Nekada mjesto klasnih podjela, danas turistička atrakcija: Stara dama slavi 133. rođendan

Uspinjača (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Neki ju nazivaju prepoznatljivim simbolom Zagreba, neki ‘starom damom‘, ali činjenica je da je riječ o najkraćoj željeznici na svijetu dužine svega 66 metara, koja je na današnji dan 8. listopada 1890. godine službeno puštena u pogon.

Osječki građevinski poduzetnik D.W. Klein dobio je ideju prateći frekventnost pješačkog prometa pod stubama u Tomićevoj, nekada Bregovitoj ulici koja vodi na Gornji grad, te je zamijetio da se upravo tom ulicom najviše ljudi uspinje.

Zagrebačka uspinjača na današnji dan 1890. službeno je puštena u pogon: Otkrijte po čemu je jedinstvena u cijelom svijetu

Vrlo brzo je ishođena građevinska dozvola pa su radovi započeli 1889. Godinu kasnije, s današnjim datumom uspinjača je službeno puštena u pogon, dok je parni pogon 1934. zamijenjen električnim.

Zvali su ju zapinjača

No, do te promjene uspinjača je imala slab parni tlak pa je često znala stati na pola puta te bi se putnici morali nakon evakuacije gurati uskim stepenicama između tračnica, a zbog svega je dobila nadimak zapinjača.


Uspinjača (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Zanimljivo je kako su kabine nekada bile podijeljene. Naime, dijelovi prema Griču i Ilici su bili prvi razred, dok je zbog lošeg pogleda sredina bila drugi razred. Starim Zagrebom pričalo se kako se gospoda ne može voziti s kuharicama, sobaricama ili šegrtima. Razlika se, osim u pogledu, mogla vidjeti i u cijeni. Vožnja prvim razredom iznosila je tri, a drugim razredom dva novčića.

Sramotni prizori u Zagrebu, zaštitni znak grada se raspada: ‘Skoro je izgubila dozvolu za rad’

Također, može se pohvaliti i naslovom najsigurnijeg javnog prijevoznog sredstva jer u 133 godine nije zabilježena niti jedna nesreća ili ozljeda putnika, posebice ako imamo u vidu da godišnje preveze oko 750 000 građana i turista, ističu iz ZET-a.

Zagrebačka uspinjača do danas je u potpunosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, stoga ne čudi da je zakonski zaštićena kao spomenik kulture, a za vožnju koja traje 64 sekunde i pruža prekrasan pogled na grad, trebat ćete izdvojiti 66 centi za jednosmjernu vožnju, dok će vas karta za hitnu vožnju stajati 3,32 eura.


Komentari