Lijepi prizori iz Trnskog: Ovako će uskoro izgledati svi zagrebački pothodnici

Pothodnik Trnsko, (Foto: Damir Krajac / CROPIX)

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet predstavili su danas oslikani pothodnik u zagrebačkom naselju Trnsko koji je dobio mural prema kreativnom konceptu „Sjećanja na Trnsko“ kao hommage povijesti, ali i sadašnjosti kvarta s prikazom fotografija, legendarnih bendova, simbola poput zagrebačkog sata i sportaša povezanih s kvartom.

Riječ je o pilot projektu kojim Grad Zagreb potiče legalnu street art scenu, s planom širenja i na druge pothodnike uz podršku lokalnih inicijativa.

„Drago nam je da su građani vrlo pozitivno reagirali na ovu gradsku inicijativu oslikavanja pothodnika. Stoga ćemo u sljedećem razdoblju oslikati i ostale obnovljene pothodnike: Savski Gaj, Utrina – Zapruđe, Zagrebački Velesajam – Siget, Sopot, Avenija Dubrovnik – Ulica SR Njemačke, Avenija Marina Držića – Folnegovićevo naselje te pothodnik Ulica kneza Branimira – Ulica Divka Budaka”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

“Slijedi obnova još devet pothodnika”

Autori uključeni u realizaciju murala u Trnskom su Gregor Furkes, Leonard Lesić i Krešimir Golubić iz Grupe ZID. Cilj je bio stvoriti vizualnu priču koja spaja prošlost i sadašnjost, pozivajući stanovnike da se prisjete i promisle o svojim zajedničkim iskustvima.

Gradonačelnik je podsjetio kako je u zadnje tri godine završena obnova šest gradskih pothodnika te je na njima zamijenjena rasvjeta, napravljeni su svi potrebni zidarski radovi, zamijenjene su instalacije, postavljene taktilne trake i ugrađene kanalice za bicikle.

„Novac za to smo povukli iz europskih fondova, a idemo i dalje, te nam slijedi obnova još devet pothodnika“, najavio je gradonačelnik Tomašević.


Poznati Zagrepčanin za dlaku izbjegao smrt: ‘Vidio sam potrgane ruke i smrskanu glavu’


Komentari