Dio građana u strahu zbog buke iznad grada: ‘Svaki put se stresem od straha kad prođu’

Zgrade u Zagrebu, ilustracija (Foto: Boris Kovacev / CROPIX)

Dio građana u Zagrebu nije očekivao glasan zvuk leta vojnih zrakoplova koji su u srijedu, 29. svibnja oko 14 sati nekoliko puta preletjeli iznad grada. Radi se o Rafaleima, a preleti su planirani i dio probe za smotru vojske na zagrebačkom jezeru Jarun koja se održava u četvrtak, 30. svibnja.

Također, nastala je i manja gužva civilnih zrakoplova u blizini Karlovca koji su čekali da proba vojnih zrakoplova završi kako bi mogli krenuti prema zagrebačkom aerodromu. Današnji preleti aviona i vojni konvoj koji je također prošao Novim Zagrebom uznemirio je jednu Zagrepčanku koja se zbog toga javila našoj redakciji.

“Opet su letjeli danas i probijali zvučni zid. Svaki put se stresem od straha kad prođu. Trebali bi slati onaj SMS upozorenja za to, pogotovo sad u ova ratna doba. Ja sam ratno dijete i sjećam se preleta 90-ih, i nije ugodno. Sad će još u subotu isprobavati sirene…”, napisala je na početku i opisala da je Novi Zagreb danas bio kao pod opsadom.

‘Nije mi nimalo ugodno’

“Evo sad upravo na poslu u Novom Zagrebu gledam opsadu, od jutra se voze i prevoze vojnu opremu, kamione, tenkove, protuzračno neko oružje, neke za izvlačenje strojeve, vojna policija i sirene na sve strane. Zatvaraju cestu svake tri minute, blokiraju promet. Nije mi nimalo ugodno to gledati”, zaključuje Marina iz Zagreba.

Inače, na Dan državnosti u četvrtak, 30. svibnja, bit će organizirana izložba naoružanja i to od 8:30 do 18 sati na sportsko-rekreacijskom centru Jarun. Osim toga, izložit će se borbene i neborbene tehnike, opreme postrojbi, proizvodi i usluge braniteljskih zadruga. Također, od 17 sati na Jarunu su planirane pokazne vježbe sposobnosti Hrvatske vojske i policije te prigodni letački program. Za sve posjetitelje pripremat će se grah.


Nadalje, MORH će zatvoriti dio ceste Aleje Matije Ljubeka između dva ulaza, od ulaza Hrgovići do ulaza Hrvatski sokol i to za prometovanje svih vozila sutra od 9 do 21 sat i prekosutra od 6 do kraja dana. U tom periodu sva vozila s dozvolom ulaska moći će ulaziti na ulaz Hrvatski sokol. Izlaz je predviđen na Petrovaradinskoj i Hrgovićima.

Zagrepčanku šokiralo ono što je čula od vozača ZET-a: ‘U zadnje vrijeme je postalo još gore’


Komentari