Nakon brojnih pritužbi, oglasio se i ZET: ‘Iznimno je zahtjevno zadovoljiti potrebe svih putnika’

Zagrebački tramvaji, ilustracija (Foto: ZET)

Ljeto je u punom zamahu i mnogi uživaju u vrućim ljetnim danima. Međutim, visoke temperature i vrućine u nekim situacijama Zagrepčanima stvaraju izazove i poteškoće pa su se tako mnogi građani posljednjih dana žalili da je u javnom prijevozu zrak nepodnošljivo zagušljiv.

Nedavno smo pisali i o slučaju kada se jedna Zagrepčanka požalila nakon što je njezin suprug osjetio mučninu u tramvaju, iako je u pitanju mlad i zdrav čovjek.

“Je li ZET ne dozvoljava svojim vozačima da pale klimu ako tramvaj nije bar napola pun? Danas je mužu došlo do povraćanja koliko je bilo vruće i zagušljivo unutra (ima ispod 30 godina i zdrav je) pa ozbiljno me zanima, jel’ im cilj smanjiti trošak tako da se ljudi kuhaju, ili u čemu je stvar?”, ogorčeno se upitala ova gospođa.

Javni prijevoz, ilustracija (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Oglasio se i ZET

Potom su se i mnogi drugi požalili da je situacija u ZET-ovim autobusima i tramvajima nepodnošljiva, da često voze bez upaljenih klima uređaja, i da mnogi tek otvore “one male prozorčiće, koji ionako ništa ne pomažu”. O tome možete više pročitati ovdje.

O cijelom problemu smo poslali i upit samom ZET-u iz kojeg su nam pojasnili kompleksnost cijele situacije.

“Svi autobusi su opremljeni klimatizacijskim sustavom, a u tramvajskom prijevozu se prvenstveno u promet uključuju niskopodni tramvaji jer imaju klimatiziran putnički prostor. Servisne službe su uoči ljeta pripremile vozila, odnosno njihove klimatizacijske sustave, a svakodnevno se obavljaju i redovne provjere”, pišu nam iz ZET-a.


@zagrebinfo Koja je vaša najluđa priča iz tramvaja? 😀 #zagrebinfo #zagreb #anketa #fyp #voxpopuli #tramvaj #tram ♬ original sound – zagreb.info

‘U dijelu vozila se ne može podešavati temperatura’

Međutim, nije isključeno da tijekom eksploatacije vozila dođe do kvara na klimatizacijskim sustavima, posebice tijekom visokih temperatura kada rade pod najvećim opterećenjem. U takvim situacijama promptno reagira servisna služba”, pišu iz ZET-a.

Dodaju i da, ukoliko se kvar ne može otkloniti na licu mjesta, sukladno raspoloživim resursima, u promet se uključuje zamjensko vozilo kako bi putnicima putovanje bilo ugodnije.

“U dijelu vozila vozači ne mogu podešavati temperaturu jer je sustav za klimatizaciju automatiziran, odnosno temperature su postavljane sukladno standardima kako iz zdravstvene perspektive ne bi bile prevelike razlike između vanjske i unutarnje temperature”, pišu iz ZET-a te potom objašnjavaju zašto je toliko teško održati putnički prostor rashlađenim.

@zagrebinfo A znate li vi ove rute? 🚋 #zagrebinfo #tramvaj #zagreb #promet #tram #croatia #fy #fyp #anketa #voxpopuli #viral #viraltiktok ♬ original sound – zagreb.info

‘Teško je putnički prostor zadržati rashlađenim iz ovih razloga’

“Treba uzeti u obzir kako tramvaji i autobusi imaju velike staklene površine, a i tijekom učestalog zaustavljanja na stajalištima dolazi do prodora vanjskog, toplog zraka te je putnički prostor iznimno teško držati rashlađenim”, stoji u odgovoru.

Nadalje, objašnjavaju kako je teško udovoljiti svim putnicima jer jedni nešto zahtijevaju, dok drugima to isto smeta.

“Valja napomenuti kako također zaprimamo i pritužbe dijela putnika koji negoduju upravo zbog korištenja klima uređaja i nižih temperatura u vozilima, za što navode da im utječe na zdravlje. Iznimno je zahtjevno zadovoljiti potrebe svih putnika, koje se očito razlikuju od osobe do osobe, međutim ulažemo napore kako bi putovanje našom prometnom mrežom bilo čim ugodnije”, zaključuju iz ZET-a.

Iznerviran zbog poteza vozača ZET-a: ‘Stare kante, vrućine i onda tom dedi to još napravi’


Komentari