Misterij u samom centru Zagreba, minijature netragom nestale: ‘Razmislite o tome što radite’

Vrijeme u Zagrebu (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Ciklus “Mali Zagreb” inovativan je projekt umjetnika Filipa Filkovića poznatijeg pod pseudonimom Philatz. Riječ je o projektu kojim Filković dočarava kako su nekoć izgledali izlozi Zagreba, tako što na ulice grada postavlja prekrasne minijature koje predstavljaju izloge starih trgovina, ribarnica i drugih lokala.

Svaka instalacija je jedinstvena, a projekt je praktički postao Filkovićeva tradicija. Ovaj put za izradu minijatura koristio je 3D modeliranje i printanje. Za izradu svake minijature potrebno mu je nekoliko tjedana.

Zagrepčani i turisti Filkovićeve minijature mogu vidjeti u Martićevoj, Baurevoj, Petrinjskoj i Vlaški te drugim zagrebačkim ulicama. Sveukupno je podstavljeno 12 minijatura, no nažalost većina ih je ukradena ili uništena te su ostale izložene samo dvije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mali Zagreb (@projektmalizagreb)


Izabrao je lokacije koje su mu bliske

Filković je opisao da shvaća uzbuđenje koje kradljivci možda osjećaju prilikom krađe minijatura, ali da su one zamišljene kao kolektivno iskustvo te da bi trebale obradovati i povezati sve građane. Kaže da je činjenica da ih je toliko ukradeno pokazatelj toga da pojedinci stavljaju sebe ispred zajednice.

Usprkos krađama i uništavanju njegovih radova Filković je rekao da planira nastaviti s projektom Malog Zagreba. Pozvao je počinitelje da razmisle o svojim postupcima i tome kako oni utječu na širu zajednicu.

Ovo je treća godina koju Filković radi minijature za zagrebačke ulice. Odabrao ih je izložiti u na lokacijama za koje smatra da su zanimljive u suvremenom Zagrebu, no i na lokacije koje su mu jednostavno bliske jer ih često posjećuje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mali Zagreb (@projektmalizagreb)

Prednosti 3D tehnologije

Opisao je da proces izrade minijatura evoluira s vremenom, zbog čega su ovogodišnje minijature detaljnije od prošlogodišnjih. Sluša komentare zajednice te brojne uvažava kako bi svaka nova inačica njegovog projekta bila sve kvalitetnija. 3D tehnologija unaprijedila je dizajn minijatura koje su sad izrazito detaljne i realistične.


Komentari