KAKO PLATITI PARKING? Aparati i dalje nisu u funkciji, nadogradnju usporava pandemija, a kiosci ‘miljama daleko’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zagrebačka trakavica s problemima s parkingom nikako da se privede kraju. Nakon što je 1. siječnja na snagu stupio novi Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom, više od polovice aparata za naplatu parkinga nije u funkciji.

Dok se čeka unaprjeđenje sustava, parking se i dalje mora platiti. Na aparatima je istaknuta obavijest o alternativnim načinima plaćanja parkinga. Osim SMS porukom, parking je moguće platiti putem aplikacije ZGpark ili preko portala Zagrebparkinga.

“Zbog brojnih izazova u poslovanju koje nam je donijela protekla 2020. godina obilježena epidemijom koronavirusa, nažalost nismo mogli utjecati na brzinu odvijanja svih postupaka potrebnih za izvršenje nadogradnje, no svakako ćemo učiniti sve da se nadogradnja izvrši u najkraćem roku. Na svim novijim parkirališnim aparatima pak moguće je kupiti kartu, a oni stariji, nabavljani od 2000. do 2006. godine, u fazi su tehničke prilagodbe”, poručili su iz Zagrebparkinga za Večernji list.

Dok je na novijim uređajima moguće kupiti kartu, njih nema toliko mnogo. Ukoliko građani ne barataju pametnim telefonima ili nemaju novca na računu, jedina preostala opcija su im kiosci koji mogu biti znatno udaljeni od parkirališta. Najjednostavnije rješenje je kupnja mjesečnih ili godišnjih karata, koje štede vrijeme traženja kioska.

Starije uređaje je zbog novog zakona nužno povezati s Poreznom upravom. Kako bi to bilo moguće, potrebno im je ugraditi poseban softver te omogućiti povezanost s internetom. Na nadogradnju uređaja još se čeka, a građani moraju naći alternativne načine za plaćanje parkinga.



Komentari