Dio Zagrepčana bi ukinuo veliki stres za djecu: ‘To je farsa na koju se troši ogroman novac’

Državna matura, ilustracija (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

Nakon završetka četvrtog razreda srednje škole, učenici pristupaju završnom pismenom ispitu, državnoj maturi. Svi polažu tri ispita iz obveznih predmeta, a ispitima iz izbornih predmeta učenici pristupaju ukoliko to zahtijevaju fakulteti koje pojedinci žele upisati.

Može se slobodno reći da je period održavanja države mature svakako jedno od najstresnijih razdoblja u životu jednog srednjoškolca budući da o postignutom uspjehu uvelike ovisi hoće li se učeniki/ica kasnije upisati na željeni fakultet.

Ove godine se ispiti državne mature održavaju od 04. do 27. lipnja, a u ponedjeljak, 10. lipnja je održan prvi obvezni ispit, onaj iz engleskog jezika. I dok se učenicima još uvijek sliježu prvi dojmovi, nas je zanimalo vaše mišljenje o tome kako državnu maturu srednjoškolcima učiniti manje stresnom. Mišljenja građana su i ovog puta podijeljena pa tako neki smatraju da bi državnu maturu trebalo ukinuti jer ona zapravo ‘ne služi svrsi’.

‘Djeci se samo bespotrebno nabijaju obveze’

“Bez mature i bez stresa… Šta će im matura kad djeca završe školu? Samo da im nabijete toliko obaveza da izgube volju za životom, i umjesto da se raduju završetku školovanja i početku novog razdoblja života, oni su u stresu. Jadnim roditeljima izvlačite novce raznim instrukcijama, odnosno nečim što su ih profesori trebali naučiti. Sve naopako i eto”, piše jedna gospođa koja bi najrađe ukinula maturu jer je smatra besmislenom.

Sličnog je mišljenja i druga Zagrepčanka. “Ukinuti, jer je to farsa na koju se troši ogroman novac. Većina fakulteta ionako puni svoje blagajne dodatnim ispitima”, glasi njezin komentar.


Međutim, drugi ističu da je to sastavni dio života kojeg svi trebaju ‘pregrmjeti’, a djecu prvenstveno naučiti da prihvate svoje obaveze.

@zagrebinfo Tko bi znao sve… 😭 Koliko točnih odgovora vi imate? 🤩 #zagreb #zagrebinfo #fy #fyp #streetinterview #viraltiktiok #voxpopuli #anketa ♬ original sound – zagreb.info

‘Danas se djecu previše štiti’

“Samo ih treba normalno odgajati da uz privilegije prihvate i odgovornost. Dosta više ‘nemoj ti, ja ću’. I sve će biti lakše”, “Redovitim učenjem”, “Nek se prime posla od prvog dana i uče, pa stresa nema”, glase neki od komentara onih koji smatraju da je redovito učenje ‘lijek za sres’.

Kako je to jedna gospođa istaknula, danas se djecu previše štiti i tetoši i sve dobivaju ponuđeno na ‘zlatnom’ pladnju. “Dolaze polako na naplatu one vrijednosti ‘samo da je sve bez stresa, bez muke, bez zalaganja i truda’… Djecu previše štitimo od rada i odgovornosti, a oboje za sobom vuku i muku i stres. Bez muke nema nauke, kaže jedna stara izreka. A mi gledamo da se djeca što manje muče, da je što manje odgovornosti i rada. Zato imamo generacije djece kojima je stres već to što postoje i što dišu, a kamo li to što moraju neku odgovornost preuzeti na sebe. Za maturu se priprema već od prvog razreda srednje, a ne zadnja tri mjeseca pred maturu”, zaključuje ova Zagrepčanka.

Zagrepčanku uznemirio prizor kod skloništa zgrade: ‘Zašto bi to netko radio u nedjelju u okrilju noći’


Komentari