Neobičan prizor u zraku zbunio Zagrepčane: ‘Nikad ništa slično nisam vidjela, traje danima’

Zrak u Zagrebu (Foto: Zagreb.info)

Nakon vijesti da su se mnogi građani zabrinuli na Uskrs zbog pojave koju su ugledali na nebu, brojni Zagrepčani raspisali su se na društvenim mrežama o ovom fenomenu.

“Kod mene sve u nekoj magli. Ni šumu ne vidim, čudno”, “Baš gledam po autu, pa to vam je pijesak došao iz Sahare”, “Mutno nebo. Kao da je netko prethodnih dana igrao križić-kružić“, neki su od komentara.

“Nije samo u Zagrebu. Evo mi u Karlovcu se isto čudimo kako je zrak maglovit”, “To traje već danima”, “Nikad ništa slično vidjela nisam”, pisali su.

Zrak u Zagrebu na Uskrs (Foto: Zagreb.info)

Kako su nam potvrdili meteorolozi, riječ je o afričkom pijesku, koji je u većim količinama zrakom dospio do Hrvatske.

“Došla je veća količina afričkog pijeska koje se još u subotu i nedjelju nalazi iznad Hrvatske i ovog dijela Europe. Još će biti i u ponedjeljak do večeri, kada će jaki pljuskovi i vjetar očistiti atmosferu, pa će u utorak konačno biti čišće i zdravije”, potvrdio nam je meteorolog Kristijan Božarov.

‘Atmosfera je zamućena’

Svoje viđenje situacije podijelio je s nama i meteorolog Nebojša Subanović.


“Gledam malo kroz prozor i atmosfera izgleda zamućena. Možda je taj pijesak došao i do Zagreba, što ne bi bilo ništa neuobičajeno. Baš sam pogledao zadnju satelitsku sliku (EUMETSAT) na kojoj se vidi da velike količine saharskog pijeska putuju preko Tirenskog mora i Italije te preko Otrantskih vrata na Jadran i do naše obale. Međutim, ne vidi se da li taj pijesak odlazi dublje u kopno, a ako da, do kuda dolazi.”, pojasnio je i dodao:

“To da je zrak topao je normalno jer u ovom jakom jugozapadnom strujanju dolazi topao afrički zrak, a s njim i pijesak. Nije to neka neuobičajena pojava, samo ju u hladnom dijelu godine jače osjećamo.”

Zagrepčane na Uskrs zabrinula pojava na nebu: ‘Nikome ništa nije jasno, svi se pitaju što se događa’

 

Podsjetimo, kao što se može uočiti na satelitskoj snimci (Sat24), gotovo cijelo zapadno Sredozemlje je “zamućeno” uslijed velike količine prašine. Na jugu Jadrana i u Jonskom moru vide se i brojni contrailsi koji dugo opstaju u ovakvoj atmosferi koja je bogata vlagom. Zbog konstantnog jugozapadnog strujanja nastavlja se dotok toplog zraka obogaćenog česticama pijeska. On će prema prognozama doprijeti daleko na sjever Europe, a otpuhat će ga tek izraženija fronta koja u naš kraj stiže s početkom travnja, javlja IstraMet.


Komentari