Kuće nedaleko od Zagreba mogle bi vrijediti pravo bogatstvo: ‘To bi mogla biti dobra investicija’

Vrbovec (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Cijene nekretnina u hrvatskim velikim gradovima već odavno su postale nepriuštive mladim hrvatskim obiteljima zbog čega se oni sve više iz urbanih središta sele u manje gradove i sela gdje će uz niže troškove imati i bolju kvalitetu života.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u prvom polugodištu prošle godine cijena kvadrata u zagrebu bila 2 623 eura, dok je u drugim naseljima bila više od 700 eura niža, odnosno 1 916 eura po kvadratu.

Cijene su još niže ako se iz računice izbace drugi veliki gradovi, pa tako u malim mjestima koja se nalaze desetak minuta vožnje automobilom od urbanih središta još uvijek možete naći useljive kuće za cijenu za koju biste u Zagrebu mogli kupiti samo garažu.

Neki kupuju nekretnine i prije negoli su izgrađene (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

U Zagrebu nije mogao kupiti ni garsonijeru

Milorad je 2020. godine samo nekoliko minuta od Križevaca kupio kuću od 80 metara kvadratnih sa šest tisuća kvadrata okućnice za 50 tisuća eura. U Zagrebu u isto vrijeme za te novce nije mogao kupiti ni garsonijeru iako su cijene bile niže nego danas.

“Još 2019. godine smo podstanarstvo u Zagrebu plaćali 450 eura, a toliko danas plaćamo ratu kredita. U međuvremenu je cijena najma za naš stari stan u Vrapču narasla na 750 eura”, započinje svoju priču ovaj bivši Zagrepčanin.

Na svoj sadašnji dom naletio je posve slučajno, kad je sa ženom jedne nedjelje krenuo u obilazak Koprivničko-križevačke županije u potrazi za povoljnom nekretninom.


Očajna Zagrepčanka već dva dana traži djeda: ‘Dementan je, nikad na ovoliko dugo nije nestao’

Izgubili su svaku nadu

“Jednom kad smo shvatili da nikad nećemo uspjeti kupiti stan u Zagrebu, počeli smo gledati okolne županije. Prvih godinu, dvije nismo imali sreće. Sve što je bilo relativno povoljno, bilo je za rušenje”, priča nam ovaj novopečeni tata koji kaže da je izgubio već svaku nadu kada se jedne nedjelje slučajno našao ispred svog sadašnjeg doma.

“Skoro smo okrenuli auto nekih 100 metara prije kraja ceste, ali onda sam ženi rekao kad smo već ovdje neka idemo još malo naprijed. Otišli smo do kraja puta i upravo u tom trenutku naletjeli na čovjeka koji je ispred kuće stavljao znak za prodaju”, dodaje. Kuća je bila u dobrom stanju, spremna za useljenje, a Milorad kaže da im je novi dom doslovno spasio život.

“Već dulje vremena smo u Zagrebu pokušavali dobiti bebu, ali ništa, da bi moja žena nekoliko mjeseci nakon preseljenja u novu kuću ostala trudna”, kaže. Prema njegovim riječima, novu kuću bi sada mogli prodati za dvostruko više novaca nego što su je kupili, ali to im ne pada na pamet.

Stan u Zagrebu za mnoge je preskup (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Rješila stambeno pitanje prije mirovine

“Doslovno smo se preporodili otkako smo se preselili ovdje. Sad imamo voćnjak i vinograd, a ponije u dvorištu hranim jabukama”, dodaje.

Jeftine kuće sve više kupuju i hrvatski gastarbajteri na povratku u domovinu. Jedna od njih je i 62-godišnja Darinka koja je proteklih 17 godina provela u Njemačkoj radeći u kuhinji, a prije četiri godine je kupila kuću prizemnicu od 80 kvadrata za nešto manje od 30 tisuća eura.

“Kuća nije bila u lošem stanju, ali ju je bilo potrebno renovirati. Danas bih je mogla prodati za puno više”, govori nam Darinka koja je kuću sredila i sada je spremna za umirovljenje. U svojoj rodnoj Dalmaciji sebi nije mogla ništa priuštiti, ali sada se, kako kaže, veseli novom životu u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Usluga ZET-a za koju većina ne zna: Evo koliko košta i kako ju ugovoriti

Dobra investicija

Da je kupnja kuće u županija srednje i istočne Hrvatske dobra investicija, misli i ekonomski analitičar Damir Novotny.

“Već tamo od Ivanić grada cijene su puno niže i kupnja nekretnine u tom dijelu države mogla bi biti dobra investicija. Uz Slavoniju treba gledati na Bjelovarsko-bilogorsku i Karlovačku županiju gdje se još uvijek mogu naći povoljne nekretnine koje bi za nekoliko godina mogle vrijediti pravo bogatstvo”, zaključuje analitičar.


Komentari