Nitko ne može stati na kraj lopovima s groblja: ‘To traje već deset godina’

Zagrepčani na groblju, ilustracija (Foto: Nikola Vilic / CROPIX)

Važno upozorenje nedavno je objavila jedna Zagrepčanka na društvenim mrežama. Radi se o tome da na zagrebačkom gradskom groblju Markovo polje netko učestalo razbija prozore na automobilima. “Danas je razbijena šajba mojoj sestri, prije par dana jednoj gospođi koja se našla tamo i prepričala isti scenarij”, opisano je u objavi, a sve se dogodilo 25. travnja.

Na njezinu objavu i fotografiju razbijenog stakla na automobilu javilo se više Zagrepčana koji su opisivali slična iskustva. “Ne bi vjerovali da to već traje deset godina tamo, jedino ne znam je li je ista osoba u pitanju, užas”, “I mom kumu plus otuđivanje stvari”, “I mom sinu su razbili staklo i ukrali ruksak”, navodili su.

Neki građani iznosili su savjete. “Nikad tamo pakirati i ostavljati nešto u autu, čak niti se sparkirati i stvari premjestiti u gepek, jer i to prate”, “Često se to događa i to već jako dugo vremena. Trebalo bi kameru staviti kod ograde i dignuti ju gore pa se to neće događati”, mišljenja su.

Razbijeno staklo na automobilu (Foto: Facebook grupa Sesvete i moj kvart)

Odgovor policije

O sigurnosti i nadzoru na grobljima poslali smo upit zagrebačkoj policiji iz koje su potvrdili da je tijekom travnja ove godine izvršena jedna provala u vozilo na parkiralištu na groblju Markovo polje u Sesvetama i to 25. travnja 2024. godine oko 12:30 sati kojom prilikom je iz vozila otuđen ruksak s odjevnim predmetima. Radi se o provali opisanoj na početku članka.

Također, iz policije poručuju da su od početka ove godine do danas zaprimili sveukupno tri kaznene prijave o izvršenim provalama u osobna vozila na parkiralištu groblja Markovo polje. Nadalje, unatrag godinu dana, odnosno od 1. svibnja 2023.godine do danas, u IX. policijskoj postaji zaprimljeno je sveukupno šest kaznenih prijava provala u osobne automobile parkiranim na području groblja Markovo polje.

Osim navedenih šest provala u vozila, iz policije poručuju da je IX. policijska postaja zaprimila i jedno kazneno djelo krađe torbice sa samog groblja, za vrijeme dok je oštećena osoba čistila grobno mjesto. “Dakle, unatrag godinu dana imamo prijavljeno šest kaznenih djela provala u vozila i jedno kazneno djelo krađe torbice sa samog groblja”, navode iz policije.


Otišla na groblje pa joj razbili auto: ‘Zar nije dovoljno što se krade, još i ovo moramo trpjeti’

‘Nitko nije zamijetio’

Također, iz policije navode da su se provale većinom događale tijekom dana, odnosno za vrijeme dok je na groblju bilo prisutno više osoba. Bez obzira na to, nitko nije zamijetio osobe koje se mogu dovesti u vezu s navedenim kaznenim djelima.

Također, iz policije ističu da “nadležna policijska postaja provodi učestale obilaske i opservacije groblja s ciljem sprječavanja počinjenja kaznenih djela, a najviše u razdobljima kada se očekuju pojačana posjeta, u vrijeme vikenda i blagdana. S problemom zaštite na prostoru parkirališta groblja Markovo polje, tj. nedostatka video nadzornih kamera upoznata je i uprava groblja, a koji problem će se u dogledno vrijeme sukladno mogućnostima riješiti”.

Zaključno, objašnjavaju da su policijski službenici prilikom obilaska groblja upoznati sa samom problematikom te građane koji su prisutni upozoravaju na samozaštitno ponašanje na način da osobne stvari ne ostavljaju na vidljivim mjestima te da prilikom čišćenja grobnih mjesta svoje stvari drže kod sebe i od istih se ne odvajaju na duže vrijeme.


Komentari