Infekcije o kojima se šuti mogu imati ozbiljne posljedice: ‘Važno je pravodobno liječenje’

Bolnica, ilustracija (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

Svakog dana se u svijetu oko milijun ljudi zarazi spolno prenosivim infekcijama (SPI), a najčešće među njima su infekcije mikoplazmom (Mycoplasma hominis, Mycoplasma genitalium), ureaplazmom (Ureaplasma urealyticum), klamidijska infekcija (Chlamydia trachomatis), gonoreja (Neisseria gonorrhoeae), genitalni herpes te HPV infekcija.

Na neka najvažnija pitanja o temi spolnog zdravlja nam je odgovorila dr.sc. Diana Jovičić Burić, voditeljica odjela za promicanje spolnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Kako nam je doktorica objasnila, spolno prenosive infekcije mogu imati brojne ozbiljne posljedice na zdravlje pojedinca, ali se uz to mogu prenijeti i na partnera i time utjecati i na njegovo zdravlje.

“Zbog toga je važna osvještenost o rizicima pri upuštanju u nezaštićene spolne odnose (bez kondoma) te otvorenost u poznavanju SPI statusa. Jedini način da osoba koja je imala nezaštićen spolni odnos sazna svoj SPI status, odnosno ima li neku spolno prenosivu infekciju, je da se testira. Dijeljenje svog SPI statusa s partnerom znak je međusobnog povjerenja i poštovanja”, kaže doktorica Jovičić Burić.

Bolnica, ilustracija (Foto: Pixabay)

Ključno je pravovremeno i pravilno liječenje

Nadalje, liječnica naglašava kako je važno, ukoliko dođe do zaraze nekom spolno prenosivom infekcijom, dobiti pravodobno i pravilno liječenje kako bi se izbjegle ozbiljne posljedice kao što su: rak vrata maternice, neplodnost, izvanmaternična trudnoća, spontani pobačaj, upale ili oštećenja drugih organa i slično.

Inače, brojne spolno prenosive infekcije su bez znakova simptoma i mogu ostati neprepoznate. A ukoliko dođe do pojave simptoma, oni ovise o uzročniku infekcije. Neki od najčešćih simptoma su vezani uz urogenitalni sustav – peckanje i bol pri mokrenju, svrbež genitalnog područja i iscjedak iz spolovila.

Nadalje, doktorica objašnjava koje su osobe u najvećem riziku od zaraze. “Rizični čimbenici za spolno prenosive infekcije uključuju uz spolni odnos bez zaštite (bez kondoma): ranu dob stupanja u spolne odnose, veći broj partnera, partneri s učestalim rizičnim ponašanjem te spolni odnos pod utjecajem alkohola ili droge”, kaže liječnica Jovičić Burić.


Liječnik (Foto: Freepik)

Registrirani podaci predstavljaju tek dio infekcija

Prema podacima registra zaraznih bolesti i registra za HIV/AIDS u Hrvatskoj se u posljednjih pet godina (2019.-2023.) godišnje prosječno bilježi oko:

  • 129 oboljelih od klamidijske infekcije. Prevalencija klamidijskih infekcija kod adolescenata i mladih do 25 godina, prema dosad provedenim istraživanjima (2010. i 2021.), kreće se od 1,8 do 6,2 %
  • 38 oboljelih od hepatitsa B te 98 oboljelih od hepatitisa C infekcija – značajno smanjenje
    učestalosti hepatitisa B nakon uvođenja cijepljenja u redovni program cijepljenja (1999. u 6. razred osnovne škole i 2007. u dojenačkoj dobi)
  • 37 oboljelih od sifilisa i 24 od gonoreje
  • 93 oboljelih od zaraze HIV-om

Međutim, doktorica ističe da, s obzirom na to da su brojne spolno prenosive infekcije bez znakova simptoma te mogu ostati neprepoznate, ovi zabilježeni podaci tek dio infekcija.

Doktor upozorio na grešku kod odlaska na WC: ‘Zašto onda to radimo, može biti štetno’

Nadalje objašnjava koji je pristup  kod liječenja spolno prenosivih infekcija. “SPI uključuje različite vrste infekcija koje uzorkuju različiti mikororganizmi (poput virusa i bakterija) te se ovisno o uzročniku pristupa i različitim načinima liječenja. Bakterijske infekcije se uspješno liječe antibioticima, pri čemu je važno i uključenje partnera”, zaključuje doktorica Jovičić Burić.


Komentari