Neobična pojava u Zagrebu u srijedu ujutro: Prošetali smo gradom i uočili rijedak prizor

Tkalčićeva ulica u izborno jutro (Foto: Zagreb.info)

Vidjeti neke od najprometnijih ulica potpuno prazne bilo bi normalno ranim nedjeljama ujutro ili tijekom noći, no potpuno je bizarno kad se takav prizor pojavi u srijedu ujutro, kad bi cijeli grad trebao vrvjeti životom.

Izborni je dan ove godine potpuno netipično pao u srijedu, te je zbog toga današnji dan proglašen neradnim. Jutros smo prošetali centrom grada kako bismo provjerili tko se tog propisa danas držao te kako je izgledala atmosfera u centru Zagreba.

Hodali smo tako Zvonimirovom, Draškovićevom, Jurišićevom te kroz Trg bana Jelačića, po Ilici i Tkalčićevoj, a svratili smo i do uvijek rado posjećene špice na Cvjetnom trgu te novouspostavljene pješačke zone kod Tesline ulice.

Tko ne želi raditi neka ostane doma

Hodali smo Zagrebom koji je nalikovao gradu duhova, jer se između 7.30 i 9 sati na cestama nalazio tek poneki auto, a na pločniku tek tu i tamo neki pješak. Na ulicama se nije moglo vidjeti gotovo nikog osim kamiona Čistoće koji su i dalje radili na odvozu te ZET-ovih tramvaja koji voze po nedjeljnom radnom vremenu.

Na Dolcu tako niti jedan štand s voćem i povrćem nije radio, a otvorena je bila tek jedna suvenirnica. “Tko ne želi raditi neka ostane doma”, kratko nam je prodavač dobacio na pitanje kako je ispalo da je on jedini na cijelom Dolcu koji je otvorio svoj štand.

Na Dolcu je radila i pekara kod koje smo uzeli slanac za 80 centi, a i tu se moglo vidjeti da smo jedna od rijetkih mušterija. “Raditi se mora”, rekla nam je uz osmjeh djelatnica pekare kad smo ponovno, iznenađeno, upitali zašto rade kad je danas proglašen neradni dan.


Ilica (Foto: Zagreb.info)

Rade pekare i kafići

Šetnjom uz Jurišićevu, Ilicu te Tkalčićevom primijetili smo da je uputa o neradnom danu shvaćena prilično bizarno. Svaki je vlasnik dućana, naime, izgleda za sebe odlučio hoće li raditi ili ne, jer je raspored otvorenih i zatvorenih objekata bio potpuno nasumičan: radi trgovina optike, ali zato nije otvorena trgovina obuće točno preko puta ceste.

Svi su kafići također otvoreni, kao i pekare, no stolovi su uglavnom prazni, unatoč suncu i lijepom, premda prohladnom vremenu. “Doći će kasnije, ljudi još spavaju”, doviknuo nam je konobar u Tkalči koji je iskoristio slobodno vrijeme bez mušterije i lagano pijuckao jutarnju kavu.

Radi i velik broj trgovina mješovite robe diljem centra grada, no opet ne sve. Moglo se vidjeti da su mnogi Zagrepčani zaboravili kupiti osnovne namirnice, jer su redovi pred blagajnama bili veći nego što je to uobičajeno.

Stigli prvi prigovori građana DIP-u: Mnogi se žale na velik problem koji ih je snašao


Komentari