Hrvati se zakačili oko Zagreba i Splita: ‘To je prosječno balkansko mjesto no puta deset’

Zagreb i Split panorame (Foto: Ivana Grgic, Nikola Brboleza / CROPIX)

Zagreb i Split poznati su kao gradovi u Hrvatskoj koji imaju najveće rivalstvo. Primarno je to zbog nogometa, no budući da je Split drugi najveći grad u državi, logično je da bude “izazivač” Zagrebu.

Tako se na Redditu povela raspravu u kojem od ovih gradova je život bolji. Zanimljivo je da je rasprava nastalu u splitskom kanalu na Redditu, pa se pročitati što Splićani misle o životu u Zagrebu.

“Pozdrav, zanima me sljedeće, pogotovo od onih koji su probali život u oba grada gdje im je bolje, zašto, prednosti i mane jednog i drugog grada i slično. Možda nije najsretnije uspoređivat Zagreb i Split, jedan je na kontinentu, drugi na moru, jedan dosta veći od drugog itd…. Ali ipak generalno nešto što vas vuče ili vam je generalno bolje u jednom ili drugom gradu. Osobno sam ‘splitsko dite’, bija sam dosta puta u Zg, oduvik me privlačija, ima mi puno veću razinu kulture u svim segmentima, uređeniji je, ima više sadržaja, europski gradovi su bliže…. Split je ipak bolji šta se tiče klime ali po meni ne pruža ništa, zimi mrtvilo, liti turizam i jednostavno za svoje stanovnike ne nudi puno osim stagnacije svega redom”, započeo je temu čovjek iz Splita.

Split panorama (Foto: Vojko Basic / CROPIX)

‘Vi redikuli ko da ste prikovani u stanove’

Sve ovisi u kojoj si životnoj fazi i sto želiš od života. Zagreb mi je bio odličan u studentskim danima i na početku karijere. Split mi u ovoj fazi života puno bolje lezi jer mi paše socijalni aspekt (ne moram kavu/pivu s prijateljima dogovarat tjedan-dva u naprijed), nema gubljenja života u prometu i sl. Po meni Split je top ako imaš riješeno stambeno pitanje, posao, hobi i ne patiš puno od velikih događanja”, odgovorio mu je jedan korisnik.

Jedan korisnik je istaknuo da u Splitu nema puno sadržaja, pa mu je drugi korisnik odbrusio. “Meni su najgori ovi šta kažu da u gradu nema ništa za radit, vi redikuli ko da ste prikovani u stanove i kafiće”, napisao je, no kasnije se ispričao: “Samo san alergičan na taj stereotip Splita ka grad u kojen se nema šta za radit pa planen”.

Zagreb uopće ne ostavlja dojam nekog velegrada. Niti ima nebodere, niti ima razvikane kompanije, niti ima kulturnu elitu niti obični ljudi imaju onaj poznati, pristupačan i otvorenouman stav kao u pravim velegradovima. Zagreb je samo prosječno balkansko mjesto no puta 10″, napisao je jedan korisnik koji nije impresioniran Zagrebom.


Zagrepčanin seli u popularni kvart pa traži savjete: ‘Dobro je, samo se pripremi na jednu stvar’

‘Vrijeme je za preokret’

Svi mi koji smo splitska dica smo jako subjektivni ode. Ja san se skupila i otišla ća od Splita nakon faksa. Preskupi stanovi, turisti koji mi idu na jetru, posal teško nac u mojoj struci… Sve me to nagnalo otič za Zagreb. I evo uživan. Ako je jedino šta te drži dole mentalitet i Hajduk, vrijeme je za preokret. Na kraju dana svi mi se možemo vratit u svoju komfor zonu nakon par godina”, napisala je jedna rođena Splićanka.

“Nisan rodom ni iz ZG ni iz ST. Živio u Zagrebu nešto priko 10 godina. Doselio u Split nedavno. ST (meni) nudi daleko, daleko bolju kvalitetu života od Zagreba. Prvo, Zagreb je uglavnom skroz OK. Odselit se iz odakle-već-jesi-makar-split u Zagreb, ako ides ća iz mista odakle ti je familija, je jedan veliki plus u većini glava, jer ostavljaš iza sebe kosture i društveni pritisak na koji si naučio. Ovo bi se dogodilo i da odes u bilo koji drugi grad. Mozes si ponovo iskrojit život kakvim želiš. Nije to do Zagreba nego promjene okoline”, zaključio je jedan “nepristrani” komentator.


Komentari