Holding pere ruke od situacije na grobljima: ‘Mi smo ih upozorili’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Prije nekoliko dana medijskim prostorom odjeknula je priča o Zagrepčanki koja se požalila da je išla posjetiti grobove pokojnika na Markovom polju, a kad se vratila našla je prozore svog automobila razbijene.

Na njezinu objavu i fotografiju razbijenog stakla na automobilu javilo se više Zagrepčana koji su opisivali slična iskustva. “Ne bi vjerovali da to već traje deset godina tamo, jedino ne znam je li je ista osoba u pitanju, užas”, “I mom kumu plus otuđivanje stvari”, “I mom sinu su razbili staklo i ukrali ruksak”, navodili su.

Zagrebačka policija potvrdila nam je da se to događa relativno učestalo i da su svjesni tog problema. Rekli su nam tako da su u proteklih godinu dana imali šest takvih prijava. O tome jesu li svjesni problema i što se čini po tom pitanju upitali smo i Zagrebački holding, koji upravlja grobljima, a oni su nam ukratko ispričali da su za vandalizam krivi sami građani jer su upozoreni da vrijedne stvari ne ostavljaju u vozilima.

Nitko ne može stati na kraj lopovima s groblja: ‘To traje već deset godina’

Imaju zaštitara, ali ne i kameru

“Podružnica Gradska groblja upoznata je s problemom provala u osobne automobile građana na lokaciji parkirališta kod groblja Markovo polje. Međutim, kako se parkiralište nalazi s vanjske strane ograde groblja, isto nije u vlasništvu Gradskih groblja pa naše službe za sigurnost nisu nadležne za postupanje na navedenom području.


Groblje Markovo polje ima jednog zaštitara od 00-24 sata te evidentičare (redare) koji paze na red i mir od 7 do 19 sati. Samo parkiralište nije pod videonadzorom.

Zbog učestalih krađa osobnih stvari iz automobila, Sektor za sigurnost Zagrebačkog holdinga u suradnji s policijom postavio je na parkiralištu plakate koji upozoravaju građane da ne ostavljaju vrijedne stvari u automobilima.

Razbijeno staklo na automobilu (Foto: Facebook grupa Sesvete i moj kvart)

Ostavljaju stvari u autima

U predmetnom slučaju najčešće se radi da posjetitelji odlazeći na groblje na sjedalima ostavljaju (zaborave) vrijedne stvari na vidljivim mjestima u automobilima, što lopovi koriste provalom u automobil i krađom istih”, rekli su nam iz Holdinga.

Iz policije su nam ranije rekli da su se provale većinom događale tijekom dana, odnosno za vrijeme dok je na groblju bilo prisutno više osoba. Bez obzira na to, nitko nije zamijetio osobe koje se mogu dovesti u vezu s navedenim kaznenim djelima. I oni su upozorili građane da paze na svoje osobne stvari te da ih ne ostavljaju na vidljivim mjestima.


Komentari