Još jedna stvar Zagrepčanima je postala luksuz: ‘Nekad bilo za kunu, sada po euro’

Restoran, ilustracija (Foto: Pexels)

U posljednjih su nekoliko mjeseci rasle cijene plaće, ali su rasle i cijene. Tako su troškovi brojnih proizvoda i usluga ‘otišle u nebo’, pa je posjet restoranu s članovima obitelji postao pravi mali svojevrsni luksuz. Tako se na mnogim mjestima, a posebno u području centra grada, ne mogu pronaći pizze ispod 10 eura.

Također su i sendviči ili peciva iz pekara, kao i topli obroci koji se mogu kupiti u velikim trgovačkim lancima, postali prilično skupi. Tako mnogi ne mogu vjerovati da za, primjerice jedan sendvič moraju izdvojiti od 2.5 eura pa naviše..

Nas je zanimalo vaše mišljenje pa smo vas u našoj Facebook anketi pitali sljedeće – Jesu li gableci postali preskupi? Većina Hrvata je iskazala nezadovoljstvo ‘abnormalno’ visokim cijenama.

‘Naš je standard nizak i loš’

Po meni da. Jer tipa neki obični sendvič, ali tostirani sa salatom košta 5 €, piletina s majonezom i salatom 6 €, dok je recimo srneći gulaš s njokima i kruhom oko 7.50 €. Pa onda radije si doma napravim neki gablec, a za ručak si naručim srneći gulaš. Uvijek ostane od ručka pa si ponesem il’ si napravim nešto. Ne naručujem na poslu jer smatram da je tanka ponuda u odnosu na cijenu”, smatra jedna gospođa iz Siska.

“Preskupo”, “Jesu, ono što je nekad bilo za kunu, sada po euro”, “Kakva je cijena gableca u Saboru, tak’ bi i mi trebali plaćati”, glase neki od komentara.


Drugi pak ističu kako je problem ipak u premalim plaćama. “Nisu skupi gableci, nego su plaće premale za sve koji nisu ‘sposobni’ i ‘snalažljivi’, “Nisu gableci skupi nego je naš standard nizak i loš”, smatraju Hrvati.

Radnici u restoranu, ilustracija (Foto: Pexels)

‘Barem imam liniju’

Neki su se i našalili. “Da, preskupi su. Onda ne jedem gablec pa barem imam liniju”, piše jedan gospodin.

Podsjetimo,postoje mjesta koja nude i dnevne obroke, kako Zagrepčani vole reći gablece. Cijene gableca uglavnom su povoljnije od regularne ponude, a porcije su obično obilate.

Otkrili što u Zagrebu rade s ćevapima: ‘Tako varaju goste’

Gableci u Zagrebu

Doduše zahtjevno je pronaći mjesta koja nude gablece, a ponekad je u njima i velika gužva jer je mnogi gosti već rutinski dolaze tamo, pa ti restorani ni nemaju potrebu za oglašavanjem. Na sreću mnogih građana jedan Zagrepčanin je napravio interaktivnu kartu koja prikazuje mjestu u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji koja nude dnevne obroke.

“Napravio sam mapu s mjestima za gablece u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji. Konkretno bistroi, buffeti, zalogajnice, zdravljaci, gablecaone i slične ustanove u našem gradu i Županiji. U izbor izlazi sve navedeno, da ima dnevna jela, gdje se obično jede nekaj na žlicu, domaće, kao kod bake ili mame. Tipa grah, špek fileki, kobase, bečki, razni gulaši, čobanci, sarme, punjene paprike, nastavi niz”, napisao je ovaj dobročinitelj na Redditu. Interaktivnu kartu možete pogledati ovdje.


Komentari