Dio Zagrepčana ostat će tjednima bez tople vode, pljušte reakcije: ‘Sramotno i katastrofa, dosta je više’

Jarun (Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX)

Po završetku ogrjevne sezone, HEP-Toplinarstvo je tijekom svibnja ove godine nastavilo s radovima na projektu ‘Revitalizacija vrelovodne mreže na području grada Zagreba’, sufinanciranog bespovratnim sredstvima Europske unije, zbog čega dio Zagrepčana ostaje bez tople vode.

Tijekom 2024. godine najveći dio radova će se provoditi u naseljima Utrine, Sopot, Srednjaci, Jarun i Staglišće, a radovi manjeg opsega provodit će se u naseljima Savica, Borovje, Folnegovićevo, Trešnjevka, Voltino, Vrbik, Cvjetno i Siget.

Prva ovogodišnja obustava isporuke tople vode započet će 27. svibnja i trajat će do 17. lipnja, uslijed čega će bez tople vode biti dio krajnjih kupaca u naselju Utrine. Također, bez tople vode ostao je i dio naselja Ciglenica, kao i dio naselja Jarun.

‘Kako se snalaze?’

Podsjetimo, jedna stanovnica Jaruna požalila nam se jer je nezadovoljna činjenicom da u njenom naselju tople vode neće biti gotovo čitav mjesec. “Ne znam kako ćemo moći normalno živjeti. Bez tople vode ne može se čovjek ni otuširati niti suđe oprati niti išta. Opet me čeka kupanje u lavoru”, objasnila je.

Njeni susjedi također nisu sretni.


“Sramotno, da li će nam zbog toga smanjiti račune ili se ispričati zbog toga što se tako često događaju kvarovi?”, “Ovo je treći, a nadam se i zadnji put da smo tri tjedna bez tople vode”, “Pa dosta tog terora s toplom vodom, već treće ljeto zaredom”, “Naporni su katastrofa. Ja ću opet bit bez tople tri tjedna”, neki su od komentara.

A kako se Zagrepčani koji žive u kvartovima gdje je planirana obustava isporuke tople vode snalaze te jesu li se već navikli na takvu praksu provjerili smo u anketi – Kako se snalazite kad na duži period ostanete bez tople vode?

Dio građana navodio je rješenja. “Grijanjem vode. Pa nije to neka atomska fizika”, “Kao i davno prije, ugrijem vodu i može se sve, oprati sebe, suđe, sve što treba, koliko ih živi bez vode u kući pa se snalaze, malo smo se razmazili”, poručili su.

Zagrepčanku usred noći iznenadio jezivi uljez u domu: ‘Lagano me izluđuju’

‘Isto kao i prije’

Da vodu griju navodili su i drugi Zagrepčani. “Ugrijem isto kao prije izuma tople vode”, “Peremo se hladnom, nakon potresa dva mjeseca u hladnoj ništa mi nije bilo”, “Ugrijem vodu na štednjaku u velikom loncu, ili u električnom vrču za grijanje vode”, poručili su građani.

“Živjela sam dvije godine bez struje i vode u stanu sa dvoje male djece. Stan na prvom katu, vodu sam nosila u kanti iz prizemlja. Tamo je bila slavina i lavabo u hodniku. Nisam dobila slom živaca, a nanosila se tih kanti za prat suđe, za kuhanje, za prat veš na ruke, za kupanje. A wc 20 metara od stana u hodniku tu sam bacala prljavu vodu u školjku. Tako da sad kad nema vode par dana radi radova ili nema tople vode ne živciram se”, navodi jedna Zagrepčanka.

S druge strane, neki su navodili da im kupanje u hladnoj vodi ne predstavlja problem. “Finija je hladna”, “Perem se hladnom, u čemu je problem”, zaključio je dio građana.


Komentari