Heroj zagrebačke poplave konačno oslobođen: ‘Vi mene hoćete optužiti, a ja sam spasio pola kvarta’

Tihomir B. (Goran Mehkek / CROPIX)

Heroj poplave koja je pogodila Zagreb prije četiri godine, Tihomir B., danas je oslobođen optužbi i time je završena pravna zavrzlama koja je razbjesnila javnost. Naime stanovnik Trnja Tihomir B. za vrijeme poplave prije četiri godine je upao u sustav Hrvatskih voda u svojem kvartu, gdje je podigao branu i tako spasio velik dio kvarta od teške materijalne štete.

Međutim dan nakon svog junačkog čina, Tihomir je bio uhićen zbog toga što ga se sumnjičilo za remećenje javnog reda i mira te omalovažavanje policajaca. Snimka njegovog uhićenja tada je obišla Hrvatsku, a uz njega je bila podrška brojnih Zagrepčana, pa i Hrvata iz drugih dijelova Hrvatske koji su htjeli prosvjedovati pred sudom.

Tihomir je tad još jednom pokazao svoju nesebičnost jer je zamolio građane da odstupe od suda. Naglasio je da ne želi vršiti nikakav pritisak na sud te se zahvalio sugrađanima na podršci.

Snimka je pokazala da su policajci lagali

Visoki prekršajni sud je zaključio da Tihomir B. ipak nije galamio na javnom mjestu te da nije kriv za omalovažavanje policajaca. “Vi mene hoćete optužiti, ja sam spasio pola kvarta”, rekao je policajcima.

Zagrepčanin o nesvakidašnjem fenomenu: ‘Izlaze iz grmlja na asfalt, nikad to prije nisam vidio u Zagrebu’


Jedan od ključnih dokaza bila je snimka iz njegovog mobitela koji su mu policajci oduzeli. Policajci su tvrdili da im ga je mirno predao, no na snimci se vidjelo da mu ga je jedan policajac izbio iz ruke. Upravo je to potaknulo Sud da ne vjeruje policajcima u daljnjim navodima, jer je snimka jasno demantirala nešto što su oni tvrdili.

“Kao vjerodostojna uzeta je obrana okrivljenika u kojoj on poriče prekršaj, odnosno da bi vikao na javnom mjestu i vrijeđao policijske službenike prilikom vršenja njihove službe. Naveo je da je došao vidjeti što se događa na mjestu ustave gdje su došli policijski službenici na očevid zbog provale te da je zbog poplave u noćnim satima spriječio vodenu katastrofu, provalio u ustavu i otvorio branu da se pusti voda u Savu”, istaknuo je sud u pravomoćnoj oslobađajućoj presudi.


Komentari