Ispraznili i bagerima izrovali jezerce u Gornjoj Kustošiji! Bilo je stanište zaštićene vrste!

foto:Facebook / Građani-čuvari prirode zapadnog dijela grada Zagreba

Posljednjih dana na retenciji Kustošak izvode se nenajavljeni radovi u podsljemenskoj zoni, a fotografije objavljene na društvenim mrežama svjedoče o još jednoj devastaciji prirode u Zagrebu, što je uznemirilo građane i građanke četvrti Črnomerec.

Naime, Hrvatske vode i Vodoprivreda Zagreb d.o.o. tijekom nekoliko posljednjih dana potpuno su ispraznili i bagerima izrovali jednu prirodnu oazu – jezerce iznad brane na potoku Kustošaku u Gornjoj Kustošiji.

 „U jezercu su obitavale brojne biljne i životinjske vrste, uključujući ribe, žabe, kornjače i zaštićenu vrstu potočnog raka Austropotamobius torrentium. Cijeli je taj ekosustav uništen kroz nestručno raskopavanje cijelog dna jezerca i korita potoka. Zahtijevamo da Hrvatske vode obustave štetne radove!“, objavljeno je na Facebook stranici Črnomerec je NAŠ kvartovske grupe koalicije Zagreb je NAŠ! – Nova ljevica – ORaH – Radnička fronta – Za grad na području gradske četvrti Črnomerec.

Foto: Facebook / Građani-čuvari prirode zapadnog dijela grada Zagreba

 „Ovo je samo još jedan korak u daljnjem neodgovornom postupanju prema potocima u podsljemenskoj zoni u Zagrebu. Prve prijave mjerodavnim inspektorima već smo poslali, a podići ćemo temu i na Vijeću Gradske četvrti Črnomerec. Pozivamo se na pravilnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojim se ovakvi radovi ne smiju izvoditi na staništima zaštićenih vrsta. Zahtijevamo uvid u studiju utjecaja na okoliš! Zahtijevamo odgovornost od mjerodavnih institucija i nadležnih inženjera i projektanata koji su dopustili da se ovako štetni radovi izvedu!“, navodi se u objavi.

U međuvremenu je na Facebooku osnovana nova Facebook grupa pod nazivomGrađani-čuvari prirode zapadnog dijela grada Zagreba putem koje će se organizirati daljnje akcije protiv devastacije javnog dobra o čemu su obaviještene sve nadležne institucije. Prva akcija zakazana je već za petak 13. studenog kada će se na retenciji Kustošak održati kratko, prigodno, kulturno-sportsko okupljanje, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.



Komentari