Hrabri Mihael već se godinu dana bori s opakom bolešću: ‘Žalio se na bol u ramenu, a onda je stigla dijagnoza’

Mihael Fertelmesh (Foto: Privatni album)

Prije točno godinu dana, Mihael Fertelmesh koji je tada imao samo 16 godina primijetio je da se nešto čudno događa s njegovim ramenom. Naime, počela je mu je rasti velika kvrga koja ga je s vremenom počela i boljeti.

“Odmah smo otišli na hitnu na Rebro i krenule su pretrage, biopsije i nakon jedno mjesec dana stigla je dijagnoza. Rekli su nam da se dakle o vrlo rijetkom malignom sarkomu te da je on prvi pacijent u Hrvatskoj s baš takvom vrstom sarkoma za koji ne postoji lijek. Također otkrivene su i metastaze na plućima, četvrti stadij”, započeo je svoju priču hrabri otac Marko te nastavio.

“Ubrzo je počelo liječenje s kojim se inače liječi druga vrsta sarkoma. Mihael je prošao devet kemoterapija, te 28 frakcija zračenja ramena, a na kraju je operiran u Padovi uz još neke doktore iz Amerike. Otklonjen mu je mišić ramena, te mu je rame spojeno na mišić s leđa.

‘Okrenuli smo na zezanciju’

Nakon operacije, izraslina mu se smanjila za 40 posto, a metastaze su nestale. Uglavnom sve ide bolje nego što se mislilo”, dodaje naš sugovornik te priznaje da niti u jednom trenutku nije pokazao niti priznao da mu je teško. Odlučio se sabrati i krenuti u borbu za svog sina.

“Mislio sam si ako postoji jedan posto šanse za preživljavanje, isplati se boriti. Uzeo sam dosta ne sebe, kontaktirao doktore u Hrvatskoj i vani, tražio rješenja, još uvijek ih tražim i ne odustajem.


Dosta smo okrenuli na zezanciju, pa Mihael nikada nije padao u nikakve ‘bedove’ ili depresije. Društvo mu je velika podrška. Zbog njega, svi su se ošišali na čelavo, pa i ja. Na njegov 17. rođendan napravili su mu iznenađenje. Upoznao je svoj omiljeni bend Kuku$”, ispričao nam je otac.

Mihael Fertelmesh (Foto: Privatni album)

Kontrola svaka tri mjeseca

Trenutno je Mihael još uvijek na Odjelu dječje hematologije i onkologije na zagrebačkom Rebru te prima kemoterapije.

“Išli smo sada s preventivnim zračenjem, pobiti još to malo metastaza ako ih uopće ima, jer se neke od njih ponekad ne vide na CT-u. Još dobiva i terapiju za tumorske stanice u krvi, ali to smo u svom angažmanu slali nalaze u Veliku Britaniju i tako se odredila i ta terapija. To traje šest mjeseci pa ćemo vidjeti što dalje”, ispričao nam je naš sugovornik, te rekao kako Mihael uskoro ide kući, ali svaka tri mjeseca mora odlaziti na kontrole.

U međuvremenu, tata Marko je osnovao i udrugu ‘Sunčani put’ kako bi osvijestio javnost o toj bolest te kako bi pomogao drugim oboljelima od sarkoma, jer je naravno, najbitnije otkriti bolest u što ranijoj fazi.

Zovu je ‘tihim ubojicom’, a Blanki Vlašić je obilježila život: ‘Toliko podmukla bolest, jednostavno nisi svoj’

Mjesec svjesnosti

“Nažalost slučajeva ima jako puno, a zapravo nije bilo nikakve udruge dosad koja bi eventualno dala neke informacije o toj agresivnoj bolesti. Ja sam baš zato pokrenuo ovu stranicu da pacijent ne luta, da ne traži, nego da direktno ide na mjesto gdje se treba ići liječiti. Javljaju mi se mladi, stari, svakakvi slučajevi, i mislim da ćemo uspjeti napraviti neke promjene, i pomoći tim ljudima”,  zaključio je Marko Fertelmesh.

Inače, sarkom je tip malignog tumora koji potječe iz mezenhimalnih stanica, što znači da se razvija iz tkiva kao što su kosti, mišići, masno tkivo, krvne žile, limfne žile i vezivno tkivo. Za razliku od karcinoma, koji potječu iz epitelnih stanica, sarkomi su rijetki i mogu se pojaviti bilo gdje u tijelu. Postoji oko 70 vrsta i podvrsta sarkoma.

Simptomi sarkoma variraju ovisno o vrsti i lokaciji, ali mogu uključivati oticanje, bol i opipljive mase na zahvaćenom području. Dijagnoza se obično postavlja putem biopsije, a liječenje može uključivati kirurško uklanjanje tumora, kemoterapiju, zračenje ili kombinaciju tih metoda. Cijeli mjesec srpanj posvećen je sarkomu. 


Komentari