Strah se zavukao među Zagrepčane: ‘Čudna životinja luta gradom, postavljene su lovke’

Lisica je opažena na Žitnjaku (Foto: Lidija Kovačić/Jutarnji list)

Zagrepčanka Lidija susrela se s naizgledom poprilično neobičnom životinjom, čiju je fotografiju objavila na društvenim mrežama i izazvala mnoštvo reakcija građana.

Neki su nagađali da se radi o čaglju ili pak mitskom čudovištu chupacabri. Naime u Srednjoj Americi stanovnici pojedinih ruralnih dijelova vjerovali su da postoji noćno biće nalik lisici koje siše krv stoci, ubija pse i mačke, masakrira krave i konje. Ipak, u ovom slučaju uistinu jest riječ o lisici, ali ne mitskoj, nego nažalost bolesnoj.

Lisica je opažena na Žitnjaku (Foto: Lidija Kovačić/Jutarnji list)

“U prvi mah sam se baš uplašila jer izgledala je kao iz horor filma, ali to je bio samo prvi mah. Čim sam primijetila da je bolesna, prišla sam joj, ali ne preblizu. Mislila sam najprije da je to pas, ali me samo pogledala onako nezainteresirano i laganim hodom pobjegla između cijevi. Imala je čudne zjenice, a po ostatku krzna sam shvatila da bi mogla biti lisica”, ispričala je Lidija, koja je odmah pozvala azil Dumovec.

Iz Dumovca su nam rekli da je lisica zaražena šugom i da je još uvijek nisu uspjeli uhvatiti i zbrinuti na sigurno.

‘Izgleda iscrpljeno’

“Na mjestu gdje je na Žitnjaku opažena ova lisica zaražena šugom, terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba postavila je lovke. Sada trebamo biti strpljivi. Nadamo se da će lisica čim prije ući u lovku kako bismo joj mogli pomoći”, rekao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Sve više napuštenih životinja u Zagrebu: ‘Treba graditi skloništa, a ne stadione’


“Iako joj krzno izgleda loše i ona djeluje iscrpljeno, u Oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba imamo mnogo iskustva s liječenjem i oporavkom lisica koje su bile u istom stanju. Te se lisice oporave već nakon nekoliko mjeseci kvalitetne veterinarske skrbi. Nadamo se da ćemo tako moći izliječiti i ovu lisicu sa Žitnjaka te da ćemo je u proljeće vratiti u prirodu.

Građane podsjećamo da lisica zarazu šugom ne prenosi na ljude, pa da od nje ne trebaju strahovati. Naš je uobičajen savjet da ljudi ne ostvaruju kontakt s divljim životinjama, a da u slučaju nailaska na neku u Zagrebu kojoj je potrebna pomoć, nazovu Info centar Skloništa u Dumovcu ili Centar 112”, kazao je Skok.


Komentari