Ispovijest medicinske sestre: Promatrala je svoju stariju sestru pa donijela važnu odluku

Ilustracija, medicinska sestra (Foto: Ante Cizmic/CROPIX)

Znate li kako je biti medicinska sestra? S kojim izazovima se svakodnevno susreće? Rad medicinskih sestara može biti veoma stresan zbog odgovornosti i emocionalnog pritiska u radu s pacijentima koji su često u kritičnom stanju. Mnoge medicinske sestre pronalaze veliko zadovoljstvo u pružanju pomoći i podrške ljudima u njihovim najtežim trenucima, kao i u mogućnosti da doprinesu oporavku i poboljšanju kvaliteta života pacijenata.

Osim toga, medicinske sestre moraju imati razvijene komunikacijske vještine, empatiju, strpljenje i sposobnost za rad pod pritiskom. Također, neophodna je dobra fizička kondicija zbog prirode posla koja uključuje dugotrajno stajanje i fizički napor.

Medicinske sestre su nezamjenjive u zdravstvenom sustavu, bez njih ne mogu liječnici niti pacijenti, a njihova uloga je ključna za pružanje kvalitetne zdravstvene nego i podrške pacijentima. Kako je biti medicinska sestra i kako se nositi sa svim negativnim, ali i pozitivnim stranama ove profesije pitali smo medicinsku sestru s KB Merkur.

Medicinska sestra, ilustracija (Foto: Unsplash)

Zbog starije sestre sam i ja medicinska sestra

Tatjana Mihalić, mag.med.techn. završila je studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu te diplomski studij sestrinstva na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. U deset godina staža stekla je iskustvo na Odjelu za intenzivnu medicinu te u Centru za transplantaciju solidnih organa. Trenutno radi kao anesteziološki tehničar Zavoda za anesteziju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, gdje je Glavna sestra Odjela za anesteziju. Također, član je i transplantacijskog tima KB „Merkur“.

Kako ste se odlučili za poziv medicinske sestre?
Točno određeni trenutak ne mogu označiti, ali promatrajući svoju stariju sestru, koja je također medicinska sestra, vjerujem da je i mene navelo da odaberem ovaj poziv. Smatram da je sestrinstvo životni poziv, prožet humanošću, požrtvovnošću i brigom usmjerenom prema drugom.

Koliko je teško raditi posao medicinske sestre?
U svakodnevnom poslu susrećem se s ljudima, kojima se radi njihove bolesti život iznenada promijeni, kako njima tako i njihovim najbližima. Osim što sudjelujem u njihovom liječenju, teško se distancirati. Često i u svoje domove donosimo dojmove i po završetku smjene.
Najveću radost pružaju mi priče sa sretnim završetkom, kad vidim da su pacijenti dobro i da sretno idu svojim domovima. Uvijek nastojim pokazati da mi je stalo da liječenje prođe u najboljem redu, profesionalno i empatično obavljajući svoj posao.


Naša poznata sportašica o nesreći koja joj je promijenila život: ‘Previše puta su mi rekli da je nemoguće’

Svakodnevno rješavanje problema sastavni dio posla

Kako izgleda Vaš tipičan radni dan?
Radni dan anesteziološkog tehničara gotovo nikad nije isti, ovisno da li se radi o redovnom radnom vremenu od 8-16 h ili 24 satnom dežurstvu koje ovisi o zahvatima u hitnoj službi. S obzirom da sam član transplantacijskog tima, nerijetko sudjelujem u postupcima transplantacije organa i eksplantacije, kada se često organizira put izvan Zagreba. Hoću reći da bi bilo vrlo teško detaljno opisati jedan radni dan, s obzirom na vrste zahvata koji se provode u KB „ Merkur”, njihovo trajanje , gdje anesteziološki tehničar sudjeluje od pripreme za zahvat, tijekom samog zahvata te izlaska iz operacijske sale.

Koje su negativne strane posla, s kojim ružnim stvarima se susrećete?
Kao vjerojatno u svakoj profesiji, tako i u sestrinstvu susrećemo se s lijepim stvarima, a ponekad i s onim manje lijepim. Svjesna sam da je svakodnevno rješavanje problema sastavni dio našeg posla. Ne mogu izdvojiti situaciju koja se ne može riješiti suradnjom i angažmanom svih uključenih, uz dobru volju, komunikaciju i kolegijalan odnos. Iz moje perspektive, ne postoji nešto toliko negativno što bi umanjilo dojam pozitivnih događaja u obavljanju poslova medicinske sestre, kao i zahvalan osmijeh izliječenog čovjeka u čijem smo oporavku aktivno sudjelovale.

A koje su pozitivne strane posla i s kojim lijepim stvarima/situacijama se susrećete?
Kao pozitivne strane posla navela bi dva značajna događaja u procesu rada u kojima kao medicinska sestra – anesteziološki tehničar sa ostalim članovima tima neposredno sudjelujem. To su rođenje djeteta i transplantacija organa. Oba događaja predstavljaju novi život, a sudjelovanje medicinske sestre u rađanju novog života pruža neopisivu zahvalnost, sreću i zadovoljstvo.

Ilustracija, Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Vrlo odgovoran i zahtjevan posao

Je li teško uskladiti posao medicinske sestre s privatnim životom? Kako provodite slobodno vrijeme?
U organizacijskoj jedinici u kojoj sam zaposlena imamo mjesečni raspored dežurstava i pripravnosti za transplantacijsko/eksplantacijski program koji nam unaprijed omogućava planiranje slobodnog vremena. Iz tog razloga ne mogu reći da je teško uskladiti privatni život s poslom. Slobodno vrijeme planiram prema rasporedu dežurstava i pripravnosti. Osobno, najviše slobodnog vremena koristim za druženje s obitelji i prijateljima. Na godišnjem odmoru volim otići na putovanje.

Što biste savjetovali nekome tko razmišlja o karijeri medicinske sestre?
Nekome tko razmišlja da postane medicinska sestra mogu reći da je to vrlo odgovoran i zahtjevan posao koji traži potpunu predanost, ali je najljepši i najhumaniji poziv. Vjerujem da će se naći rješenje za nedostatak medicinskih sestara s kojim se trenutno susrećemo. Isto tako vjerujem da neće biti potrebe za odlazak u druge zemlje jer se kontinuirano radi na poboljšanju statusa medicinskih sestara.

Danas kod nas medicinska sestra može steći najviši akademski stupanj obrazovanja što sigurno doprinosi položaju medicinske sestre u cjelokupnom sustavu. Primjerice, u KB „Merkur” kao medicinska sestra sudjelujem kao član tima u najzahtjevnijim postupcima koji se izvode i u najvećim svjetskim centrima. Također, omogućeno mi je trajno usavršavanje na stručnim skupovima i kongresima. Ukupno gledajući, medicinska sestra čini jednu važnu kariku u pružanju zdravstvene skrbi, a naše zalaganje u tom procesu sigurno će nam omogućiti svijetlu budućnost.


Komentari