Građani o nesnosnom problemu koji je pogodio Zagreb: ‘Bez nje nema spavanja ni disanja’

Zatvoren prozor ne štiti od ovakvih vrućina (Foto: Pixabay)

Diljem Hrvatske počeo je treći toplinski val ove godine koji će potrajati više dana. Vrijeme u Zagrebu je sunčano i vruće, s najvišom dnevnom temperaturom 35 Celzija. Vruće vrijeme nastavlja se i za vikend, najavljuje DHMZ.

Za one koji nemaju priliku otići na more, jedini spas trenutno su klima uređaji. Iako je poznato da troše puno struje, po ovakvim vrućinama mali broj Zagrepčana može bez klime. Liječnici obično savjetuju da se klima uređaji drže podešeni na temperaturi koja je otprilike 8 stupnjeva manja od vanjske, iako to pravilo ne vrijedi za vrijeme ekstremnih vrućina.

“Treba voditi računa o potrošnji električne energije, ali i zapamtiti da klima uređaji ne dovode svježi zrak u prostoriju. Prostoriju treba provjetravati svaka dva do tri sata kako bi se izbjegle glavobolje zbog nedostatka kisika. Ako vas boli glava, možda je vaša klima prljava ili je prozor bio predugo zatvoren”, upozorio je serviser klima uređaja Vladimir Dujaković za novu.rs.

‘Ne gasim je do kraja 9. mjeseca’

Mnogi Zagrepčani ‘nafrlje’ klime cijeli dan kako bi odahnuli od nesnosne vrućine. Neki štoviše zbog vrućine ne mogu zaspati, pa odluče spavati pod klimom, iako to nije preporučeno jer klima uređaj ne uvlači zrak iz vana, pa tako spavači cijelu noć udišu isti zrak. Pitali smo građane spavaju li pod klimom, što se pokazalo kao vruća tema.

“Spavam s uključenom klimom, ali ne u spavaćoj sobi, nego klima radi u boravku, vrata su širom otvorena i cijeli stan se otuda hladi. Rano ujutro gasim i luftam stan i oko 10-11 ju ponovo uključim i radi do idućeg jutra”, “Naravski jer bez nje nema spavanja a ni disanja kako je sparno. Kako je vani, tak i u stanu”, “Ne gasim je do kraja 9. mjeseca, eventualno povećam ili smanjim temperaturu i puhanje”, napisali su građani za koje je klima jednostavno neizostavna u gorućim mjesecima ljeta.


“Nemam klimu, pokrivam se laganim poplunom. Prizemlje!”, “Nemam klimu i živa sam”, “Ne, jer nemam klimu u stanu”, “Ne, spavam sa ženom ponekad i sam”, “Da,jer mi cijeli stan gleda na zapad i imam pse koji kad počnu dahtat kao parne lokomotive. Radi cijelu noć, naštimana da se ugasi sama oko 3 ujutro. U 6 je već palim opet”, bili su komentari građana koji ne koriste klimu po noći, koji su ipak bili u manjini.

Klima uređaji na pročelju zgrade (Foto: Ivan Kuharic / CROPIX)

‘Ventilator radi cijelu noć’

“Ovisi gdje tko živi, a i gdje spavate, potkrovlje kuće kod nas i nažalost više teško bez klime, ustvari nemoguće, ali nikad cijelu noć, jer ništa bez “pravog” zraka”, “Upalim je navečer samo da se rashladi da možemo spavati. Ugasimo prije nego legnemo” bili su komentari građana koji su pronašli ravnotežu. “Ne, ali ventilator radi cijelu noć”, napisala je žena kojoj je strujanje zraka dovoljno rashlađenje za ugodan san.

Spavanje pod klimom može dovesti do brojnih zdravstvenih problema poput ukočenosti kostiju i mišića ili bolesti dišnog sustava. Na klimu su posebno osjetljive bebe i kronični bolesnici, prenosi Hayat.

Međutim, vrućine su neizdržive, pa si mnogi građani, čak i svjesni štete za zdravlje, jednostavno ne mogu pomoći da ne upale spasonosnu klimu.

Majstor otkrio kako uštedjeti na klima uređaju: ‘Ljudi rade ovu grešku pa dobivaju glavobolje’


Komentari