Klijenti jedne banke u čudu: ‘Ne razumijem zašto mi ovo nude, o čemu se tu radi’

Ljudi čekaju u redu, ilustracija (Foto: Marijo Basic / CROPIX)

U redakciju nam se javila Zagrepčanka koju je zbunila novost koju je uvela Zagrebačka banka pri čemu joj putem m-bankinga nudi da već izvršenu transakciju podijeli na rate “Ne razumijem što je ovo, zašto mi to nude, o čemu se tu radi”, napisala nam je Đurđica i zamolila da istražimo o čemu se radi.

Zagrebačka banka (Zaba) korisnicima tekućeg računa koji imaju odobren limit obročnog plaćanja po tekućem računu u eurima omogućuje naknadnu podjelu na dvije ili tri rate već učinjenih jednokratnih transakcija u iznosu od 30 do 300 eura, izvijestila je u petak ta banka.

Nova funkcionalnost dostupna je on-line bankarstvom putem mobilne aplikacije (m-zaba), a odabrana plaćanja moguće je naknadno podijeliti unutar 30 dana od provedene transakcije, navodi se u priopćenju.

Klijenti uz novu opciju naknadno na rate mogu podijeliti kupovine na prodajnom mjestu i internetu u Hrvatskoj i inozemstvu, a novost je i naknadna podjela na rate plaćanja naloga (novčani transferi unutar i izvan banke) po kojima obročna otplata nije dostupna te podignute gotovine na bankomatima u Hrvatskoj i inozemstvu, kažu iz Zabe.

@zagrebinfo A koje su vaše metode za unaprijeđenje mentalnog zdravlja? 😊 #zagrebinfo #anketa #voxpopuli #mentalnozdravlje ♬ original sound – zagreb.info

Nova pogodnost

Ističu i da klijentima nova pogodnost omogućuje da oslobode tekući budžet, jer naknadnom podjelom na rate odmah dobivaju ukupan povrat iznosa transakcije na tekući račun, a prva rata podijeljene transakcije dospijeva im na naplatu tek u sljedećem mjesecu.


Podjela na dvije rate dostupna je za transakcije od 30 do 59,99 eura, dok se na tri rate mogu podijeliti transakcije od 60 do 300 eura. Jednokratna naknada za podjelu transakcije na rate iznosi 1,32 eura po rati, odnosno maksimalnih 3,96 eura.

Naknadna podjela na rate moguća je unutar 30 dana od provedene transakcije, a klijent u svakom trenutku može prijevremeno otplatiti preostale rate bez naplate naknade. U m-zabi svaka transakcija koju je moguće podijeliti na rate posebno je obilježena, napominju iz Zabe.

“Ove godine stavljamo veliki naglasak na uvođenje novih funkcionalnosti za naše klijente, s ciljem da im olakšamo svakodnevno upravljanje vlastitim budžetom. Usluga koju predstavljamo dodatna je vrijednost za korisnike tekućih računa i debitnih kartica jer uz postojeću uslugu obročne otplate do 24 rate bez kamata i naknada na prodajnim mjestima sad mogu i manje jednokratne transakcije podijeliti unutar 30 dana od njihovog provođenja”, istaknuo je direktor Proizvoda i usluga Zagrebačke banke Damir Krcivoj u izjavi koja se prenosi u priopćenju.

Ponekad je bolje plaćati gotovinom nego karticom: ‘Možete izbjeći nekoliko problema’


Komentari