Dio Zagrepčana uskoro ostaje bez grijanja: ‘Svake godine isto, smrzavamo se’

Najavljen ljetni režim rada (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Dio Zagrepčana uskoro će ostati bez grijanja, najavilo je to HEP-Toplinarstvo koje je u utorak, 14. svibnja započelo s podešavanjem regulacije u toplinskim podstanicama na ljetni režim rada.

Time će završiti ogrjevnu sezonu 2023./2024. za približno 130.000 korisnika spojenih na toplinske sustave u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Za podešavanje regulacije u svim toplinskim podstanicama potrebno je tri dana.

Također, krajnji kupci u razdoblju izvan ogrjevne sezone, odnosno do početka rujna 2024., imaju mogućnost provoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima. S obzirom na promjenjivo vrijeme u Zagrebu i ne toliko visoke temperature, Zagrepčanima smo postavili pitanje – Kako komentirate da će Toplana ovih dana isključiti grijanje?

HEP-Toplinarstvo danas je započelo s podešavanjem za ljetni režim rada ☀️

📸 Goran Mehkek / CROPIX

Objavljuje Zagreb.infoUtorak, 14. svibnja 2024.


‘Trebali su i ranije’

Dio Zagrepčana smatra da se grijanje moglo isključiti i ranije. “Trebali su isključiti još prije dva mjeseca. Cijelo je vrijeme toplo i uopće nema potrebe grijati”, “Čudila sam se što nisu već prije prestali grijati, tako da mi je to ok”, navodili su.

“Naravno da je kalendarski vrijeme za isključivanje grijanja, ali slabije pokretnima i starijima je hladno u stanu i paše im povremeno jutarnje grijanje. Tako kažu. Sad će više na sunčeko”, poručila je jedna Zagrepčanka.

“Već je bilo i vrijeme”, “Trebali su i prije”, “Trebali su prije mjesec dana”, “Napokon. Grijanje nije potrebno već nekih dva mjeseca, veliki su nam troškovi”, poručili su neki.

@zagrebinfo Tagiraj nekoga tko je pao ispit iz prometnih propisa 🚦 #zagrebinfo #zagreb #streetinterview #auto #car #test #quiz #fy #fyp #viral #tiktok #viraltiktok ♬ original sound – zagreb.info

‘Samo osmi pauza’

S druge strane, neki navode da bi grijanje trebalo ostaviti dulje, a da bi ljetni režim rada trebao trajati samo mjesec dana. “Grijanje treba raditi do kraja sedmog mjeseca, osmi pauza i početkom rujna ponovo punom parom”, navodi jedan Zagrepčanin.

“Još uvijek ima i bude prohladnih dana, i tko ima malu djecu i veliki stan, još uvijek bi trebalo malo grijati koji put”, “Zimogrozna sam i paše mi da malo ujutro i navečer temperiraju”, “Naravno da je hladno kada vani zahladi. Kome nije može zatvoriti razdjelnike”, predlagali su građani.

Da su temperature u Zagrebu još uvijek niske ističu i drugi. “Klima je još uvijek na grijanju jer navečer bude hladno. Sad se otvara sezona bez tople vode otprilike dva mjeseca s prekidima”, “To mi je najgore vrijeme, zidovi se ohlade i cijelo vrijeme mi je hladno”, navodili su neki.

Toplana Zagrepčanima najavila prestanak grijanja: U naredna tri dana završava ogrjevna sezona

Također, dio građana objašnjava da zbog isključivanja grijanja svake godine imaju problema. “To svake godine u ovo vrijeme toplana isključuje grijanje i onda se vrijeme zainati pa naglo zahladi, pa se smrzavamo u stanu i prehladimo. Zavidimo onima koji imaju etažno grijanje”, objašnjava jedna Zagrepčanka.

“Po meni bi grijanje trebalo ići skroz, a ti si pališ i gasiš po potrebi i toliko plaćas. A ne ista stvar zimi i ljeti. Jer ponekad po zimi imam sve otvoreno jer mi je vruće, a gašenje mi ništa ne znači, opet isto platim. Sad kad će još biti hladnih večeri (jer vrijeme je ludo skroz). Sad ću plaćat, a od grijanja ništa. Onda neka griju pa neka pali tko hoće i neka plati ili neće pa ne plati”, zaključuju neki.


Komentari