Kontroverzni iscjelitelj prebio župnika, držao roba i bičevao dječaka: ‘Vikao je da je doktor’

Ante Pavlović. (Foto: Screenshot)

Kada je u pitanju alternativna medicina i iscjeliteljstvo još uvijek su prisutne brojne sumnje u učinkovitost takvih navodnih oblika liječenja. Uz te fenomene redovito idu i prigovori o nadriliječništvu, upitnoj učinkovitosti, znanstvenim dokazima pa sve do sumnji na prevare s ciljem stjecanja materijalne koristi. U sklopu našeg serijala ‘Iscjelitelji’ donosimo priče o ljudima koji su postali poznati po specifičnim načinima pomaganja drugima.

U sklopu našeg serijala razgovarali smo već s nekim iscjeliteljima koji djeluju na području Zagreba, a u Hrvatskoj ih ima više tisuća. Od 2000. godine postoji HUPED, krovna organizacija za područje nekonvencionalne medicine u Hrvatskoj. Službena strukovna organizacija iscjeliteljima izdaje licence i certifikate, provodi edukacije i tečajeve za obavljanje djelatnosti iscjeliteljstva te svojim djelovanjem daje određenu garanciju vještine i učinkovitosti pojedinih iscjelitelja i metoda alternativne medicine.

No nije uvijek bilo tako. Iako i danas ima svega na području alternativne medicine prije djelovanja HUPED-a vladao je veliki kaos. Koliko je potrebno biti oprezan prilikom odlaska nekom navodnom iscjelitelju pokazali su brojni slučajevi iz prošlosti. Tako su se kroz godine pojavljivali razni samoprozvani iscjelitelji od koji su se neki pokazali kao prevaranti koji su mnogim ljudima uzeli velik novac ili pak drugi čije su metode bile predmet sumnji i vrlo kontroverzne kao i sami iscjelitelji.

Jedan od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih, bio je samoprozvani ‘kiropraktičar’ pokojni Ante Pavlović koji se pojavio devedesetih godina. Preminuo je 2020. godine nakon kratke i teške bolesti u 63. godini života. Njegova navodna metoda iscjeljivanja zvala se “centriranje”, a imao je i Antin Hram Zdravlja u Donjem Dragonožcu gdje su njegovi sljedbenici dolazili po iscjeljenje.

Ovi Zagrepčani štite bolesne od prevara: ‘Javite se nama prije odlaska raznim iscjeliteljima’


 

Držao čovjeka u ropstvu

Pavlović je svojim kontroverznim metodama liječenja, ali i ponašanjem, često punio medijske stupce. Širu popularnost stekao je 90-ih godina. Svoje je sljedbenike jedne zime odveo na jezero Čiče na kupanje u ledenoj vodi, a među onima koji su ga tada poslušali bilo je i roditelja s malom djecom.

Bio je čest ”gost” i emisije ”Provjereno” koja je razotkrila kako je Pavlović držao 60-godišnjeg muškarca u ropstvu, u neljudskim uvjetima bez struje i vode u šumi, tvrdeći da ga tako liječi. Od hladnoće su čovjeku otpali nožni prsti, bio je u jako lošem stanju, no u bolnicu nije išao jer je odgovornost za njegovo liječenje na sebe preuzeo Pavlović.

Anti je nakon emitiranja priloga određen istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela, a na teret su mu stavljena dva kaznena djela – ropstvo i teške tjelesne ozljede.

“Sa žrtvom je stvorio odnos u kojem ga je ona morala apsolutno slušati. To je trajalo godinama, a eskaliralo je u zadnja tri tjedna. Očekujem da će slijediti medicinsko, to jest, psihijatrijsko vještačenje jer je s Pavlovićem teško komunicirati”, rekao je tada za Novu TV Ante Zeljko, glasnogovornik Županijskog suda.

Ante Pavlović. (Foto: Screenshot)

Bičevao dječaka od 12-godina

To nije bio jedini slučaj koji je zgrozio mnoge.

Zbog 12-godišnjeg dječaka je naposljetku završio iza rešetaka. Tražio je od dječaka da se pred svima skine i pokaže spolovilo te je pokušavao skinuti dječakove hlače, snažno ga bacio na pod i ponovno bičem više puta jako udario u predjelu leđa i glave i to pred dječakovim roditeljima koji su sa strane mirno gledali.

Cijeli tretman “liječenja” snimao je video kamerom te potom videozapis stavio na YouTube. Pavlović je tada osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana, a uz Pavlovića je sud kaznio i oca zlostavljanog dječaka, i to na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora.

“Vikao je da je doktor i da mu, ako on traži, mali mora pokazati penis. Pukao mi je film kada ga je udario i jedva sam se suzdržao da mu ne uzvratim. Mislio sam odmah nazvati policiju, ali tamo nisam imao signala”, pravdao se dječakov otac i rekao kako su dijete odveli Pavloviću jer je zbog razvoda prolazio teško razdoblje.

Otkrivamo tko je Zagrepčanin koji tvrdi da dodirom iscjeljuje karcinome: ‘Ljudi kleče, mole, plaču’

 

Prebio župnika i zvonara

Pavlović je od ranije poznat po svom skandaloznom ponašanju zbog kojeg je zaradio 19 prijava. Zbog raznih djela osam je godina proveo u zatvoru, a neko se vrijeme liječio i u psihijatrijskim ustanovama. Prebio je župnika, zvonara, neke susjede.

Mještane Donjeg Dragonošca je često o zastrašivao, snimao i objavljivao na internetu. Hodao je polugol sa sjekirom u ruci, zaustavljao je promet i napadao susjede.

Uhićen je jednom prilikom zbog narušavanja javnog reda i mira te osjećaja građana jer je u donjem rublju i držeći spolovilo u ruci šetao ulicom te zaustavljao ljude po cesti, vikao i galamio na njih, a metalnim teleskopskim štapom udarao je po vozilima u prolazu. Policiju je pozvala žena čiji je automobil tako oštetio. Tada je Ante Pavlović odveden na prekršajni sud i pušten na slobodu.

Pavlović je do smrti u srpnju 2020. držao aktivan svoj Youtube kanal na kojem je snimao svoju svakodnevicu. Njegov Youtube račun imao je oko 12.000 pretplatnika. Njegov Youtube kanal ostao aktivan i nakon njegove smrti. Među snimkama koje je objavljivao na svom kanalu je i slijedeća na kojoj tuče i zlostavlja susjede.

Kiropraktičar, predsjednik, reinkarnacija

Osim na Provjerenom, Pavlović je u nekoliko navrata gostovao i u emisiji ”Noćna mora” Željka Malnara u kojoj je i prikazana snimka na kojoj tuče i ponižava jednog od svojih sljedbenika. Jednom prigodom u trbuh je snažno udario čak i voditelja emisije Željka Malnara.

Pavlović je rođen 1957. u blizini Prijedora, BiH. Pohađao je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom i potom studirao teologiju, ali zapravo nikada nije postao svećenik. Prije devedesetih godina je neko vrijeme boravio u Švicarskoj i SAD-u, gdje je završio u mentalnim ustanovama, pisao je Večernji list o njemu. U Hrvatsku je došao negdje krajem 1980-ih ili početkom 1990-ih, i navodno se vratio u Hrvatsku iz SAD-a s diplomama iz kiropraktike. Privukao je pozornost oblačeći se u crne haljine i prikazujući se kao stručnjak za borilačke vještine.

Sam je često tvrdio da je bivši pripadnik hrvatske elitne protuterorističke postrojbe ATJ Lučko, no pripadnici te postrojbe javno su opovrgavali te tvrdnje, čak govoreći da ih Pavlović sramoti. U kasnijim godinama života Pavlović je tvrdio da je reinkarnacija Isusa Krista, koji će postati predsjednik Hrvatske, pa je čak lijepio po javnosti plakate na kojima je reklamirao svoju predsjedničku kandidaturu.

Nije prihvaćao lijekove do smrti

Pavlović je pred kraj života obolio od dijabetesa zbog kojeg su mu amputirani nožni prsti. Unatoč tome, odbio je uzimati konvencionalnu terapiju. Pavlović je pješice krenuo prema Sinju kako bi pomogao jednom pacijentu no do njega nije stigao, pozlilo mu je u Gospiću nakon čega je hospitaliziran u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici u kojoj je i preminuo u 63. godini. Uz vojne počasti pokopan je na zagrebačkom groblju Markovo polje.

“Istina je, bila je to kratka i teška bolest. Imao je na tisuće pacijenata, izliječio je jako puno ljudi, mnogi su prohodali zbog njega. Davao se više za druge nego što je mislio na sebe. Tako se, na žalost, i završilo jer je sva tuđa energija ušla u njega. To je i stvorilo bolest“, rekla je tada njegova kći Dorotea te zaključila:

“Da, umro je u bolnici, ali nije prihvaćao lijekove. Nije vjerovao modernoj medicini, ostao je dosljedan svome.”

U okviru Hrvatskog udruženje za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu danas djeluju brojni kvalificirani kiropraktičari koji se mogu pronaći na službenim stranicama. Redovni članovi udruženja kao dokaz svoje stručne osposobljenosti imaju potvrdu o edukacijama ili su prošli testiranje svojih iscjeliteljskih sposobnosti.

U EU registru navedeno je oko 60 različitih terapeutsko iscjeliteljskih metoda i za svaku metodu posebno struka je propisala odgovarajuće uvjete stručnog osposobljavanja ili dokazivanja osposobljenosti. Licenca koji članovi imaju dokaz je stručne osposobljenosti članova te pridržavanja svih propisa u RH vezano uz obavljanje ovih djelatnosti.


Komentari