Nekad slavno, danas zapušteno imanje u Botincu: Tamo je boravio i Jelačić, a pripadalo je njegovom bogatom prijatelju

Foto: Posjed u Botincu/ Ivana Horvatek

U zagrebačkom naselju Botinec, skriveno od očiju prolaznika, nalazi se zaboravljeno imanje koje je nekada pripadalo Ambrozu ml. Vranyczanyju, državnom blagajniku i poznatom trgovcu. Na ovom posjedu 1848. godine, njegov prijatelj ban Josip Jelačić uputio se u svečanoj povorci prema Zagrebu, gdje je trebao biti ustoličen.

Kurija u Botincu, danas stoji zapuštena i prolaznici ju ni ne primijete, a bila je nekada dio velikog i raskošnog imanja. Ovo zaštićeno kulturno dobro sadrži jednokatnu kuriju s obiteljskom kapelom, te je nekada bilo okruženo perivojem i vrtom.

Početkom 19. stoljeća, dao ju je sagraditi hrvatski ban Ignjat Gyulay, a kasnije je prešla u vlasništvo Ambroza ml. Vranyczanyja, koji ju je koristio kao ladanjsku kuću. Posjed je kasnije poklonjen njegovom zetu Ivanu Burattiu.

Foto: Zapuštena kurija u Botincu/ Ivana Horvatek

Plemička obitelj

Vranyczany potječe iz ugledne hrvatske plemićke obitelji koja je imala značajan utjecaj u društvenom životu tog vremena. Njihovi posjedi obuhvaćali su imanja oko Karlovca, Severina na Kupi, Rakitje u blizini Zagreba, te Kastav. U Zagrebu su izgradili nekoliko palača koje su kasnije poklonili gradu ili hrvatskom narodu, uključujući i palaču Dverce na Gornjem Gradu.

Ambroz ml. Vranyczany bio je poznat kao trgovac, dobrotvor i pristaša Ilirskog pokreta, blizak prijatelj bana Josipa Jelačića. Rođen je 1801. godine u Starom Gradu na Hvaru, a preminuo 1870. godine u Švicarskoj.

Kao načelnik financija za vrijeme bana Jelačića, inicirao je kovanje bakrenog novca, poznatog kao “križar”, u zagrebačkoj kovnici 1849. godine. Proglašen je barunom 1862. godine i osnovao je prvo dioničarsko društvo u Hrvatskoj, te bio gorljivi pobornik gradnje željeznica.


Foto: Zapuštena kurija u Botincu/ Ivana Horvatek

Jelačić u Botincu

Vranyczany je financijski podržao osnivanje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti, kazališta i drugih kulturnih institucija. Kao član odbora, uz Ljudevita Gaja i Ivana Kukuljevića, predložio je Josipa Jelačića za bana 1848. godine.

Prije ustoličenja na Trgu Sv. Katarine na Gornjem gradu, Jelačić se odmorio na imanju Vranyczanyja u Botincu. Naime, dan prije ustoličenja Jelačić je otputovao u Botinec na svojem bijelom konju i tamo objedovao sa svojim domaćinom i drugim uglednicima tog doba.

Danas je kurija u privatnom vlasništvu, zarasla u korov, visoku travu i teško je pristupačna. Kapelica je potpuno devastirana i prekrivena grafitima.

Foto: Kapela u Botincu/Ivana Horvatek

Ovo zaboravljeno imanje, nekada svjedok značajnih povijesnih trenutaka, danas stoji kao nijemi podsjetnik na prošla vremena i bogatu povijest koju nosi u svojim temeljima.

Zagrepčanin prelomio i preselio se u maleno selo u Zagorju: ‘Dobili smo nešto što nikad nismo imali’


Komentari