Dio Zagrepčana želi zabraniti automobilima ulaz u centar grada: ‘Nemaju tamo što tražiti’

Prometna gužva (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

U nedjelju se u Zagrebu obilježio Dan bez automobila zbog čega je središte grada, područje Gornjeg i Donjeg grada bilo zatvoreno za motorni promet od 8 do 20 sati.

U Facebook anketi pitali smo Zagrepčane što misle je li potrebno trajno zabraniti automobilima prilaz u centar grada, a odgovori su bili različiti.

“Naravno da treba zabraniti, svi gradovi to rade. Moramo biti u korak sa vremenom”, “Dopustiti samo vlasnicima automobila koji žive u centru i taksii službama. Ja kada idem u centar koristim javni prijevoz jer je muka naći parking, a i uvijek je gužva”, “Napraviti zone u koje smiju isključivo stanari i dostava, to bi bilo najbolje”, “Da, uz uvjet da izvrsno funkcionira javni prijevoz”, pisali su komentatori.

“U svakom normalnom gradu je to tako i funkcionira. A Tomašević neka prije toga uredi javni prijevoz, da tramvaji i autobusi voze češće i ne preskaču vozni red pa će sve štimati”, “Svuda u velikim gradovima Europe je normalna stvar da centar grada bude bez automobila kao što je normalan i porez na nekretnine. Ono što je vani normalno je u Zagrebu i Hrvatskoj nenormalno”, “U centru vozila nemaju što tražiti. Treba ‘Par & Ride’ napraviti kao vani, da platiš za cijeli dan npr. 5 eura i imaš za taj dan besplatni javni prijevoz.”

‘Veći problem su biciklisti romobilisti’

Bilo je i onih drugačijih mišljenja.


“Stvar je kompleksna ne ide to samo tako. Premali grad, preuske ulice, premalo parkinga previše automobila i nedovoljno mjesta za zone parkiranja izvan centra da bi to funkcioniralo sa sporim i neučinkovitim javnim prijevozom”, jedan je od komentara.

“Ne treba zabraniti, kako će u centar invalidi i stariji teže pokretni, padobranom?”, “Zbog čega? Treba srediti ove bicikliste i motoriste te ove na romobilima. Voze se kao luđaci po nogostupima. Ljudi stradavaju, a nikom ništa. Auti su trenutno najmanji problem. Radim u centru i svako malo bicikl, romobil ili motor naleti na nekog pješaka”, “Najbolje da se vratimo na kočije”, “Ne bih zabranio nego bi izgradio garaže. Nećemo se valjda vraćati u 18. stoljeće”, pisali su.

Centar grada od jutra je zatvoren za automobile: Zagrepčani se umjesto toga besplatno voze tramvajima

Problem s parkinzima

Podsjetimo, povlašteni parking u Zagrebu desetljećima se dodjeljivao bez jasnih kriterija, što je rezultiralo neredima, netransparentnošću, nelogičnostima i korištenjem kao politička usluga. Sada je gradska uprava odlučila uvesti reda sa sedam mjera. Dio mjera su građani pohvalili, no dio nikako ne sjeda Zagrepčanima.

Prijedlog o blokovskom parkiranju, koji je izazvao najviše kritika, se dorađuje, a dodatne mjere idu u javno savjetovanje. Sva rezervirana parkirna mjesta prestala su vrijediti od 6. rujna i idu u reviziju. Povlaštene karte su prošlost za one koji doista ne stanuju u centru, no problem je i dalje nedostatak parkirnih mjesta.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević kaže kako će oslobađanjem 300 mjesta do kraja mjeseca, građani moći koristiti pola podzemne garaže u Klaićevoj ulici. Vraćeno je 130 mjesta koja su se koristila za terase, a građevinske tvrtke više neće moći zauzimati parkirna mjesta za sitan novac.

Uvodi li Tomašević red ili stvara kaos: Dio građana naljutio, političari podijeljeni


Komentari