Damir se vratio iz europske metropole pa zavapio: ‘E moj Zagrebe, gdje ti je nestala kultura’

Park Zrinjevac, ilustracija (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Problemi s otpadom diljem grada čest su uzrok živciranja i ljutnje brojnih Zagrepčana. Na društvenim mrežama svako malo objavljuju fotografije, ili nam se javljaju u redakciju, kako nesavjesni sugrađani nepropisno odlažu otpad pa ulice izgledaju kao smetlište.

Nažalost, nije problem samo odlaganje otpada pokraj kontejnera i po ulicama. Nedostatak svijesti, obzira i kulture u Zagrebu se očituje i u dječjim parkovima. Mjesta koja bi zbog najmlađih trebala biti oličenje čistoće nerijetko su puna opušaka, limenki, stakla i drugog otpada.

Novi slučaj osvanuo je na društvenim mrežama gdje su objavljene fotografije jednog dječjeg parka na zagrebačkoj Kajzerici. “Prepun opušaka, smeća, korova, stakla od razbijenih boca, ograda pokidana…tuga i jad. Prijavljeno jutros Zrinjevcu, redari bi trebali izaći na teren”, pisalo je uz objavljene fotografije.

Takvo je stanje u mnogim parkovima

Nažalost takvo stanje u mnogim zagrebačkim parkovima za djecu. Zagrepčanin Damir nedavno se vratio iz glavnog grada Mađarske, Budimpešte ,gdje je turistički bio s djecom i posjetio nekoliko tamošnjih dječjih parkova. Ljutito se osvrnuo na zagrebačku situaciju jer, kaže, tako nije u parkovima kod susjeda.

“S djecom sam bio u više parkova u Budimpešti i zaista me, nemam druge riječi nego ražalostilo kada sam vidio kako je u njihovim parkovima. Pa zar smo mi u Zagrebu tolike nekulturne seljačine. Čak sam i fotografirao da se sve lijepo vidi.

Tamo je zabranjeno pušenje u dječjim parkovima, ne smiju psi, ne smije se cugati u dječjem parku i svi se toga drže. Sve je čisto i uredno kako u dječjem parku treba i biti”, istaknuo je te priložio i fotografije.


“Kad sam se to vidio odmah sam sjetio svih opušaka, limenki, boca, stakla i raznoraznog smeća koje nađu djeca u parkovima u Zagrebu. Što bi toliko koštalo gradske vlasti da se takva pravila i table, s odgovarajućim novčanim kaznama uvedu i u Zagreb. Ne znam gdje je nestala kultura i obzir Zagrepčana. Samo mogu reći: e moj Zagrebe koji si seljober, gdje je nestala kultura Zagreba”, dodao je.

Kod ovakvih situacija često se zazivaju institucije i gradske službe koje bi po mišljenju građana trebale uvesti reda, no kako usaditi kulturu i obzir u ljude.

Zagrepčanka u očaju zavapila: ‘Čim krenu vrućine, evo i prvih problema na mojem katu’


Komentari