Hrvate šokirao oglas za smještaj radnika na moru: ‘Kako im stati na kraj, kome prijaviti’

Apartman ilustracija (Foto: Jure Miskovic / CROPIX)

Ljeto je u punom zamahu i brojni Hrvati su se uputili na našu obalu kako bi ‘napunili baterije’ u prekrasnom okruženju i da bi se tijekom vrućih ljetnih dana rashladili u moru. Ipak, ima i mnogo onih, koji na more dolaze “odraditi sezonu“, a takva radna mjesta obično podrazumijevaju intenzivan i naporan rad tijekom četiri “najprometnija” mjeseca.

I dok se za turiste obično priprema udoban, a nerijetko i vrlo luksuzan smještaj, za sezonske radnike je obično drugačija situacija. Prostori koji se iznajmljuju za radnike su najčešće mnogo “skromnijeg” uređenja, a katkad u jednom “sobičku” bude smješteno i po nekoliko ljud. Istini za volju, radnici obično ni ne provode mnogo vremena u takvom smještaju zbog dugih radnih smjena, ali vjerojatno godi pomisao da se mogu vratiti i spavati u barem donekle pristojnoj sobi.

Tako je jedan Hrvat ostao zapanjen oglasom za najam stana za radnike na moru, a svoju je frustraciju podijelio preko društvene mreže Reddit.

Jel ovo moguće? Kako ovakvima stati na kraj?
byu/Beneficial_Fee_3928 inaskcroatia

Frustriran omjerom cijene u odnosu na ponudu

“Je li ovo moguće? Kako ovakvima stati na kraj? Čovjek mrtav-hladan stavi frižider kraj WC školjke i ima mu*a za to tražiti 300 eura zato što je ‘stan’ 10 metara od mora. Postoji li mjesto gdje prijaviti ovakve?”, napisao je ovaj korisnik u nevjerici.


U raspravu se uključilo mnogo Hrvata, a kako neki ističu, to je kapitalizam, i već dugo vremena ide “pod normalno” diljem europskih i američkih velikih gradova.

“Ovo je još dobro, premium stan za Nepalce. Ono što su prije par godina davali Slavoncima i Bosancima nisu smjeli ni slikati”, piše jedan redditovac.

Oglas za posao posvađao Zagrepčane: ‘Svi bi kruha bez motike, nikako se osvijestit’

‘To ti je danas normalno’

“To ti je kapitalizam i normala u velikim europskim i američkim metropolama već desetljećima. Još par godina i ovakav ‘studio apartman’ će koštati 1000 eura”, “Dok se svi brinu kako – ljudi to već rentaju. Zakon ponude i potražnje, kapitalizam nazovi to kako hoćes. Ili se prilagodiš i potrudiš ili ispaštaš”, glase neki od komentara.

Neki smatraju da, s obzirom na to da je riječ o čovjekovom privatnom vlasništvu, ima pravo stavljati cijenu koliko god ga je volja. “Kako stati na kraj? Ne iznajmiš i to je to, ne vidim u čemu je problem”, piše jedan Hrvat.

Drugi pak ističu da se tome ne može stai na kraj. “Nikako. Ovi stanodavci su uvezani sa agencijama za zapošljavanje radnika. Tu će najvjerovatnije biti neki Bosanac, Srbin, Slavonac, Nepalac kojeg će dovesti agencija”, pišu neki.

Neki se pak sprdaju. “Izgleda kao intenzivna njega”, “Ovo je već postala hrvatska tradicija, tako da čovjek samo čuva staru naviku i voli Hrvatsku”, glase neki od komentara.


Komentari