje obveznog vojnog roka”, naglasio je.

‘A što kad nas napadnu’

Tim povodom mi smo u našoj Facebook anketi pitali naše čitatelje smatraju li treba li se odgoditi obveza uvođenja vojnog roka. Izdvojili smo neke od najzanimljivijih odgovora.

“Za ove političare, za ovakve plaće i mirovine. Postoji nešto što se zove osnova i preduvjeti”, “Ne ih slati u tuđe ratove, jer ovi koji bi ih slali nisu bili niti u obrani našeg rata”, pisali su neki od građana.


“Jesam za, ali treba se nabaviti nova oružja, streljiva, sve što je potrebno za jednog vojnika da zna se služiti tim oružjem, a ne da se sve sluša preko predavanja”, “Uvesti, ali pravi vojni rok, a ne ovu smijuriju od vojnog roka. Možda onda muško ostane muško a ne depilirana tetkica”, nadovezali su se drugi.

“Ne nikako odgađati, obavezno što prije neka počne vojni rok”, “Treba imati vojsku i obučavati mlade ljude, ne ih slati nigdje u rat, ali da imaju znanje za ne daj Bože”, “Kakvo razmišljanje, odgodit ćemo i rat kad nas napadnu”, zaključili su neki od naših čitatelja.

Opasnost koju krije vojni rok od dva mjeseca: Ovo može biti tragična i krvava odluka


Komentari