Mnogi se ne usude voziti bicikl u ovoj ulici u Zagrebu: ‘To je teški rulet, odvratna dionica’

Biciklist u centru grada (Foto: Ronald Gorsic / CROPIX)

Na zagrebačkom Redditu je nedavno pokrenuta zanimljiva diskusija. Naime, jedan je korisnik poveo raspravu o tome koliko je sigurno voziti bicikl kroz Ulicu kralja Zvonimira. Naime, na samoj je cesti označen znak bicikla, ali kao što svi znamo, ulica je veoma, veoma prometna pa se mnogi biciklisti ne osjećaju sigurno vozeći tim putem.

“Danas sam vozio bicikl Ulicom kralja Zvonimira (po desnoj strani ceste, gdje je označen bicikl) na potezu od džamije do Heinzelove u oba smjera . Primjetio sam kako je, iako je označen znak bicikla na cesti, gotovo nemoguće voziti ovuda zbog prometa, pogotovo kad je gužva.

Auti doslovno prolaze na manje od pola metra pokraj tebe, konstantno upadaš u šahtove, a prolazi li neki veći auto ili kamion uz tebe, nije baš ugodan osjećaj”, napisao je korisnik koji je pokrenuo raspravu.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Loše prometno rješenje

Većina ljudi se slaže da su biciklističke staze i trake nužne u Zagrebu, ali imaju negativno mišljenje o rješenju u Zvonimirovoj.

“Te oznake na Zvonimirovoj su smijurija. Tko je to smislio, taj nije u životu sjeo na bicikl. Ili to, ili je vozio Giro d’Italia pa mu je vožnja po Zvonimirovoj mačji kašalj. Treba naći neku paralelnu ulicu, tipa Vrbanićeva i Bužanova južno, ili Štoosova i Martićeva sjeverno”, smatra jedan korisnik.

Opasna navika vozača kida živce Zagrepčanima: ‘Koliko sam samo puta skoro poginuo’


“Podržavam širenje biciklističkih staza, iako već neko vrijeme nisam biciklist. Ali staviti te oznake na Zvonimirovoj je ludost. Bilo gdje gdje imaš 2 ili 3 trake nemoj voziti biciklom, naravno da ometaš promet, glasio je jedan komentar.

Neki smatraju da je takva vožnja ‘gotovo pa ravna smrti’. “Svaka ti čast na hrabrosti, ja ne bih ni mrtav tamo vozio bicikl”, “Biciklom po Zagrebu, pogotovo Zvonimirovoj, samo ako si suicidalan”,

‘Opasno je’

Više se korisnika složilo oko toga da nije sigurno voziti bicikl na toj cesti pa preporučuju da se to maksimalno izbjegava.

“Jednom sam išao i skroz sam se nesigurno osjećao. Auti iza mene su ili bili frustrirani ili  nervozno čekali da me zaobiđu pa me obilazili vrlo neoprezno. A pješačkom stazom je frustrirajuće ići zbog limitiranosti prostora. Preusko je, ima pješaka i parkiranih vozila”, mišljenja je jedan korisnik Reddita.

@zagrebinfo Što vi mislite? #zagrebinfo #zagreb #jarun #jarunlake #viral #bicikl #trake ♬ original sound – zagreb.info

“Da, to je teški rulet. Ne bih ti to preporučio. Taksist sam i teško je voziti tim potezom jer su trake relativno uske, a moraš izbjegavati i hrpetinu rupa. Odvratna dionica”, “Mene je strah tamo voziti biciklom ili romobilom. Pričekam da prođu auti, brzo šibnem, prođem i vratim se na nogostup što prije mogu”, “Znala sam se voziti tuda i nije ugodno. Najčešće pedaliram na najjače da što brže prođem”, tek su neki od komentara na ovoj popularnoj društvenoj mreži.

Zagrepčani ušli u zanimljivu raspravu o tramvajskim trasama: ‘Situacija u ovom djelu grada nema smisla’

Jedan od korisnika je upozorio i na sljedeće: “Iako je ograničenje brzine 40 km/h, većina ih vozi bar 60 km/h”.

To je svakako problem, budući da je zbog prisutnosti biciklista, preporučena brzina vožnje 30 km/h po Ulici kralja Zvonimira.

Loša infrastruktura, neosviješteni građani…

Po pitanju biciklističke infrastrukture i osviještenosti građana o važnosti i poštovanju biciklista u prometu, Zagreb je daleko od Amsterdama ili belgijskih Genta i Leuvena koji su itekako svjesni važnosti biciklizma za grad. Ipak, pozitivni iskoraci u tom smjeru su svakako nužni.

“Taj znak za biciklističku stazu je iscrtan samo da se može reći da je grad napravio nešto za bicikliste”, smatra jedan korisnik, dok drugi piše: “Ta biciklistička traka nije tu radi biciklista nego da Zagreb ne zaostaje za drugim europskim gradovima po duljini biciklističkih staza, samo što iza naših ne stoji ekspertiza i planiranje nego ruke majstora koji ih je farbao”.

@zagrebinfo Krađa u Zagrebu 👆 #zagrebinfo #zagreb #dostavljač #krađa #bicikl #kamera #video ♬ original sound – zagreb.info


Jedan je korisnik sažeo manje-više sve probleme ove tematike u svoj komentar te napomenuto kako je građane potrebno educirati.

“Vozim se dosta biciklom po gradu i nema realno infrastrukture, a ni kulture vožnje da se propisno voziš po gradu biciklom. Nisu samo auti problem koji se voze debelo iznad ograničenja gdje se nalaze biciklisticke staze, već vozači uopće ne računaju na bicikliste, pješaci čim vide praznu biciklističku stazu uredno hodaju po njoj, a i puno biciklista nema uopće svjetla. Tako da treba o tome govoriti i treba tjerati ljude da počnu razmišljati dok su u prometu”.


Komentari