Kaos i smrad u ulici izluđuje Zagrepčane: ‘Ne znamo tko su ti ljudi, ali cijela ulica bude rasturena’

Razbacano smeće. (Foto: Čitateljica)

Odvoz i odvajanje otpada već je dulje vrijeme goruća tema i gorući problem u Gradu Zagrebu. Zagrepčani nerijetko šalju e-mailove u kojima opisuju probleme s kojima se susreću, žale se na neuredne ulice, ali i na neodgovorne susjede koji ne poštuju odvajanje otpada i ne pridonose čišćem i urednijem gradu.

Nova pravila odvajanja otpada na snazi su skoro godinu i pol dana, no Zagrepčani u raznim dijelovima grada žale se i šalju fotografije kako se njihovi susjedi odnose prema odvajanju otpada i čistoći Zagreba.

U najnovijem slučaju u redakciju nam se javila Zagrepčanka koja živi u ulici Zelenjak gdje pak imaju svoj specifičan problem po pitanju otpada. Tvrdi kako skupljači boca s tog područja rade veliki nered po ulici otvarajući i raskopavajući vrećice u kojima je plastični otpad. Poslala je i fotografije kako na ulici izgledaju vrećice nakon što s njima završe skupljači boca.

 

“Bude jako ružno i smrdi”

Kaže kako je jako neugodno u ulici u te dane kad djelatnici Čistoće trebaju izvršiti odvoz plastike.

“Ne znamo tko su ti ljudi koji to rade, ali cijela ulica bude rasturena, krenu ujutro rano i razbucaju sve vreće. Traže boce koje mogu razmijeniti za novac. Uvijek ista ekipa to radi svakog utorka. To bude jako ružno, smrdi, počnu vrane oko toga oblijetati. Cijeli dan to stoji i smrdi jer tek popodne ili pred večer dođu djelatnici Čistoće koji odvezu te vrećice”, požalila se.


Zagrepčanka će ‘zapapriti’ susjedima i firmi iz kvarta: ‘O da, iskopala sam podatke iz smeća’

Razni primjeri problema

Građani Gombošece ulice u novozagrebačkim Dugavama, se bore s problemom nagomilavanja otpada pored spremnika za smeće. Međutim, kako ističe jedna stanovnica te ulice, to smeće ne bacaju stanari već ‘građani koji koriste tuđe resurse’.

Tako se jedna gospođa u Facebook grupi Dugave Republika požalila na iskrcavanje otpada u Gomboševoj ulici, kod broja 36 i to ne od strane stanara već od osoba koje uopće nisu s ovog područja.

“Iskrcavanje otpada po principu ‘boli me k’. I nije za ovo kriv grad, nego neki vaš i naš susjed. Btw, prijavljeno je komunalnoj službi zajedno s imenima osoba i tvrtki čije sam podatke iskopala iz ovog smeća (O da, jesam). Sad se samo nadam da će komunalci biti proaktivni i riješiti do kraja servirane informacije”, stoji u objavi uz koju je gospođa priložila i fotografije na kojima se vidi gomila nakrcanog otpada.

ZG vrećice (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Inače Visoki upravni sud je na sjednici vijeća održanoj 20. svibnja 2024. potvrdio zakonitost Cjenika usluge sakupljanja miješanog komunalnog otpada u Gradu Zagrebu, donesenog od strane Zagrebačkog holdinga.

Ovom je presudom potvrđena zakonitost načina određivanja cijene komunalne usluge sakupljanja miješanog komunalnog otpada koja se sastoji od fiksnog dijela, te varijabilnog dijela koji se naplaćuje kroz kupnju plavih ZG vrećica od 10, 20 i 40 litara.


Komentari