Na nebu nad Jarunom uočen čudesan fenomen: ‘Imao sam manje od minute da ga snimim’

Komet nad Jarunom (Foto: Božan Štambuk)

U nedjelju se na nebu iznad Jaruna navečer mogao vidjeti nevjerojatan prizor. To je ovjekovječio fotograf Božan Štambuk koji nam je poslao fotografiju impresivnog kometa koji je uočio iznad Teslinog tornja u sumrak.

Riječ je o kometu Tsuchinshan (ljubičasta planina) nazvanom prema opservatoriju u Kini iz kojeg je prvi put uočen. “Nakon sedam godina, moja prva astrofotografija van otoka Brača. Imao sam ma niti minutu da kroz oblake bar nešto snimim”, napisao je astrofotograf Božan Štambuk uz impresivnu fotografiju.

Komet bi trebao biti vidljiv navečer na nebu nad Zagrebom narednih dana, ali to će ovisiti o vremenskim uvjetima.

Komet nad Jarunom (Foto: Božan Štambuk)

Što su zapravo kometi?

Kineski opservatorij otkrio je ovaj komet 9. siječnja 2023. godine. Najviše se približio Zemlji 12. listopada, na udaljenost od 71 milijun kilometara.

Meteorolozi upozorili na veliku promjenu koja nas čeka: ‘Dolazi krajem ovog tjedna’


Kometi su zapravo komadi leda koji se putem blizu Sunca zagrijavaju i ispuštaju zamrznute plinove. Plinovi i prašina koji se otpuštaju iz jezgre kometa stvaraju karakterističnu auru i “rep”.

Jezgre kometa mogu biti promjera od nekoliko stotina metara do nekoliko desetaka kilometara i sastoje se od labavih nakupina leda, prašine i sitnih stjenovitih čestica.


Komentari